Yıkılan site ile ilgili ifade veren müteahhit: Yumuşak zemine denk gelince vazgeçtim

AuuDii

Global Mod
Mod
Yıkılan site ile ilgili ifade veren müteahhit: Yumuşak zemine denk gelince vazgeçtim
Yenişehir ilçesinde kentin ilk ilişki merkezi olarak 1999 yılında hizmete giren, 4 katı ilişki merkezi olup, 8 katı bile 128 daireden oluşan 4 bloklu Galeria Sitesi’nin 1 bloku, Kahramanmaraş merkezli deprembilim ilkinde yıkıldı. 89 kişi yaşamını yitirdi, 22 kişi dahi yaralandı.

Geride kalan 3 blokta kontrollü olarak yıkılırken inhitat yaşandı. Yıkılan sitede, enkaz kaldırma ve güçlü toplama çalışmaları başlatıldı. Toplanan moloz ve demirler tek araya getirilerek kamyonlarla taşınacak.

Deprem Soruşturma Bürosu tarafından yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar sürerken, yerde kapsamda müteahhitler arasında ismi geçen M.C., Ankara’bile SEGBİS üzerinden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na tanık olarak ifade verdi.

Galeria Sitesi’nin yapım aşamasında yaşanılanları müfit M.C., yıkılmadan önceki haliyle inşa edilen yapıyı kendisinin yapmadığını söyledi.

“1994 yılında emlâk sahipleri ile kat karşılığında tek uyuşma yaptık ama yapımdan vazgeçtim. 1994 yılında kırılan yapı ruhsatına ilişkin tarafımdan önce tek yapı ruhsatı alındıysa veya proje çizildiyse o emlâk üzerinde herhangi tek resmi işlem yapıldıysa bilgim yoktur. Ben sadece 1995 yılında M.Y. Mimarlık isimli firmaya tek tek tane proje çizdirdim.

Projeyi çizen kişiler Mimar Ş. K. ve Mimar C.A.’dır. Bu proje belediyeye sunulmuş olup onaydan geçmiş olmalı ki emlâk üzerinde hafriyat işlemlerine başladım. Ancak o dönemde resmi işlemler şu anki sisteme göre muayyen tek disiplinde yürütülmediği için onaydan önce hafriyat işlemi yapılmış olabilir. Hafriyat işlemine başladık, hatırladığım kadarıyla 6 dönüm kadar saha üzerinde kazma işlemi yaptım. Bütünü içerecek şekilde kazma işlemini yaptım. Yumuşak zemine yatak geldim, yumuşak zemin dahi inşaat yapmak için uygun değildir. Benden sonra siteyi iki inşaat firmasının yaptığını duydum.

Bütün Diyarbakır halkının bildiği gibi saçta dahi o şekilde biliyorum. Ancak aralarındaki ortaklık ve inşaat yapım ilişkisinin detayını bilmiyorum. Ben hatırladığım kadarıyla inşa etmek istediğim emlâk üzerinde 37 1000 metrekarelik imalat saha üzerinde emek yapacaktım. Ben yerde görgücülük olaylar nedeniyle ifadesine başvurulan mimar Ş.K. ile geçmiş yüz yüze Ankara’bile yaptığım görüşme ile edindim.”

Kentteki soruşturmalarda, yapım kusurları ve kolon kesme iddialarına ilişkin bugüne kadar aralarında müteahhitlerin dahi durduğu 17 kişi ‘olası kastla öldürmek’ suçundan tutuklandı, 23’ü adli kontrolle 25 kişi serbest bırakıldı, 4 şüphelinin yakalanmasına çalışılıyor.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.