Üniversitelerde Filistin yanlısı protestolar artıyor – Berlin'den Barselona'ya görüntüler

PiKe

Member
Öğrenciler “Filistin'e Özgürlük” sloganı attı. Konferans salonlarında “Gazze'deki soykırımı” kınayan posterler vardı. Aktivistler kampüste çadırlarını kuruyor.


ABD'de üniversitelerin kargaşa içinde olduğu görüntüler haftalardır gündemdeydi. Ancak bu son sahneler New York veya Kaliforniya'daki üniversite kampüslerinde geçmiyor. Hayır, Londra'dan, Amsterdam'dan, Valensiya'dan ve en önemlisi Berlin'den geliyorlar.


İsrail'in Gazze savaşındaki eylemlerine karşı öğrenci protestoları şu anda Avrupa'ya yayılıyor. Amerikan üniversitelerindeki gösterilerden esinlenen Avrupa'nın çeşitli üniversitelerindeki öğrenciler ders salonlarını ve tesisleri işgal etti. Filistinlilerle dayanışma ve İsrail kurumlarıyla ortaklıklara son verilmesini talep ediyorlar. Protestoların çoğunluğu şu ana kadar barışçıl kalsa da Hollanda, Almanya ve Avusturya'daki gösterilerde polisle çatışmalar yaşandı.


Havuzun diğer tarafında hararetle tartışılan soru Avrupa üniversitelerinde de gündeme geliyor: Filistin yanlısı protestolara izin vermek mi, yoksa müdahale etmek mi?


İtalya, İspanya ve Avusturya'daki üniversitelerde protesto kampları




Hollanda'da polis Pazartesi akşamı Amsterdam Üniversitesi'nde Filistin yanlısı bir çadır kampını bastı ve 169 kişiyi tutukladı. Video görüntüleri, memurların kampüsten ayrılmayı reddeden aktivistleri coplarla dövdüğünü ve çadırlarını yok ettiğini gösteriyor. Polis daha sonra Platform X'te protestoların şiddete dönüşmesinin ardından eylemin “düzeni yeniden sağlamak için gerekli” olduğunu söyledi.


Paris'te polis, üniversitenin ana salonunda barikat kuran yaklaşık 20 öğrenciyi uzaklaştırmak için Salı günü iki kez ünlü Sciences Po Üniversitesi'ne gitmek zorunda kaldı. Paris savcılığından alınan bilgiye göre polis, diğer öğrencilere sınava girme fırsatı vermek için müdahale etti ve iki kişiyi gözaltına aldı.


İsviçre'de protestolar Salı günü Lozan, Cenevre ve Zürih'teki üç üniversiteye yayıldı. Lozan Üniversitesi yaptığı açıklamada, göstericilerin talep ettiği gibi “İsrail üniversiteleriyle ilişkileri koparmak için hiçbir neden görmediğini” söyledi. Avusturya'da onlarca öğrenci Perşembe akşamından bu yana Viyana Üniversitesi kampüsünde çadır kurup pankartlar asarak kamp yapıyor. Öğrenci aktivistler ayrıca hafta sonu dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan İtalya'daki Bologna Üniversitesi'nde bir protesto kampı kurdu.


Benzer protestolar İrlanda, Finlandiya, Danimarka, Belçika, İspanya ve İngiltere'deki üniversitelerde de gerçekleşti.


Birçok Alman üniversitesindeki Filistin yanlısı protestoların ardından eleştiriler




Birçok Alman üniversitesindeki protestoların manşetlere yansımasının ardından bu ülkede kamuoyunun eleştirileri artıyor. Salı günü Özgür Üniversite (FU), 150 aktivistin avluyu işgal etmesi nedeniyle faaliyetlerini geçici olarak durdurdu. Üniversiteye göre aktivistler üniversitedeki odaları ve amfileri işgal etmeye çalıştı ve maddi hasar oluştu. Öğleden sonra bölge polis tarafından temizlendi ve çok sayıda kişi gözaltına alındı. Benzer bir operasyon Leipzig'de de gerçekleşti. Orada yaklaşık 50 aktivist oditoryumu ve iç avluyu işgal etti. Polis akşam konferans salonunu boşalttı ve şu anda 13 şüphelinin bulunduğunu söyledi.


Filistin yanlısı protesto eylemlerine yönelik açık eleştiriler üniversite derneklerinden, öğrenci temsilcilerinden ve polisten geliyor. Alman Üniversiteler Birliği Başkanı Lambert T. Koch, Alman Basın Ajansı'na, üniversitelerin farklı entelektüel tartışmaların yaşandığı yerler olduğunu söyledi. Bunlar “son zamanlarda HU'da ve şimdi de FU Berlin'de olduğu gibi şiddet içeren ve kontrolden çıkmış protestoların yapıldığı yerler değil.” Öğrenci dernekleri de üniversitelere tutarlı eylem çağrısında bulundu.


ABD'de başlayan üniversite protestolarının Haberin Detaylarıında Gazze Şeridi'nde yedi aydır devam eden savaş var. Hamas'ın 7 Ekim'deki benzeri görülmemiş terör saldırısının ardından İsrail, büyük hava saldırılarıyla karşılık verdi ve kara saldırısı başlattı. Ancak savaş uzadıkça ve Gazze'deki insani durum kötüleştikçe İsrail'in eylemlerine yönelik uluslararası eleştiriler de artıyor.


Amsterdam'da artan protestoların ardından üniversiteden yapılan açıklamada, “Savaşla ilgili öfkeyi ve kafa karışıklığını paylaşıyoruz ve buna karşı protestoların olduğunu anlıyoruz. Üniversite içinde bu konuda diyaloğun tek çözüm olduğunu vurguluyoruz.”


Kaynaklar:Guardian, Washington Post, AP, DPA haber ajansıyla