Mecklenburg-Batı Pomeranya: MV’nin güneybatısındaki büyük orman yangınları nedeniyle köy boşaltıldı

PiKe

Member
Mecklenburg-Batı Pomeranya
Güneybatı MV’deki büyük orman yangını nedeniyle köy boşaltıldı

Lütheen’deki eski askeri eğitim alanında duman ve alevler. Yerde zaten patlamış olan eski mühimmat olduğu için kullanımı zor kabul ediliyor. Fotoğraf

© Thomas Schulz/dpa

Mecklenburg-Batı Pomeranya’da iki büyük orman yangını sürüyor. Yaklaşık 160 nüfuslu bir köy boşaltılmak zorunda kaldı. Başbakan Manuela Schwesig, sahadaki durum hakkında fikir edinmek istiyor.

Yüzlerce itfaiyeci, güneybatı Mecklenburg-Batı Pomeranya’da çıkan iki büyük orman yangınıyla mücadele ediyor. Ayrıca alevlerin daha fazla yayılmasını önlemek için geceleri ateşlerin etrafındaki zemini suladılar.

Yetkililere göre, eski Lübtheen askeri eğitim alanındaki yaklaşık 100 hektarlık orman akşam geç saatlerde yanıyordu. Yangın tehlikeli bir şekilde Volzrade’ye yaklaştı, bu nedenle yetkililer oradaki evleri boşalttı. Yaklaşık 160 kişi geceyi arkadaşları, akrabaları veya Lübtheen spor salonunda geçirmek zorunda kaldı.

Ludwigslust-Parchim bölgesinden alınan bilgilere göre, Hagenow yakınlarındaki Viezer Heide’de yaklaşık 35 hektarlık alan yandı – yine mühimmatla kirlenmiş toprağa sahip eski bir askeri bölge. Patlamalar oldu. Bundeswehr’den bir zırhlı kurtarma aracı bugün oradaki yangından korunma koridorlarını genişletecek.

Lübtheen için felaket ilan edildi

Başbakan Manuela Schwesig (SPD) sabah saatlerinde Lübtheen’deki durum hakkında fikir edinmek istiyor. Çevre Bakanı Till Backhaus (SPD) ve İçişleri Bakanı Christian Level (SPD) dün geldi.

Bölge Yöneticisi Stefan Sternberg (SPD), Lübtheen için felaketi ilan etti. Askeri eğitim alanındaki zırhlı çevre yolunun ateşe engel teşkil etmesini umduklarını söyledi. Eski askeri eğitim alanını kısmen çevreleyen 30 kilometre uzunluğundaki bitkisiz çevre yolu, 2019’da burada meydana gelen ilk büyük yangının ardından genişletildi.

Yetkililere göre, Hagenow’daki durum Lübtheen’e kıyasla nispeten istikrarlı. Bir bölge sözcüsü, yangının orada da kontrol altında olmadığını söyledi. Bu yangının yakınında iki sakinin bulunduğu müstakil ev yoğun duman nedeniyle boşaltıldı.

Almanya’nın diğer bölgelerinde de orman yangınları

2019 yılında, yaklaşık 1000 hektarlık bir alanı kapsayan Mecklenburg-Batı Pomeranya’da bugüne kadarki en büyük orman yangını, Lübtheen yakınlarındaki askeri eğitim alanında meydana geldi. 3.000’den fazla itfaiyeci, neredeyse bir hafta boyunca alevlerle mücadele etti. Bu yangından, ormanda yoğun bir şekilde yanan hala çok fazla ölü odun olduğu söylendi. Yangından çıkan ısı 2019’dakinden daha fazla ve yerin daha derinlerine işliyor. Aslında hiçbir şeyin beklenmediği yerde eski mühimmatı patlatır.

Son günlerde Almanya’nın diğer bölgelerinde de orman yangınları meydana geldi. Hessen’de yine Pazartesi öğleden sonra Frankfurt’un kuzeybatısındaki Altkönig dağında bir orman yangını çıktı. Hochtaunuskreis’e göre, arazinin doğası gereği söndürme çalışması zordu. Ancak Pazartesi günü itibariyle, Berlin’in güneyindeki Jüterbog yakınlarındaki orman yangını büyük ölçüde kontrol altına alındı. Oradaki yangın, Mayıs ayı sonunda eski bir askeri eğitim alanında çıktı.

Alman Hava Durumu Servisi’nin (DWD) orman yangını risk indeksi, günlerdir Almanya haritasında endişe verici kırmızıdan koyu kırmızıya doğru noktalar gösteriyor. Tehlike, birçok yerde en yüksek beşinci uyarı seviyesinin geçerli olduğu kuzeydoğuda özellikle büyük.

dpa

#Konular