Fransa: Kız öğrencilere yönelik bıçaklı saldırı şiddetli tartışmaları alevlendirdi

PiKe

Member
Fransa
Okulda bir vahşi şiddet eylemi daha: Bıçaklı saldırının 14 yaşındaki tanığı kalp krizi geçirdi





Fransa'nın Souffelweyersheim kentindeki bıçaklı saldırı birçok okulun kapatılmasına yol açtı

© Frederick Florin/AFP/DPA

Thomas Krause



Alsas'ta 30 yaşındaki bir genç, iki kız öğrenciye bıçakla saldırdı. Sadece hafif yaralandılar. Bir öğrenci daha yere yığılarak hayatını kaybetti. Okullarda şiddeti gündeme getiren sadece Başbakan Attal değil.





Fransa'da perşembe günü bir saldırgan iki ilkokul öğrencisini bıçakla hafif yaraladı ve Strasbourg yakınlarındaki tüm kasabayı dehşete düşürdü. Alsas metropolü savcılığı, Perşembe günü Souffelweyersheim'daki saldırının ardından bir şüphelinin tutuklandığını söyledi. Yaşları 30 civarında olan adam polis tarafından gözaltına alındı. Yedi ve on bir yaşlarındaki iki öğrenci yüzeysel kesiklere maruz kaldı. Kısa bir tedavinin ardından Strazburg'daki Üniversite Hastanesinden ayrılmayı başardılar.



Ancak yas tutulacak bir ölüm var: Polis operasyonu sırasında etkilenen okullar ve civardaki okullar kordon altına alındı ve öğrenciler kilitli binalarda beklemek zorunda kaldı. Savcılığa göre 14 yaşındaki bir çocuk bu sırada kalp krizi geçirdi. Okul müdürü Olivier Faron'un Cuma günü açıkladığı gibi, öğretim kadrosu hızla gençlerin yardımına koştu ve kurtarma görevlilerini uyardı. Ancak öğrenci öğleden sonra hayatını kaybetti.



Okul müdürü, personelin okulun tecrit kurallarını “son derece kesin ve katı bir şekilde” uyguladığına dair güvence verdi. Ne yazık ki 14 yaşındaki öğrenci aşırı stresli bir duruma düştü ve kalp krizi geçirdi. Strazburg savcısı Yolande Renzi, ölümün kesin koşullarıyla ilgili soruşturma başlatılacağını duyurdu. Başlangıçta kızın kalp sorunu yaşayıp yaşamadığı bilinmiyordu.


Fail öğrenciyi aniden boynundan bıçakladı




Perşembe günü saat 14.00 sıralarında ilkokulun öğle yemeği molasının ardından, saldırgan 11 yaşındaki çocuğu girişte aniden boynundan bıçakladı ve okul polise haber verirken kaçtı. Adam kaçarken, boynundan bıçakladığı 7 yaşındaki kızıyla birlikte bir annenin yolunu kesti. Savcılık, jandarma görevlilerinin faili takip ettiğini ve direnmesine rağmen kısa süre sonra onu tutukladığını söyledi. Yetkililer, failin okula izinsiz girmediğini vurguladı.


İsyanlar devam ediyor

Fransa yanıyor: Ölümcül bir polis kurşununun ardından çıkan ayaklanmalar ülkeyi krize sürükledi





Saldırganın amacı henüz belli değil. Savcının perşembe akşamı açıkladığı gibi, failin radikalleştiğine ya da suçun terörist geçmişine dair hiçbir kanıt yoktu. 1995 doğumlu saldırganın okulla bağlantısı olduğuna dair şu ana kadar bir kanıt bulunamadı. Ancak ilk bulgulara göre adamın akli dengesinin yerinde olmadığı belirtildi.


Bakan kabul edilemez bir eylemden söz ediyor




Eğitim Bakanı Nicole Belloubet saldırıya uğrayan kızlara ve ailelerine tam destek güvencesi verdi. “Bu yeni kabul edilemez eylem göz önüne alındığında, kararlı bir tepkinin derhal verilmesi gerekiyor.” Güvenlik tedbirleri alınacak ve psikolojik destek düzenlenecek.


