İlkokul rehberlik çalışmaları nelerdir ?

Sena

New member
İlkokul Rehberlik Çalışmaları: Strateji, Empati ve Biraz da Kahkaha!

Selam forumdaşlar! Bugün, çocukların hem bedensel hem de ruhsal gelişiminde önemli bir rol oynayan ilkokul rehberlik çalışmalarını konuşacağız. Evet, doğru duydunuz! Rehberlik deyince, aklınıza hemen o ciddi, biraz da sıkıcı ortamlar gelmesin. Çünkü ilkokulda rehberlik çalışmaları öyle sadece “ağla, ağlama, başarıyı hedefle” gibi klasik temalarla sınırlı kalmıyor. Bu işin içinde biraz strateji, biraz empati ve bolca da kahkaha var. Hadi gelin, kadınlar ve erkeklerin rehberlik çalışmalarıyla nasıl stratejik ve empatik yaklaşımlar geliştirdiğine birlikte bakalım!

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: "Problem Çöz, İş Bitsin!"

Erkeklerin çoğu için rehberlik, bir "problem çözme" meselesidir. Duygusal zeka falan çok geride kalır, stratejik düşünme devreye girer. “Çocuk depresyonda mı? O zaman ona satranç öğretmeliyim, hem mantıklı düşünmesini geliştiririz hem de bir taşla iki kuş vurmuş oluruz” mantığı burada işler. Erkek rehber öğretmenler, çocukların sorunlarını çözmek için sürekli yeni taktikler üretirler. Aslında bu durum, ilkokul rehberliğini tam anlamıyla bir “düşünme tankına” dönüştürür.

“Tamam, çocuk biraz üzgün. Ama acaba buna nasıl çözüm üretiriz?” diyen bir rehber öğretmen, ilk olarak öğrencilere çözüm odaklı bir yaklaşım sunar. Sıkıcı sohbetler yerine, çocukların ilgisini çekecek bir aktivite veya oyun bulmak... Strateji budur! Oyun, spor, grup aktiviteleri… Hedef, çocuğun içindeki “problem çözme gücü”nü ortaya çıkarmaktır. Hani bazen bir çocuk size gelip, “Öğretmenim, ben kimseyle arkadaş olamıyorum” der ya… İşte o zaman devreye girer ve "Peki, senin en iyi arkadaşın kim? Eğer o da burada olsa ne yapardınız?" gibi sorularla çocuğu düşünmeye yönlendirirsiniz.

Evet, bazen biraz robot gibi yaklaşılabilir ama bunun amacı, çocukları “gerçek dünyaya” hazırlamaktır. “Hayatta hep duygusal kararlar veremezsin, bir strateji geliştirmen lazım” mesajı verilmek istenir. Tabii ki bu, sıkıcı olabilecek kadar ciddi de olabilir ama erkeklerin rehberlik konusundaki yaklaşımı genellikle böyledir. Stratejiye dayalı, hedef odaklı!

Kadınların Empatik Yaklaşımı: "Hadi Gel, Birbirimize Sarılalım!"

Şimdi de kadının rehberlikteki o eşsiz empatik yaklaşımına göz atalım. “Ah canım, üzülme, her şey düzelecek” mantığı, kadın rehber öğretmenlerinin dünyasında oldukça güçlüdür. Çocuklar sorunlarını paylaşmak istediklerinde, duygusal yönleriyle onlara yaklaşmak, onları anlamak ve sıkıcı değil, oldukça eğlenceli bir atmosferde çözüm sunmak oldukça yaygındır. Tabii bu durum, stratejiye biraz geri planda kalabilir. Ama olsun! Empati deyince, çocukların gönlü hemen kazanılır.

Kadın rehber öğretmenleri, okulda bir sorun çıktığında, önce çocuğu anlamaya çalışır. “Neden üzgünsün? Hadi bakalım, anlat bana her şeyin yolunda gitmiyor mu?” dedikten sonra, onlara rahatlatıcı bir ortam sunarak, çocukların kendilerini rahatça ifade etmelerini sağlarlar. Oyunlar, şarkılar, danslar... Çocukları açmak için her yol denenir. Hedef, onların duygusal gelişimlerini güvenli bir şekilde desteklemektir.

Bir çocuk gelip de “Arkadaşım beni kıskanıyor” dediğinde, kadın rehber öğretmenler “Anladım, o zaman ona biraz ‘arkadaşlık büyüsü’ yapalım!” derler. Çocuklara sosyal beceriler kazandırma konusunda da bir “psikolog” gibi değil, daha çok bir arkadaş gibi davranırlar. İşte tam burada, empati devreye girer. Sadece sorunu çözmek değil, o sorunun arkasındaki duygusal faktörü anlamak, çocukları güvenle rehberlik eder.

Rehberlik Çalışmalarının Komik Tarafı: Çocuklar, Şaka Maka, Her Şeyi Öğreniyor!

Tabii ki rehberlik çalışmalarının sadece ciddi meselelerle sınırlı olmadığı gerçeğini unutmamak gerek. Rehberlik, aynı zamanda çocukların bir arada eğlenerek öğrenmelerini sağlayan bir platformdur. Bazen çocuklara öyle eğlenceli aktiviteler sunulur ki, herkesin suratında kocaman bir gülümseme oluşur. Mesela, “En komik yüzünü yap!” denildiğinde, ortaya çıkan o ifade ne olursa olsun, hepsiyle aynı anda gülmek garanti!

Kiminin burun delikleri genişler, kiminin gözleri daha da büyür, kimisi ise şaka yapar ve “Ne kadar da komik oldum!” diye gururlanır. Çocukların bu tür aktivitelerle, aslında birbirlerinin duygularını anlamalarını ve sosyal becerilerini geliştirmelerini sağlamak, ilkokul rehberliğinin komik ama derin etkilerinden biridir. Bu tür çalışmalarda, asıl amacın “gülümseme” olduğu da unutulmaz!

Sonuç: Rehberlikte Kadın-Erkek Farkı, Her Zaman Keyiflidir!

Rehberlik çalışmalarında hem kadınların empatik yaklaşımı hem de erkeklerin stratejik bakış açısı oldukça faydalıdır. Her iki yaklaşım da çocuğun farklı ihtiyaçlarına hitap eder ve ikisi de bir araya geldiğinde harika sonuçlar doğurur. Erkeklerin “hedef odaklı” tavrı ile kadınların “duygusal destek” sağlama biçimleri, rehberlik çalışmalarının etkisini katbekat artırır.

Şimdi forumdaşlar, bakalım sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Erkeklerin strateji, kadınların empatiye dayalı rehberlik yaklaşımını nasıl buluyorsunuz? Veya belki de biz hala "çocuklara nasıl daha eğlenceli rehberlik yapabiliriz?" sorusunun yanıtını arıyoruz? Yorumlarınızı bekliyorum!