Ukrayna savaşında drone ilerlemeleri, katil robotların başlaması anlamına gelebilir

QAvvap

New member
Kiev: Ukrayna’da dronların ilerlemesi, yakında dünyanın ilk tam otonom savaş robotlarını savaş alanına getirebilecek ve yeni bir savaş çağını başlatabilecek uzun zamandır beklenen bir teknoloji trendini hızlandırdı. Askeri analistler, savaşçılar ve yapay zeka araştırmacılarına göre, savaş ne kadar uzun sürerse, insansız hava araçlarının insan yardımı olmadan hedefleri belirlemek, seçmek ve saldırmak için kullanılması o kadar olasıdır. Bu, askeri teknolojide makineli tüfeklerin kullanılmaya başlanması kadar derin bir devrime işaret ederdi.
Ukrayna zaten yarı otonom saldırı uçaklarına ve yapay zeka ile insansız hava aracına karşı silahlara sahip. Rusya ayrıca AI silahlarına sahip olduğunu iddia ediyor. Ancak, tamamen kendi başlarına öldüren savaş robotlarını konuşlandıran bir ulusun doğrulanmış örneği yok. Uzmanlar, Rusya veya Ukrayna’nın veya her ikisinin de bunları konuşlandırmasının an meselesi olduğunu söylüyor. Birçok eyalet bu teknolojiyi geliştiriyor” dedi. Zachary Kallenborn, George Mason Üniversitesi’nden bir silah inovasyon analisti. “Açıkçası o kadar da zor değil.”
Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı, Mykhailo Fedorov, tamamen otonom öldürücü dronların silah geliştirmede “mantıklı ve kaçınılmaz bir sonraki adım” olduğunu kabul ediyor. Ukrayna’nın “bu yönde çok fazla Ar-Ge” yaptığını söyledi. Fedorov yakın tarihli bir röportajda “Önümüzdeki altı ayda bunun için potansiyelin harika olduğunu düşünüyorum” dedi. Kâr amacı gütmeyen savaş uçağı inovasyonu Aerorozvidka’nın kurucu ortağı Ukraynalı Yarbay Yaroslav Honchar, cephede yakın zamanda yapılan bir röportajda, insan savaşçıların bilgileri işleyemeyeceğini ve makineler kadar hızlı kararlar alamadığını söyledi. Ukraynalı askeri liderler şu anda tamamen bağımsız ölümcül silahların kullanılmasını yasaklasa da bu durum değişebilir dedi.
Rusya, İran’dan veya başka bir yerden otonom yapay zeka elde edebilir. İran tarafından tedarik edilen Shahed-136 uzun menzilli patlayan insansız hava araçları Ukrayna elektrik santrallerini felç etti ve sivilleri terörize etti, ancak özellikle akıllı değiller. İran’ın gelişen cephaneliğinde AI içerdiğini söylediği başka insansız hava araçları var. Batılı üreticilerine göre Ukrayna, savaş alanında sıkışıp kalarak daha iyi hayatta kalmak için çok fazla çaba harcamadan yarı otonom silahlı insansız hava araçlarını tamamen bağımsız hale getirebilir. Bu insansız hava araçları arasında ABD yapımı Switchblade 600 ve Polonyalı Warmate var ve bunların her ikisi de şu anda canlı bir video akışı yerine hedefleri seçmek için bir insan gerektiriyor. AI işi bitirir. Teknik olarak “aylak gezen cephaneler” olarak bilinen insansız hava araçları, temiz bir atış için bir hedefin üzerinde dakikalarca havada kalabilir.
“Sustalı ile tamamen otonom bir görevi gerçekleştirme teknolojisi bugün hemen hemen var” dedi. Vahid Nawabi, yaratıcısı AeroVironment CEO’su. Bu, insanları karar alma döngüsünden çıkarmak için üç yıl süreceğini söylediği bir politika değişikliği gerektirecek. Dronlar, kataloglanmış görüntülerden zırhlı araçlar gibi hedefleri zaten tanıyabilir. Ancak teknolojinin, makinelerin hata yapmasını ve savaşçı olmayanları öldürmesini engelleyecek kadar güvenilir olup olmadığı konusunda bir anlaşmazlık var.
AP, Ukrayna ve Rusya’nın savunma bakanlıklarına otonom silahları saldırı amaçlı kullanıp kullanmadıklarını ve karşı taraf da aynısını yapmayı kabul ederse onları kullanmamayı kabul edip etmeyeceklerini sordu. Hiçbiri cevap vermedi. Her iki taraf da tam yapay zeka ile saldırıya geçerse, bu bir ilk bile olmayabilir. Geçen yıl yetersiz bir BM raporu, katil robotların 2020 Libya ihtilafında, tam otomatik modda Türk yapımı Kargu-2 insansız hava araçlarının belirsiz sayıda savaşçıyı öldürdüğü zaman ortaya çıktığını ileri sürdü. için bir sözcü STMÜretici, raporun “spekülatif, doğrulanmamış” bilgilere dayandığını söyledi. AP’ye, operatör söyleyene kadar Kargu-2’nin bir hedefi vuramayacağını söyledi. uygulama