Zelenskyy’den Münih liderlerine: “Goliath” Rusya’sını yenmek için acilen silahlara ihtiyacımız var

QAvvap

New member


MÜNİH: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy Cuma günü müttefikleri savaş için daha hızlı silah göndermeye çağırdı. Rus işgaliMünih’te toplanan dünya liderlerini, dalgalanma ve gecikmelerin güvenliklerini de tehdit ettiği konusunda uyardı.
Karşılaştırma Ukrayna’da savaş bir David ve Goliath arasındaki savaş Zelenskyy, özgürlük için Rusya’nın ortalığı kasıp kavurduğunu ve Ukrayna’nın komşusu Moldova’yı “boğmak” için komplo kurduğunu, Batılı liderlerin ise önemli kararlarda ayak sürdüğünü söyledi.
adresleme Münih Güvenlik Konferansı Zelenskyy, kendi markası olan haki yeşil formasıyla bir video bağlantısı aracılığıyla, Rusya Devlet Başkanı Vladimir’in “bariz” olduğunu söyledi. Putin gözünü diğer eski Sovyet ülkelerine dikmişti.
“Kararlılık asla soyut değildir. Davut, Goliath’ı konuşmanın gücüyle değil, eylemlerinin gücüyle yendi,” dedi Zelenskyy, güçsüz Davut’un Goliath’ı bir sapanla mağlup ettiği İncil hikayesine atıfta bulunarak.
“Gecikme her zaman bir hata olmuştur ve hala da öyledir” diyen Zelenskyy, dünyanın güvende olması için “Goliath’ın kaybetmesi gerektiğini” de sözlerine ekledi.
Zelenskyy, dünyanın dört bir yanından yüzlerce politikacı, subay ve diplomatın yaklaşık bir yıl önceki Rus işgalinden sonra Avrupa’nın değişen güvenlik manzarasını tartışmak üzere bir araya geldiği konferansın başında konuşuyordu.
Zelenskyy’nin 2022’deki aynı etkinlikteki performansı, savaşın patlak vermesinden sadece birkaç gün önce geldi. Daha önceki olaylarda olduğu gibi, Batı’nın yardımına olan minnettarlığı, bu yardımın daha önce gelmesi gerektiğine dair keskin sözlerle karıştırdı.
Özellikle Ukrayna, beklenenden daha önce savaş uçakları ve gelişmiş ana muharebe tankları istiyor Rus saldırısı baharda.
Zelenskyy, Putin için “Ukrayna’nın son durağı olmayacağı açık. Bir zamanlar Sovyet bloğunun parçası olan diğer tüm devletler de dahil olmak üzere … hareketini sonuna kadar sürdürecek.”
Savaş, Avrupa’nın kendi askeri kapasitesini ne kadar geliştirmesi gerektiği, güvenliği için ABD’ye ne kadar güvenmesi gerektiği ve hükümetlerin savunma için ne kadar harcaması gerektiği gibi sorular hakkında uzun süredir devam eden tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Savunma ve diplomasi odaklı yıllık toplantıya katılan delegeler, enerji arzından gıda fiyatlarına kadar değişen konularda savaşın küresel etkisini de tartışacaklar.
Cuma gününden Pazar gününe kadar devam edecek olan konferansta Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in yanı sıra hazır bulunuyor.
Kendi hükümeti Ukrayna’ya yavaş silah teslimatı yapmakla eleştirilen Scholz, Almanya’nın Leopard 2 araçlarını gönderme taahhüdünün ardından Cuma günü diğer Avrupa ülkelerini Kiev’e tank göndermeyi hızlandırmaya çağırdı.
Moskova davet edilmedi
Geçen yıl Rus birlikleri Ukrayna sınırlarına yığılırken, Münih’teki Batılı liderler Putin’i işgal etmemeye çağırdılar ve bunu yaparsa korkunç sonuçları olacağı konusunda uyardılar, Zelensky ise Moskova’ya yönelik taviz olarak gördüğü şeyi eleştirdi.
Bu yıl liderler, Putin’in ricalarını görmezden gelme ve Avrupa’nın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en yıkıcı savaşını başlatma kararının derin sonuçlarıyla boğuşacaklar.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konferansta, “Ukrayna halkına ana mesajım, NATO’nun müttefikleri ve ortakları olarak bizler, Ukrayna’yı sonuna kadar destekleyeceğiz” dedi. “Başkan Putin’in bu savaşı kazanmasına izin vermeyeceğiz. Bu Ukrayna için bir trajedi (olur) ama bizim için de tehlikeli olur.”
Stoltenberg ayrıca Çin’in, Pekin’deki kararları etkileyecek olan ve NATO ülkelerinin birlikte çalışması için başka bir neden olan çatışmayı yakından izlediğini söyledi.
Konferans zaman zaman, özellikle de 2007’de Putin’in ABD’yi liberal demokrasilere karşı çok daha sert bir duruşun habercisi olarak görülen bir konuşmasında eleştirdiği zaman, Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin barometresi olarak hizmet etti.
Bu yıl Rus liderlerin yokluğu dikkat çekecek.
Deneyimli bir Alman diplomat olan konferans başkanı Christoph Heusgen, organizatörlerin Rus yetkilileri Putin’in “medeniyetten koptuğu” için davet etmediğini söyledi.
Ancak Moskova uzaktan sesini yükseltti, Washington’u Ukrayna’yı çatışmayı tırmandırmak için kışkırtmakla suçladı ve “çılgın insanlar” Rusya’yı yenmeyi hayal ettikleri için ABD’nin artık savaşa doğrudan müdahil olduğunu söyledi.
Konferansa Harris, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Senatosunun üçte birinin de dahil olduğu rekor büyüklükte bir ABD delegasyonu bekleniyor.
Konferans aynı zamanda Batılı liderlere dünyanın geri kalanının çoğunun olayları kendi yöntemleriyle görmediğini hatırlatacak.
Afrikalı, Asyalı ve Latin Amerikalı liderleri Moskova’yı tecrit etmeye ikna etme girişimleri, Rusya’nın diplomatik ve ekonomik nüfuzu ve Batı’nın buradaki çatışma ve adaletsizliğe çok daha az ilgi göstermesine Güney’deki öfkesi nedeniyle çoğu zaman başarısız oldu.
Konferansta Batı ile Çin arasındaki ilişkiler de ele alınacak.
Üst düzey Çinli diplomat Wang Yi’nin katılması bekleniyor ve Blinken, Amerika Birleşik Devletleri’nin bir Çin casus balonunu ve diğer uçan cisimleri düşürmesinden sonra yapacakları ilk yüz yüze görüşmelerde onunla orada buluşmayı düşünüyor.
Münih de dahil olmak üzere Alman havaalanlarında kitlesel grevlerin olduğu bir güne denk gelen konferansa 40’tan fazla devlet başkanı ve 60 bakan bekleniyordu. Devlet uçakları havalimanına inebilirken, ticari uçuşlarla seyahat eden delegelerde aksama yaşandı.