Uzay yolculuğu: Çin'in “Chang'e” sondası kaya örnekleriyle aydan ayrılıyor

PiKe

Member
Uzay yolculuğu
Çin'in “Chang'e” sondası kaya örnekleriyle Ay'dan ayrılıyor





Video animasyonu: Çin sondası aya indiğinde böyle görünüyordu. Fotoğraf

© Jin Liwang/Xinhua/dpa


İnsanlık tarihinde ilk kez bir ülke ayın uzak tarafından örnek toplamayı başardı. Çin'in “Chang'e-6” sondası şimdi eve dönüş yolculuğuna başlıyor.





Çin, ayın uzak tarafından kaya örnekleri toplamak ve taşımak için uzay sondasını kullanan ilk ülke oldu. Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), “Chang'e-6” sondasının yükseliş modülünün Salı sabahı (Pekin yerel saatiyle) gemideki örneklerle birlikte havalandığını ve planlanan ay yörüngesine ulaştığını duyurdu. Sonda, bir sondaj deliği kullanarak Dünya uydusunun yüzeyinin altından örnekler aldı ve ay yüzeyinden kayalar topladı.



Avrupa Uzay Ajansı ESA'dan ya da Fransa'dan gelen cihazlar gibi yanlarında getirilen cihazların beklendiği gibi görevlerini yerine getirdiği söylendi. Sonunda soruşturma bir Çin bayrağını açtı.


Toprakla doğrudan temas yok


CNSA, misyonun ayın uzak tarafındaki yüksek sıcaklıklara dayandığını açıkladı. Aydan fırlatma özellikle zorluydu. Dünyadaki kontrol merkezi, aydaki konumu nedeniyle sondayla doğrudan teması sürdüremiyor ve “Queqiao-2” aktarma uydusuna bağlı. Bu nedenle tırmanma modülünün fırlatma için kendisini bağımsız olarak hizalaması gerekiyordu.


CNSA'ya göre, uzay kapsülü artık ay yörüngesindeki yörünge aracına ve dönüş aracına kenetlenecek ve Dünya'ya geri dönüş yolculuğuna başlayacak. Uzmanlar muhtemelen haziran ayı sonunda Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan eyaletine çıkarma yapmayı planlıyor. İnsanlık tarihinde ilk kez Ay'ın uzak tarafından Dünya'ya toprak ve kaya örnekleri getirilecekti.


Krater uzun zamandır araştırmacıların görüş alanındaydı


Mayıs ayının başında “Chang'e-6”, Çin'in güneyindeki Hainan adasındaki Wenchang uzay limanından görevine fırlatıldı. Dört günden biraz fazla süren bir uçuşun ardından sonda ay yörüngesine girdi ve iniş için uygun bir zaman ve yer bulmak üzere Dünya'nın uydusunun etrafında tur attı.


Pazar günü, Güney Kutbu-Aitken Havzası olarak adlandırılan bölgede, aydaki en büyük ve en eski çarpma kraterine ulaştı. Bilim adamları uzun süredir bu bölgeden kaya örnekleri almayı istiyorlardı çünkü bu örnekler Ay'ın oluşumu, Dünya ve ayrıca güneş sisteminin erken tarihi hakkında bilgi sağlayabilirdi.


Hindistan, İsrail, Japonya ve Rusya'nın son zamanlardaki başarısız girişimlerinin de gösterdiği gibi, aya iniş girişimlerinin son derece zor olduğu düşünülüyor. Ayın değerli hammaddeler içerdiğine inanılması nedeniyle birçok ulus için yeniden ilgi çekici hale geldi.


Çin, yıllardır iddialı uzay programına milyarlarca dolar yatırım yapıyor ve bu alanda da ABD'ye yetişmek istiyor. Çin, 2030 yılına kadar Ay'a insanlı bir görev göndermeyi planlıyor.


dpa

#Konular