Kazalar: ABD yetkilileri köprünün çökmesi sonrasında altı kişinin öldüğünü varsayıyor

PiKe

Member
Kazalar
ABD yetkilileri köprünün çökmesi sonrasında altı kişinin öldüğünü varsayıyor





ABD Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) olayı araştırıyor. Fotoğraf

© Matt Rourke/AP


ABD'de bir konteyner gemisi bir araba köprüsüne çarparak köprünün çökmesine neden oldu. Kurtarma ekipleri kaza mahallinde suda kaybolan kişileri aramak için saatler harcıyor. Fakat çabaları boşunadır.





ABD'nin Maryland eyaletinde büyük bir araba köprüsünün çökmesinin ardından yetkililer altı kişinin kayıp olduğunu varsayıyor. ABD Sahil Güvenlik, hayatta kalanları bulmak için aktif aramayı durdurduğunu duyurdu. Suyun sıcaklığı göz önüne alındığında, bu kadar saat sonra kimsenin canlı bulunması artık beklenmiyor. Sahil Güvenlik temsilcisi, sudaki tehlikeli akıntılar ve döküntüler nedeniyle kurtarma görevlilerinin sağlığını riske atmak istemediklerini söyledi.



Devasa bir konteyner gemisi, Salı gecesi 2,5 kilometreden uzun dört şeritli araba köprüsüne çarparak köprünün çökmesine neden oldu. Kazadan sonra polis ve kurtarma ekipleri kayıp kişileri saatlerce havadan ve denizden aradı; dalgıçların yanı sıra kızılötesi ve sonar teknolojisi de kullanıldı. Maryland Ulaştırma Bakanı Paul Wiedefeld, kayıp kişilerin inşaat işçileri olduğuna inanıldığını söyledi. Bu nedenle köprüdeki çukurları onardılar.


Her şey bir kazaya işaret ediyor


Maryland Valisi Wes Moore'a göre, Singapur bayraklı konteyner gemisi Francis Scott Key Köprüsü'ne doğru “sekiz deniz mili hızla, ki bu son derece hızlı” gidiyordu. Yetkililere göre, kasıtlı bir eyleme ya da terör saldırısına dair hiçbir kanıt yoktu. Her şeyin bir kazaya işaret ettiğini söylediler.


“New York Times”ın ABD Sahil Güvenlik'e dayandırdığı haberine göre, yaklaşık 290 metre uzunluğundaki “Dali” adlı geminin Baltimore'dan Sri Lanka'ya gitmesi gerekiyordu. Danimarkalı denizcilik şirketi Maersk, charter şirketi Synergy Group tarafından işletilen gemiyi geçici olarak kiraladığını duyurdu. Buna göre gemide Maersk personeli bulunmuyordu. Danimarkalı konteyner nakliye şirketi, endüstri lideri MSC'nin ardından dünyanın ikinci büyük şirketidir.


Geminin güç kaynağında sorun var


İlk belirlemelere göre kazadan önce geminin elektrik beslemesinde sorun vardı. ABD medyası, Singapur Denizcilik ve Liman İdaresi'ne atıfta bulunarak, “geçici bir itiş gücü kaybı” yaşandığını, bu nedenle “Dali”nin rotasını koruyamadığını bildirdi. ABD'li yetkililere göre mürettebat, Maryland'deki yetkililere imdat sinyali göndererek geminin kontrolünü kaybettiklerini bildirmeyi başardı. Karadaki yetkililerin trafiği durdurmayı ve daha fazla arabanın köprüye girmesini engellemeyi başardığı görülüyor.


Resmi bilgilere göre ilk acil çağrılar yerel saatle 01.40 civarında geldi. Acil servisler sabah 01.50 gibi olay yerindeydi. Sosyal medyada paylaşılan güvenlik kamerası Haberları, geminin destek direklerinden birine çarparak köprünün büyük bölümünün suya çökmesine neden olduğunu gösterdi.


Köprüde her gün yaklaşık 30.000 araç var


ABD Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) olayı araştırıyor. Kazanın nedeni hakkında resmi sonuçların çıkması muhtemelen biraz zaman alacak. Acil servisler başlangıçta kayıp kişileri aramaya odaklandı.


Baltimore Limanı, özellikle otomobil ve hafif kamyonların ithalatı ve ihracatı için ABD'deki en önemli deniz limanlarından biridir. Hükümet rakamlarına göre her yıl limandan yaklaşık 850.000 araç taşınıyor. Yaklaşık 15.000 iş buna bağlı. Köprü aynı zamanda ABD'nin doğu kıyısındaki önemli bir trafik arterini de yok etti. ABD hükümetine göre kazadan önce günde yaklaşık 30.000 araç köprüden geçiyordu.


dpa

#Konular