Sağlık: Bağımlılık raporu: Sorunlu esrar kullanımı arttı

PiKe

Member
Sağlık
Bağımlılık raporu: Sorunlu esrar kullanımı arttı





1 Nisan'dan bu yana, Almanya'da yetişkinler için esrarın belirli miktarlarda bulundurulmasına, özel olarak yetiştirilmesine ve tüketilmesine izin veriliyor. Fotoğraf

© Hannes P. Albert/dpa


Giderek daha fazla Alman ot içiyor. Tüketim arttıkça bağımlılık yardımına başvuranların sayısı da arttı. Uzmanlar, serbestleşme açısından bu tür tekliflerin güçlendirilmesi gerektiğini talep ediyor.





Bağımlılık destek uzmanları, son yıllarda sorunlu esrar kullanımında bir artış gözlemlediler ve esrar içmenin kısmen yasallaştırılması nedeniyle önlemenin güçlendirilmesi çağrısında bulundular. Hamm'daki Alman Bağımlılık Sorunları Merkezi'nin (DHS) “Bağımlılık Yıllığı”ndan da görülebileceği gibi, son otuz yılda uyuşturucunun kullanımında genel bir artış eğilimi olmuştur.



Esrar kullanımıyla ilgili sorunlar nedeniyle ayakta tedavi bağımlılığı yardımına başvuran kişilerin oranı da milenyumun başından bu yana neredeyse üç katına çıktı. Yatan tedavi alanında uzmanlar on kat artış kaydetti.


Bu, esrar tüketiminden sonra bağımlılık yardımı aramanın en yaygın nedeninin alkol sorunlarından sonra ikinci en yaygın neden olduğu anlamına gelir. 2013'ten bu yana, Almanya'daki ayakta tedavi bağımlılığı yardım merkezleri her yıl bu türden 25.000'den fazla esrar vakası kaydetti. 2001 yılında toplam sayı 3.700'dü.


Taş atanların sayısı ciddi oranda arttı


Genel olarak, taş bırakanların sayısı son birkaç on yılda önemli ölçüde arttı: Rapora göre, 2021'de 18 ila 59 yaş arasındaki on kişiden biri son 12 ay içinde esrar tükettiğini söyledi – 2012'de bu oran yüzde 5'ti. Erkekler kadınlardan biraz daha sık tüketiyor ve tüketimlerini sorunlu olarak değerlendirme olasılıkları daha yüksek. Uzmanlara göre bu, tüketimi kontrol etmekte zorluk yaşadıkları ya da psikososyal sonuçları zaten fark ettikleri anlamına geliyor.


1 Nisan'dan bu yana, Almanya'da yetişkinler için esrarın belirli miktarlarda bulundurulmasına, özel olarak yetiştirilmesine ve tüketilmesine izin veriliyor. Haziran ayından itibaren sözde yetiştirme kulüplerinin sıkı koşullar altında devlet kontrolü altında esrar yetiştirmesine ve üyelerine dağıtmasına izin verilecek. Yasadaki değişiklik ışığında DHS, tavsiye niteliğinde ve koruyucu önlemler için yeterli fon sağlanması çağrısında bulunuyor.


Alman Bağımlılık Sorunları Merkezi genel müdürü Peter Raiser, “Sorunlu esrar kullanımını önlemek için iyi teklifler var” dedi. Ancak acilen bunun “önemli ölçüde genişletilmesi ve daha da geliştirilmesi” gerekiyor. Bunun yerine şu anda birçok yerde kesintiler gözlemleniyor. “Özellikle yasadaki değişiklik ışığında, bağımlılık danışmanlığının finansmanı konusunda tasarruf yapılmaması gerektiğini” vurguladı.


Almanya alkol tüketiminin yüksek olduğu bir ülke olmaya devam ediyor


DHS, Almanya'da bağımlılık yardımı ve bağımlılık konusunda kendi kendine yardımın çatı kuruluşudur. Yıllıkta uzmanlar bağımlılık ve uyuşturucuyla ilgili konulara ilişkin rakamları ve güncel çalışmaları bir araya getiriyor.


Raporda ayrıca yaygın bağımlılık yapıcı maddeler olan tütün ve alkol de ele alınıyor: Uzmanlara göre, Almanya'daki yetişkinlerin yaklaşık üçte biri sigara içiyor ve bu eğilim düşüyor. 2023 yılında kişi başına ortalama sigara tüketimi 764 sigaraya ulaştı; bu, yeniden birleşmeden bu yana en düşük değere ulaştı. Giderek daha az sayıda genç sigaraya yöneliyor. Ancak yapılan araştırmalar e-sigara kullanımının arttığını gösteriyor.


Uzmanlar ayrıca Almanya'nın alkol tüketiminin yüksek olduğu bir ülke olmaya devam ettiğini belirtiyor. Bira, köpüklü şarap ve schnapps tüketimi son yirmi yılda biraz azaldı. 15 yaş üstü kişiler arasında 10 litreden fazla saf alkol tüketen Almanya, halen Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) üye ülkelerin ortalama tüketiminin iki litre üzerindedir.


dpa

#Konular