İklim değişikliği Güney Afrika kıyılarındaki okyanuslarda soğuk dalgalara neden oluyor

PiKe

Member
Şu anki çalışma
Ani soğuk dalgalar okyanuslarda kitlesel yok oluşlara neden oluyor





Bir boğa köpekbalığı okyanus tabanında kırmızı balıkların arasında süzülüyor

© David Fleetham / Imago Görselleri

Christine Leitner



Araştırmacılar aslında dünyadaki okyanusların ısınmasından dolayı endişeliler. Ancak iklim değişikliği aynı zamanda su altında ani soğuk dalgalara da neden olabilir ve sonuçları da en az onun kadar dramatik olabilir.





Bölge sakinleri için şok edici bir manzara olsa gerek: 2 Mart 2021'de, Port Elisabeth ile Doğu Londra arasındaki 200 kilometrelik güneydoğu Afrika kıyılarında çok sayıda hayvan leşi sıralandı. Bunların arasında tropik göçmen balıklar, manta vatozları ve köpek balıkları yer alıyor. O dönemde 200'den fazla ölü hayvan kıyıya vurmuştu. Kitlesel yok oluş nasıl gerçekleşti? Uluslararası bir araştırma ekibinin artık bir cevabı var.



Bunun nedeni Güney Afrika ile Avustralya arasındaki okyanus bölgesinin iklim değişikliği nedeniyle ani soğuması olabilir. Bu başlangıçta çelişkili geliyor çünkü dünyadaki denizler şu anda ısınıyor. Ancak “Nature Climate Science” dergisindeki çalışmaya göre, küresel ısınma su altında şiddetli soğuk dalgalara da yol açabilir. Küresel ısınma sadece hava akımlarını değil aynı zamanda su altındaki dolaşımları ve basıncı da değiştiriyor. Bu, derinliklerden yüzeye doğru yükselen ve çevrelerini soğutan soğuk su kütleleri anlamına gelen yükselmelere yol açar.



Güney Afrika'nın doğu kıyısındaki okyanusun yüzey sıcaklığı, 2021 baharında bir gün içinde yedi derecenin biraz üzerinde düştü; 30 metre derinlikte, hatta dokuz derecenin üzerinde. Bunun hayvanlar dünyası için dramatik sonuçları var: Kendilerine göre çok düşük sıcaklıklardan ölüyorlar veya doğal yaşam alanlarının dışına itiliyorlar. Mart 2021'de ani soğuk olayının kurbanı olan 81 farklı türden 260'tan fazla hayvan oldu.


Köpekbalıkları iklim değişikliğinin neden olduğu değişikliklerden kaçınmaya çalışıyor




Uluslararası araştırmacılar, çalışmalarında boğa köpekbalıklarına odaklandı. Hayvanlar tropik ve subtropikal sularda kendilerini özellikle evlerindeymiş gibi hissediyorlar ve Nesli Tükenmekte Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde “nüfus gelişiminin azalması nedeniyle tehlike altında” olarak listeleniyorlar. Deniz Koruma Vakfı'na göre sayıları son birkaç on yılda neredeyse yarı yarıya azaldı. Bunun nedenlerinden biri de balıkçılıktır. Özellikle genç hayvanların eti bir incelik olarak kabul edilir. Boğa köpekbalıkları genellikle Güney Afrika sahillerindeki balık ağlarına hedef dışı av olarak takılıyor.


Ayrıca iklim değişikliği nedeniyle yaşam alanlarında meydana gelen değişiklikler de deniz yaşamını tehdit ediyor. Boğa köpekbalıkları su yüzeyine yaklaşarak soğuk olaylarından kaçınmaya çalışırlar. Araştırmacılar, “Doğa İklim Değişikliği” dergisinde bazı köpekbalıklarının haliçlere ve koylara da sığındığını yazıyor. Bilim adamları ayrıca manta vatozlarında ve siyah uçlu köpekbalıklarında da benzer davranışlar gözlemlediler.


Gözlemlere dayanarak araştırmacılar, yükselme nedeniyle soğuk olayların daha sık ve daha yoğun hale geldiği sonucuna varıyor. Bu, türleri doğal yaşam alanlarının dışına itiyor ve aynı zamanda kıyı balıkçılığı verimini de sınırlıyor. Araştırmanın yazarları, genel olarak bu soğuk olayların ve sonuçlarının yeterince araştırılmadığını yazıyor. Şu anda kesin olan tek şey bunların daha sık ve daha yoğun hale geldiğidir.

#Konular