Fransa'da şu anda en yüksek terör alarmı seviyesi uygulanıyor ve okullara uzun süredir özel koruma sağlanıyor. Bir anne okulun dışında yayıncı BFMTV'ye “Panikledim, aklıma hemen oğlum geldi” dedi. “Bir okulda böyle bir şeyin olabileceğini bilmek acı veriyor.”


Son zamanlarda okulların önünde gerçekleşen çok sayıda vahşi şiddet eylemi Fransa'yı şok etti. Geçen hafta Salı günü, Romans-sur-Isère'de bir anlaşmazlığı çözmeye çalışırken 15 yaşında bir genç bıçaklanarak öldürüldü.


Gençlerdeki şiddetin neden olduğu ölümler ve yaralanmalar




Önceki hafta, Paris'in Viry-Châtillon banliyösünde 15 yaşındaki bir öğrenci dört genç adam tarafından dövülerek öldürülmüştü. Cinayet şüphesiyle tutuklanan 17 yaşındaki üç kişi ile 20 yaşındaki bir kişinin, öğrenciyi okuldan eve dönerken dövdüğü ve onu baygın bıraktığı söyleniyor. Paris'teki bir hastaneye kaldırıldı ama orada öldü. Daha önce de Montpellier'de 13 yaşında bir kız çocuğu okulunun yakınında saldırıya uğrayıp dövülerek komaya girmişti.


Souffelweyersheim'daki saldırı, Başbakan Gabriel Attal'ın okul ortamlarında artan şiddetle mücadeleye yönelik bir dizi önlemi duyurmasının ardından gerçekleşti. Fransız günlük “Le Monde” gazetesine göre Attal, perşembe günü bakanlar ve dışişleri bakanlarıyla birlikte 15 yaşındaki bir çocuğun öldüğü Viry-Châtillon'a gitti. Belediye binasının önündeki kürsüden, bazı gençlerin uyguladığı şiddetin durdurulmasını mümkün kılacak “otoritede gerçek bir artış” çağrısında bulundu. Topluluk temsilcilerine “Bugün karşı koyan cumhuriyettir” dedi. “Viry-Châtillon'dan başlatmak istediğimiz şey bu: gençlerle yeniden bağlantı kurmak ve şiddeti durdurmak için ulusun genel seferberliği.” Le Figaro'nun haberine göre kendisi ayrıca şunları söyledi: “Özür kültürü bitti.”


Fransa sonuçları tartışıyor




Attal, Fransa'nın kolluk kuvvetleri ve hukuk sisteminin “mali ve maddi olarak” iyileştirileceğini duyurdu. BFMTV'nin haberine göre eski eğitim bakanı da şunları söyledi: “Hayır, gençlerimiz kırılmadı.” Ancak “gençleri ortak bir ideale dahil etmenin” zor olduğunu kabul etti. “Olayları doğru adlandıracağını, nedenlerini arayacağını ve her şeyden önemlisi çözüm bulacağını” duyurdu.


Çoğu zaman olduğu gibi, ilki mevcut gençlere yönelik şiddet nedeniyle daha sert cezalar verilmesi çağrısında bulunuyor. Fransa'da cezai sorumluluk için sabit bir yaş yoktur, ancak reşit olmayanlar çocuk mahkemesine çıkarılmaktadır. Buradaki cezalar yaş aralığına göre değişmektedir (13 yaş altı, 13 – 15 yaş, 16 – 18 yaş). Bir suçlu ancak 13 yaşını doldurduğunda hapis cezası verilebilir. Bunun hâlâ uygun olup olmadığı konusundaki tartışmanın yakında ivme kazanması bekleniyor.


Kaynaklar: AFP, DPA, Attal'ın tedbirleri hakkında “Le Monde”, Attal'ın tedbirleri hakkında “Le Figaro”, Souffelweyersheim saldırısı hakkında “BMFTV”, AB ülkelerindeki cezai sorumluluk hakkında “Bundestag.de” (PDF).

#Konular