Ukraynalı Holokost mağdurları Almanya’da güvenli bir sığınak buluyor

QAvvap

New member
BERLİN: Borys utangaç Yahudi ailesinin diğer üyeleriyle birlikte küçük bir çocukken Nazilerden kaçtı.
Sekiz yılı aşkın bir süre sonra, Ukrayna Holokost mağduru yine evinden kovuldu, ancak bu sefer güvenli bir sığınak buldu. Almanya.
Shyfrin, Nazi terörü yaşayan ve şimdi Adolf Hitler’in Üçüncü Reich’ının Yahudileri yok etme girişimini başlattığı ülkeye kaçan bir dizi Ukraynalı Yahudi arasında yer alıyor.
Onlarca yıldır yaşadığı Mariupol’dan asla ayrılmak istemiyordu. Ancak Rusya’nın Ukrayna liman kentine yönelik acımasız saldırısı, burada kalmayı imkansız hale getirdi.
Frankfurt’taki bir bakımevinde AFP’ye konuşan 81 yaşındaki adam, Moskova birliklerinin amansız bombardımanını hatırlatarak, “Ne gaz, ne elektrik, ne de su vardı.”
“Yetkililerin gelmesini bekledik… Haftada iki gün bir gün bekledik.”
Tek oğluyla bağlantısını kaybetmiş dul bir kadın olan Shyfrin, bombalar ve silah sesleri ile öldürülen insanların cesetlerinin sokaklarda olduğunu hatırlıyor.
“O kadar çok vardı ki… kimse onları almadı. İnsanlar onlara alıştı – kimse aldırmadı.”
İnsanlar, mahallesini düzenli olarak ziyaret eden bir itfaiye tarafından sağlanan suyla, yiyebileceklerini toplayarak kazındı.
Shyfrin’in dairesi Mariupol’daki çatışmalarda hasar gördü – o kadar şiddetle savundu ki, Ukrayna direnişinin bir sembolü haline geldi – ve o, zamanının çoğunu binasının bodrum katına sığınarak geçirdi.
– ‘Evsiz kaldı’ – Yaşlı adam sonunda yerel Yahudi nüfusun şehri terk etmesine yardım eden bir hahamın yardımıyla Mariupol’dan ayrıldı.
Kırım’a tahliye edildi ve oradan Rusya ve Beyaz Rusya üzerinden uzun bir kara yolculuğuna çıktı ve sonunda Polonya’nın Varşova kentine ulaştı.
Polonya’da birkaç hafta kaldıktan sonra Frankfurt’ta bir huzurevinde yer bulundu. Temmuz ayında, Ukraynalıların tahliyesini destekleyen bir Yahudi örgütü olan Claims Conference’ın yardımıyla bir ambulansla Almanya’ya nakledildi. soykırım hayatta kalanlar
Baston yardımıyla yürüyen Shyfrin, kendisini beklenmedik bir şekilde Almanya’ya getiren olayların kasırgasını hâlâ sindiriyor.
Savaşın patlak vermesi “çok büyük bir sürpriz” dedi.
“Sevdim (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ana dili Rusça olan Shyfrin, Sovyetler Birliği’nde askerlik yaptı ve orduda radyo mühendisi olarak çalışmaya devam etti.
“Putin’in Ukrayna ile savaşa girmekte haklı olup olmadığını bilmiyorum ama bu savaş bir şekilde beni evsiz bıraktı.”
Shyfrin, 1941’de Beyaz Rusya’nın Gomel şehrinde doğdu.
Henüz üç aylıkken ailesi, bölgeyi işgal eden Nazi Alman güçlerinden kaçmak için Tacikistan’a kaçtı.
Belarus Yahudilerinin çoğu, Nazilerin toplam altı milyon Avrupalı Yahudiyi öldürmesiyle Holokost sırasında öldü.
Komşu Ukrayna’da, bir zamanların büyük Yahudi cemaati de neredeyse tamamen ortadan kaldırıldı.
Savaştan sonra ailesi Belarus’a döndü ve Shyfrin eğitimini tamamladı, askerlik hizmetini tamamladı ve 1970’lerin ortalarında o zamanlar Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Ukrayna’ya yerleşti.
– ‘Travma geçirmiş’ – Emekli, kaderin onu evini terk etmeye zorlayan cilvesi konusunda felsefi görünüyordu.
Hayatında ikinci kez savaştan kaçmak zorunda kalıp kalmadığı sorulduğunda, “Eh, bu bana bağlı değil,” dedi.
Parasını eve nasıl geri getireceği gibi en acil endişeleri daha pratik.
Dürüstçe kazandığım askerlik aylığımı bile alamıyorum” dedi.
Kısa bir süre önce, Rusça konuşanların daha fazla olduğu, Yahudi cemaati tarafından yönetilen yeni bir bakım evine taşındı.
Alacaklar Konferansı, Shyfrin’e yolculuğunun son ayağında yardım etmenin yanı sıra ona mali destek de sağladı.
Çatışmanın patlak vermesinden bu yana, örgütün hayatta kalanların tazminat ve sürekli destek almasını sağlamaya yönelik olağan çalışmasına ara vererek, Holokost’tan sağ kurtulan 90’dan fazla Ukraynalıyı Almanya’ya tahliye etti.
Kurum uzun süredir Ukrayna’daki Holokost kurbanları için bakım programlarının yürütülmesine yardımcı oluyor.
Ancak konferansın Almanya’daki temsilcisi Ruediger Mahlo, çatışma yoğunlaştıkça, bu tür bakım programlarının özellikle doğuda artık sürdürülebilir olmadığının ortaya çıktığını söyledi.
AFP’ye verdiği demeçte, “Hayatta kalanların çoğunun çok fazla bakıma ihtiyacı olduğu ve bu yardım olmadan hayatta kalamayacakları için,[onları]tahliye etmek için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiği açıktı” dedi.
Onları dışarı çıkarmak, Ukrayna’da ambulans bulmaktan uygun bakım evleri bulmaya kadar çok büyük lojistik zorluklar içeriyordu.
Mahlo, Holokost’tan sağ kurtulan savunmasız birçok kişi için Almanya’ya sığındıklarını anlamanın bir mücadele olabileceğini söyledi.
“Geçmişte onlara zulmeden ve onları öldürmek için her şeyi yapan” bir ülkeye kaçıyorlar” dedi.
“Elbette travma yaşıyorlar” dedi.