Yeni şiddetli çatışmalar Fransa’yı su protestosuna getirdi

QAvvap

New member


SAINTE-SOLINE: Fransız polisi Cumartesi günü protestocularla yeniden çatıştı, aktivistler ülke genelinde toplumsal gerilimler patlak verirken bir dizi şiddetli açmazın sonuncusu olan güneybatıdaki rezervuarların inşasını durdurmaya çalıştı.
Batı Fransa’daki Sainte-Soline’deki şiddet sahneleri, ülke genelinde Başkan Emmanuel’e karşı günlerce süren şiddetli protestoların ardından geldi. MacronBirleşik Krallık Kralı III. Charles’ın ziyaretinin iptal edilmesine yol açan emeklilik reformu.
Emeklilik reformuna karşı protesto hareketi, Paris ve diğer şehirlerin sokaklarında polis ve protestocular arasında her gün yaşanan çatışmalarla, Macron’un ikinci görev süresinin en büyük iç krizi haline geldi.
Yetkililere göre, kampanyacılar tarım endüstrisi için rezervuarların inşasını durdurmaya çalışırken Saite-Soline çevresinde çıkan çatışmalarda çok sayıda protestocu ve güvenlik gücü mensubu yaralandı.
Yerel makamlara göre en az 6.000 ve organizatörlere göre yaklaşık 25.000 kişiden oluşan uzun bir alay sabah geç saatlerde ayrıldı.
Yetkililer, 3.000’den fazla güvenlik gücünün konuşlandırıldığını ve bazılarının İtalya’dan da dahil olduğu “en az 1.000” potansiyel olarak şiddet yanlısı aktivistin hazır bulunduğunu söyledi.
AFP muhabirine göre, kısa süre sonra polis tarafından korunan inşaat alanı çevresinde güvenlik güçleri ile radikal militanlar arasında şiddetli çatışmalar çıktı.
Polisin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile karşılık verdiği protestocular tarafından çok sayıda mermi ve el yapımı patlayıcı cihaz atıldı.
Yetkililer, beyin yaralanması nedeniyle hastaneye kaldırılan biri de dahil olmak üzere iki protestocunun ciddi şekilde yaralandığını söyledi.
Güvenlik güçlerinin 16 üyesi yaralandı, bunlardan altısı bölgesel olarak hastaneye kaldırıldı ve yaralardan biri o kadar ağırdı ki helikopterle tahliye edildi.
“Bassines non merci” (“Rezervuarlara hayır, teşekkürler”) pankartı altında toplanan organizatörler, “Ülke emekli maaşlarını savunmak için ayağa kalkarken, aynı zamanda suyu savunmak için ayağa kalkacağız” dedi.
Polis petank topları ve oyma bıçakları da dahil olmak üzere soğuk silahlar ve patlayıcılar ele geçirdikten sonra 11 kişi gözaltına alındı.
Emeklilik karşıtı reform kampanyasıyla doğrudan ilgili olmasa da, su deposunun inşası konusundaki çatışmalar, hükümet için giderek zorlaşan bir durumda gerilimi artırdı.
Charles’ın ilk yabancı hükümdarı olacak olan devlet ziyaretinin iptali, Macron için büyük bir utanç ve durumun ciddiyetinin kabulüydü.
Üç aylık hareketin Perşembe gecesi şimdiye kadarki en kötü çatışmalarından sonra, protesto faaliyeti son 24 saatte daha az yoğun oldu.
Ancak hükümet, sendikaların grev ve protestolarla dolu yeni bir gün düzenleyeceği Salı günü yeni bir sıcak güne hazırlanıyor.
Bu, Charles’ın yoğun programında yeni bir tarih bulması gereken ziyaretinin ikinci tam günü olacaktı. Bunun yerine Almanya, bir hükümdar olarak ilk yurtdışı varış noktası olacak.
Fransa’daki manzaralar yurt dışında şaşkınlık uyandırıyor. Times of London, bir çöp yığını fotoğrafı üzerine “Fransa’da kaos hüküm sürüyor” diye yazdı. Kitlesel Daily Mail gazetesi, kralın ziyaretinin iptal edilmesiyle ilgili olarak “Macron mafyaya teslim oldu” dedi.
Emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmaya yönelik yasayla ilgili kargaşa, geçen hafta Macron’un planı oylama olmaksızın parlamentodan geçirmek için tartışmalı bir yürütme emrini uygulamasıyla ortaya çıktı.
Başkentin sokakları da atık toplayıcıların grevi nedeniyle çöplerle doldu.
Ancak Fransız güvenlik güçlerinin protestoları dağıtmak için kullandığı taktikler konusunda da tartışmalar yaşandı.
Kıtanın ana insan hakları gözlemcisi olan Avrupa Konseyi, ara sıra meydana gelen şiddet eylemlerinin “devlet görevlileri tarafından orantısız güç kullanımını haklı çıkaramayacağı” veya “barışçıl protestocuları toplanma özgürlüğü hakkından mahrum bırakamayacağı” konusunda uyardı.
Macron, çarşamba günü televizyonda verdiği bir röportajda değişikliklerin “yıl sonuna kadar yürürlüğe girmesi gerektiğini” söyleyerek herhangi bir taviz vermeyi meydan okurcasına reddetti.
Le Monde gazetesi, Macron’un “esnek olmamasının” artık iktidar partisi içindeki “kendi birliklerini” bile endişelendirdiğini yazdı.
Başbakan Elisabeth Borne’un özel bir baskı altında olduğu “Sarı Yelekliler” gösterilerinin ülkeyi temellerinden sarsmasından dört yıl sonra, hükümetin krizi nasıl yatıştıracağı belirsizliğini koruyor.
Cumartesi günü bir konferansta konuşan Borne, “İkna etmeye çalışmaktan vazgeçmeyeceğim.”
“Uzlaşmalardan vazgeçmeyeceğim. Oyunculuktan vazgeçmeyeceğim. Ülkemiz ve Fransızlar için anlaşmalar yapmak ve gerekli dönüşümleri yapmak için buradayım.”