Türkiye ve Suriye: Depremden sekiz gün sonra, hayatta kalanlar için çok az umut var

PiKe

Member
Türkiye ve Suriye
Depremden sekiz gün sonra, hayatta kalanlar için çok az umut var





Hatay’da bir kadın ve genç bir adam molozların arasından yürüyor. Fotoğraf

© Murat Kocabaş/SOPA ZUMA Press Wire/dpa aracılığıyla görseller


Binlerce insan hala kayıp – ve BM acil yardım koordinatörü onların kurtarılma umutlarını azaltıyor. Ancak diplomatlara göre Suriye sınırında bir değişiklik olduğuna dair işaretler var.





Türkiye-Suriye sınır bölgesinde meydana gelen yıkıcı depremlerin üzerinden bir haftadan fazla bir süre geçmişken, hayatta kalanların bulunması konusunda çok az umut var. BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths dün Suriye’nin Halep kentine yaptığı ziyarette, “İnsanların enkazdan canlı olarak çıkarıldığı ve enkaz altında ölü bulunanların bulunduğu kurtarma aşaması sona eriyor” dedi.


İnsani yardım aşaması şimdi etkilenenlere konaklama, “psikososyal”, ayrıca yiyecek, okul ve “gelecek duygusu” sağlamaya başlıyor.


Sınır kapıları muhtemelen açılacak


Diplomatlara göre Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye’nin depremin vurduğu ve erişimi zor olan bölgelerine insani yardımın iyileştirilmesi için Türkiye’ye iki sınır kapısı daha açmak istiyor. Birkaç diplomata göre Griffiths dün BM Güvenlik Konseyi’ne Bab Al-Salam ve Al Ra’ee’nin üç ay süreyle açık olması gerektiğini söyledi.


Şimdiye kadar, Birleşmiş Milletler yalnızca hükümet tarafından kontrol edilmeyen bölgelere bir sınır kapısı (Bab al-Hawa) aracılığıyla yardım ulaştırabiliyor. Kuzeybatı Suriye, çeşitli isyancı gruplar tarafından kontrol ediliyor.


BM Genel Sekreteri António Guterres, Esad’ın kararını memnuniyetle karşıladı: “Bu sınır kapılarının açılması – insani erişimin kolaylaştırılması, vize onaylarının hızlandırılması ve merkezler arasında seyahatin kolaylaştırılması ile birlikte – daha fazla yardımın daha hızlı ulaşmasını sağlayacaktır.”


Hayatta kalma şansı zayıf


Salı sabahı erken saatlerde teyit edilen ölü sayısı 37.500’den fazlaydı ve 80.000’den fazla insan yaralandı. Binlerce kişi kayıp olmaya devam ediyor. Yardımcılar Pazartesi günü tek tek yaşayan kurbanları kurtardı. Şu anda bulunan hayatta kalanların yağmur suyu, kar veya diğer kaynaklar gibi sıvıya erişimi olmuş olmalı. Normalde bir kişi yaklaşık 72 saat yani üç gün susuz kalabilir ve sonrasında hayati tehlike oluşturur. Bu süre çoktan aşılmıştır.


Sayısız bina ve altyapının bir kısmı yıkıldı. Türkiye İşadamları ve İşadamları Konfederasyonu Türkonfed tarafından hazırlanan bir raporda, depremin hasarının yaklaşık 84 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.


Yüz binden fazla gönüllü


Uydulardan alınan verilere göre, şiddetli depremlerin uzun vadeli jeolojik sonuçları da olabilir. Avrupa Uzay Ajansı, “Depremin ülke çapında birçok tepeyi ciddi toprak kayması riskine maruz bırakırken, kıyı kasabası İskenderun’da sele neden olan önemli bir çökme olduğu görülüyor.”


NTV kanalı geçen hafta, Türkiye’nin kıyı kentindeki binaların sokakları su basması nedeniyle boşaltılması gerektiğini bildirdi.


6 Şubat sabahı erken saatlerde 7,7 büyüklüğündeki ilk sarsıntı Türkiye-Suriye sınır bölgesini sarstı, ardından saatler sonra 7,6 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntı geldi. O zamandan beri 2.400’den fazla artçı sarsıntı oldu. Türkiye’de on il etkilendi – şu anda üç aylık bir olağanüstü hal var. Yüz binden fazla gönüllü yardım için deprem bölgesine gitti. Birkaç Alman arama ve kurtarma ekibi de dahil olmak üzere bazıları o zamandan beri evlerine döndü.


dpa

#Konular