Vladimir Putin ve Xi Jinping, Rusya Ukrayna’daki savaşla boğuşurken lastikleri selamlıyor

QAvvap

New member
Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Pekin’in Rusya’nın zahmetli Ukrayna işgalinin daha geniş siyasi ve ekonomik etkisi konusundaki sabırsızlığına dair işaretlere rağmen, Cuma günü yaptıkları görüşmelerde ülkeleri arasındaki yakın bağları memnuniyetle karşıladılar.
Rusya-Çin bağları Rusya cumhurbaşkanı video görüşmesinde “tarihin en iyisi” olduklarını ve stratejik ortaklıklarının artan jeopolitik gerilimlerin ortasında “dengeleyici bir faktör” olduğunu söyledi. Rusya’nın Çin ile askeri işbirliğini güçlendirmeye çalışacağını söyledi.
Xi, Putin’e Çin’in iktidardaki Komünist Partisi’nin kendisine emsallere meydan okuyarak üçüncü kez görevde kalmasını sağlayan Ekim ayı kongresinden sonra gönderdiği tebrik mesajı için teşekkür etti. Xi, Çin’in “stratejik ortaklığı” genişletmeye hazır olduğunu söyledi.
Xi ve Putin’in Eylül ayında Özbekistan’da yüz yüze görüşmelerinden bu yana yaptıkları ilk görüşme olan yıl sonu görüşmeleri, Moskova’nın Pekin’e artan bağımlılığının altını çiziyor. Putin, toplantının televizyonda yayınlanan bir bölümünde Xi’yi “en iyi arkadaş” olarak nitelendirdi ve Çin lideri de benzer şekilde yanıt verdi.
Her ikisi de ABD’nin gücüne meydan okumaya ve çok kutuplu bir dünya dedikleri şeyi zorlamaya çalışırken, uluslar Şubat ayında Pekin’deki Kış Olimpiyatlarının arifesinde düzenlenen bir zirvede “sınırların olmadığı” bir ortaklığa ilişkin ortak bir deklarasyonla yıla başladılar. Putin’in haftalar sonra Ukrayna’yı işgali, Çin’in ABD büyükelçisini, ilişkinin gerçekten de bir “sonuç noktası” olduğunu açıklamaya sevk etti.
Putin, Xi’ye, “Batı’dan gelen benzeri görülmemiş baskı ve provokasyonun ortasında, kendi temel görüşlerimizi savunuyoruz” dedi.
Rusya ve Çin Arasındaki Büyüyen Bağlar Neden Demokrasileri Endişelendiriyor: QuickTake
Pekin savaşı alenen kınamayı reddetti, ancak ABD’yi Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün genişlemesi için baskı yaparak Rusya’yı kışkırtmakla suçluyor.
Ancak Ukrayna’daki çatışmanın yakında sona ereceğine dair çok az işaret göstermesiyle Xi, kendisini Putin’den uzaklaştırmak için adımlar attı. Çin, geçen ay Bali’de düzenlenen Group of 20 zirvesinde “üyelerin çoğunun Ukrayna’daki savaşı şiddetle kınadığını” belirten bir bildiri imzaladı.
G-20’de Xi ile ABD Başkanı Joe Biden arasında bir zirve, aynı zamanda dünyanın en büyük iki gücü arasındaki gerilimin azalmasına yardımcı oldu ve ikili, Ukrayna üzerinde bir nükleer savaş yüzünden sefahat için Kremlin’e ortaklaşa baskı yaptı.
Ekonomisi ABD, Avrupa ve müttefiklerinin benzeri görülmemiş yaptırımlarından etkilenen Rusya, ithalat için ve Avrupa pazarlarından yönlendirilen petrolün alıcısı olarak Çin’e giderek daha fazla yöneliyor.
Uluslararası Para Fonu’na göre, Rusya’nın küresel ithalatı bu yıl 2021’den itibaren yaklaşık %19 azalacak ve toplam ihracatı yaklaşık %16 düşecek. Buna karşılık, IMF verilerine göre Rusya’nın Çin’e ihracatı 2022’nin ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %23 arttı.
Farklı hesaplar
Pekin, ikincil yaptırım riskinin farkında olarak ve krizin diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyleyerek şimdiye kadar Moskova’nın savaş çabalarına maddi destek vermedi.
Çin ve Rusya, Haziran ayında Xi ile Putin arasında gerçekleşen bir telefon görüşmesine ilişkin alternatif açıklamalar yaptı. Kremlin’in versiyonu, Çin Devlet Başkanı’nın Putin’in Ukrayna’yı işgal etme gerekçesini desteklediğini ileri sürerken, Pekin’in okuması Xi’nin “dünya barışını ve küresel ekonomik düzenin istikrarını” desteklediğini vurguladı ve askeri-teknik işbirliğine herhangi bir atıfta bulunmadı.
Eylül ayında yaptıkları yüz yüze görüşmede Putin, Xi’ye Pekin’in işgaliyle ilgili “sorularını ve endişelerini” anladığını söyledi; bu, aralarındaki gerginliğin nadiren kabul edilmesiydi.
Sonraki haftalarda, Xi’nin kendisi de dahil olmak üzere Çinli yetkililer ve diplomatlar, Rusya’yı tamamen terk etmeden Çin’in kırmızı çizgilerini belirleyen bir pozisyon olan Ukrayna’da nükleer silah kullanılmasına karşı olduklarını ifade ettiler.
Rusya’nın Nükleer Tehditlerini Görmezden Gelmek Neden Zor: QuickTake
Yine de Xi’nin, Çin’in Tayvan üzerindeki iddiaları ve Pekin’in ABD ve Avrupa ile çatıştığı diğer konularda Putin’in desteğine ihtiyacı var.
Eylül ayındaki toplantılarında Putin, Xi’nin “dengeli” duruşu olarak adlandırdığı şeyi övdü. Ukrayna savaşıaynı zamanda Pekin’in “tek Çin” politikasının bir parçası olarak Tayvan üzerindeki iddiasına Moskova’nın verdiği desteği yineledi.