‘Varoluş savaşı’: Vladimir Putin, Rusya’yı uzun bir çatışma için çalıyor

QAvvap

New member


MOSKOVA: Geçen Eylül ayında Rusya ilk ve orta okullarda vatanseverlik dersleri vermeye başladığında, Tatyana Çervenko seyyar satıcılık yapmamaya karar verdi. Kremlin Moskova’daki sekizinci sınıf öğrencilerine “propaganda”.
49 yaşındaki, bunun yerine derslerin bir kısmını matematik öğretmek için kullandı ve Kremlin’in Ukrayna’da şiddetlenen çatışmayla ilgili tartışma baskısını görmezden geldi.
Chervenko, Kremlin’in II.
Protesto eylemi dikkatlerden kaçmadı.
Okul yönetim kurulu onu iki kez resmi olarak azarladı ve Ekim ayında maskeli adamlar işe geldiler, onu bir polis arabasına bindirdiler ve birkaç saat gözaltında tuttular.
Aralık ayında Chervenko, işverenlerinin artan baskısına direndikten sonra kovuldu.
AFP’ye verdiği demeçte Chervenko, “Küçük askerler üretmek istiyorlar. Bazı küçük askerler savaşa girecek, diğer küçük askerler mühimmat üretecek ve üçüncü bir grup bu çabaları desteklemek için yazılım geliştirecek.”
“Uzun bir oyun oynuyorlar.”
Politik analistler ve sosyologlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya asker gönderme emri vermesinden bir yıl sonra, Kremlin’in toplumu bir savaş yoluna gönderdiğini ve yıllarca sürecek bir çatışmaya sürüklediğini söylüyorlar.
Putin bu yıl yılbaşı konuşmasını üniformalı personel arasında yaptı ve Rusları Ukrayna’daki saldırının ve Batı ile yüzleşmenin arkasına topladı.
Sosyolog Grigory Yudin, Kremlin’in Rusları “büyük, varoluşsal bir savaşa” hazırladığını ve eğitim sisteminin bu amaca ulaşmak için konuşlandırıldığını söyledi.
AFP’ye konuşan Yudin, “Rus gençliğini savaş için seferber etmek için eğitimde radikal ve eksiksiz bir dönüşümden bahsediyoruz.”
“Şu anda eğitimin iki işlevi var: propaganda ve temel askeri eğitim.”
“Önemli Sohbetler” olarak adlandırılan yurtseverlik dersleri, 2. Dünya Savaşı revizyonizmi, Rus değerleri hakkındaki dersler ve Moskova’nın Ukrayna’daki yurttaşlarını “koruyan” askerler hakkındaki Kremlin’in öyküsünü birleştiriyor.
Okullara ayrıca her hafta başında milli marşın çalınması ve bayrağın dalgalandırılması talimatı verildi.
Eğitim bakanlığının Eylül ayında liselerde ve üniversitelerde Kalaşnikof saldırı tüfekleri ve el bombalarıyla nasıl başa çıkılacağına dair dersler vermesi bekleniyor.
Rusya’daki okul çocukları da Ukrayna’daki Rus askerlerine mektup göndermeye ve siperler için kamuflaj ağları ve mumlar yapmaya teşvik ediliyor.
Hükümetin toplumda vatanseverliği teşvik etmeye yönelik kapsamlı kampanyası yetişkinleri de hedef alıyor.
Rus askerlerini selamlayan reklam panoları ve Moskova’nın saldırının sembolü olan Z harfi ülke genelinde her yerde bulunuyor.
Putin, Ukrayna’daki saldırıyla ilgili belgesellerin sinemalarda gösterilmesini emretti.
Ve devlet medyası için çalışan askeri gazeteciler ünlü statüsüne ulaştı. Biri Kremlin’in İnsan Hakları Konseyi’nde görev yapmak üzere seçildi.
Putin yıllarca 2. Dünya Savaşı’nı siyasi gündemi için bir toplanma çığlığı olarak kullandı ve Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanya’sına karşı kazandığı zaferi bir tarikat haline getirdi.
Şimdi devlet televizyonu ve Ortodoks Kilisesi bu askeri gururu inşa ediyor ve onu yeni zirvelere taşıyor.
Yudin, “Savaşın yüceltilmesi ve bir ölüm kültünün unsurları var” dedi.
Eylül ayında Putin yüzbinlerce yedek askeri çağırdığında, Rus Ortodoks Kilisesi’nin başı Patrik Kirill bir vaazında Ukrayna’da ölmenin “tüm günahları silip süpürdüğünü” söyledi.
Ülkenin önde gelen propagandacılarından biri olan Vladimir Solovyov, Ruslara ölümden korkmayı bırakmalarını söyledi.
Ocak ayında devlet televizyonunda “Hayat fazlasıyla abartılıyor” dedi. “Neden kaçınılmaz olandan korkuyorsun?”
Carnegie Endowment for International Peace’in kıdemli üyelerinden Andrei Kolesnikov’a göre bu gelişmeler, Rusya’nın yavaş yavaş totaliterliğe dönüşüne işaret ediyor.
AFP’ye konuşan Kolesnikov, Kremlin’in mantığının “gelecek nesillerin devletin iradesini itaatkar bir şekilde yerine getirmesi gerektiği” şeklinde olduğunu söyledi.
“Bu artık sadece otoriter bir devlet değil” diye uyardı.
Sosyologlar, hükümetin sosyal harcamaları kısma ve bu yılki bütçesinin tahminen üçte birini savunma ve güvenliğe ayırma planlarına rağmen, Kremlin’in yurtsever yöneliminin birçok Rus’u kazandığını söylüyor.
Putin destekçisi Nikolai Karputkin, Kremlin’in çatışma için resmi adı olan Ukrayna’daki “özel askeri operasyonu” desteklediğini söyledi.
AFP’ye St Petersburg dışındaki askeri temalı bir eğlence parkında konuşan Karputkin, “Batı ile, bize empoze etmeye çalıştıkları Batı değerleriyle savaş halindeyiz.”
Ailesini, çocukların ve ebeveynlerinin savaş tanklarına binebilecekleri ve silah kullanabilecekleri parka götüren 39 yaşındaki, okullarda temel askeri eğitimden de yana olduğunu söyledi.
“Vatanseverliği teşvik etmeliyiz” dedi. “Bu iyi birşey.”
Anavatanımızın geleneksel değerlerini ve egemenliğini savunmalıyız” dedi.
Sosyolog Yudin, Rus yetkililerin askeri ve vatansever duyguları uygun gördükleri sürece destekleyeceğini söyledi.
Yudin, “Putin ve ekibi Kremlin’de olduğu sürece askeri yaşam tarzı devam edecek” dedi.
Orada 20 yıl kalırlarsa Rusya 20 yıl savaşır” dedi.