Su kaynaklarına bırakılan balıkların sayısı 84 milyonu geçecek

AuuDii

Global Mod
Mod
Su kaynaklarına bırakılan balıkların sayısı 84 milyonu geçecek
Su ürünlerine yönelik denizlerin temizlenmesi ve balıklandırma çalışmaları yapılıyor.


Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi kapsamında Hatay, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Isparta, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya, Mersin, Muğla, Sakarya, Sinop, Tekirdağ ve Yalova’bile icraat yürütüldü.


İç su ve denizlerde 96 milyon metrekarelik saha taranarak, 545 1000 metrekare şebeke ve 24 1000 sepet, algarna ve benzer terkedilmiş karada uzlaştıran sulardan çıkarıldı.


Deniz, göl ve gölcük göllerinde yürütülen proje çalışmalarına program kapsamında Diyarbakır, Batman, Muş, Bitlis, Şırnak, Adıyaman, Van, Malatya, Gaziantep, Ağrı, Elazığ, Erzurum ve Şanlıurfa’daki akarsularda bile sürme edilecek.


Ayrıca Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında Marmara’daki tüm illerde nitelik temizlik çalışmaları yürütülecek.


Balıklandırma çalışmaları sürme ediyor


Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi kapsamında yerde yılın ocak-haziran döneminde 111 1000 600 alabalık, çipura, levrek, kalkan, istakoz ve sazan balığı yavruları sulara bırakıldı. Balıkların malûm renk geldiğinde suyla buluşturulması nedeniyle balıklandırma çalışmaları yılın ikinci yarısında hız kazandı.


Bu kapsamda 75 milyon 150 1000 sazan, 8 milyon şabut ve 531 1000 250 başka türlerden (çipura, levrek, yayın, mersin, siraz) olmak üzere 83 milyon 681 1000 250 yavru omurgalılardan belirlenen su kaynaklarıyla buluşturuldu. Halen sürme fail icraat kapsamında 2022 yılı hedefi olan 84 milyon sayısının geçilmesi öngörülüyor.


Yapay resif tarlaları oluşturuluyor


Ayrıca, söz konusu proje kapsamında “İstanbul Yapay Resif Projesi” ile Prens Adaları, Kınalıada ve Burgazada/Heybeliada bölgesine 540 yapay resif bloğu ve 36 antitrol bloğu ile Sarayburnu bölgesine 120 resif bloğu ve 3 antitrol bloğu çokluk tabanına yerleştirilerek yapay resif tarlaları oluşturuldu.


Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde “Burhaniye Yapay Resif Projesi” ilk etap çalışmaları kapsamında geçen yıl 52 resif bloğu denize bırakıldı, bölgede icraat sürme ediyor.


Mersin’in Erdemli ilçesinde yerde yıl 796 resif bloğu 22 hektarlık alanda çokluk tabanına yerleştirilirken izleme ve işaretlendirme çalışmaları sürüyor.


Biyoçeşitliliği koruma ve geliştirme çalışmaları


Biyoçeşitliliğin Korunması ve Geliştirilmesi Projesi ile yabancı istilacı türlerin ülke ekosistemlerine taşınma, yerleşme, yayılma ve etkilerine yönelik gerekli mücadele yöntemlerinin uygulanmasına çalışılıyor.


Nesli tehlike altındaki endemik türlerin koruma altına alınarak, gelecek nesillere aktarılması için in-situ ve ex-situ korunmalarına yönelik icraat yürütülmesi planlanıyor.


Proje kapsamında ülke çapındaki su kaynaklarındaki (iç sular, kıyı suları) 825 istasyondan, yılda iki devre (mayıs ve eylül) numuneler alınarak 12 parametre açısından izlenerek kaydediliyor.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.