Ukrayna müttefikleri savaşın kışına desteği hızlandırmaya çağırıyor

QAvvap

New member
BÜKREŞ: Ukrayna Salı günü NATO üyelerini silah sevkiyatını hızlandırmaya ve bozulan elektrik şebekesini onarmaya yardım etmeye çağırırken, Batılı müttefikler Rusya’nın saldırması karşısında kış boyunca Kiev’e yardım etmek için desteklerini artırma sözü verdiler.
Moskova, Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik saldırı dalgalarını serbest bırakırken, askerler yere geri püskürtüldü ve milyonları karanlığa sürükledi.
NATO dışişleri bakanlarının Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlediği iki günlük toplantıya katılan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, başta gelişmiş hava savunma sistemleri olmak üzere silahların “daha hızlı, daha hızlı, daha hızlı” teslim edilmesi çağrısında bulundu.
Kuleba, “Trafolarımız ve jeneratörlerimiz olursa, sistemimizi, enerji şebekemizi eski haline getirebilir ve insanlara insana yakışır yaşam koşulları sağlayabiliriz” dedi.
Hava savunma sistemlerimiz olursa bu altyapıyı bir sonraki Rus füze saldırılarına karşı koruyabileceğiz” dedi.
ABD yapımı Patriot füze savunma sistemine atıfta bulunarak, “Kısacası, Ukrayna’nın en çok ihtiyacı olan şey Patriot’lar ve transformatörlerdir.”
İtiraz, NATO başkanı Jens Stoltenberg’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i kışı Ukrayna’ya karşı bir “savaş silahı” olarak kullanmak amacıyla altyapıya saldırmakla suçlamasının ardından geldi.
Stoltenberg, NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya altyapısını onarması için daha fazla destek sözü verdiğini ve ülkenin kendini daha iyi korumasına yardımcı olmak için silah ve hava savunması göndermeye devam edeceklerini söyledi.
Washington ve diğerlerinin şimdiye kadar Kiev’e vermeyi reddettiği Patriot sistemlerini tedarik etme konusunda “devam eden bir tartışma” olduğunu söyledi.
Stoltenberg, “NATO savaşın tarafı değil. Ancak Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğiz. Gerektiği sürece geri adım atmayacağız” dedi.
Kremlin sahada yenilgiler alırken Rusya’nın Ukrayna’nın ağına daha fazla saldırı düzenlemesini beklediğini söyledi ve Avrupa’nın “daha fazla mülteciye hazırlıklı olması gerektiği” konusunda uyardı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kiev’in “kritik elektrik şebekesi ekipmanı tedarikini desteklemek için” 53 milyon dolarlık bir paket duyurdu.
Üst düzey bir ABD’li yetkili, Biden yönetiminin Ukrayna ve komşu Moldova’da enerji harcaması için 1,1 milyar dolar bütçe ayırdığına işaret ederek, yardımın son olmayacağını söyledi.
Müttefikler Ukrayna’ya milyarlarca dolar silah verdi, ancak Kiev Kremlin’in güçlerini geri püskürtmek için daha fazla hava savunması, tank ve daha uzun menzilli füzeler istiyor.
Ancak bazı NATO ülkelerinde silah tedarikinin Ukrayna’ya yönlendirilmesi nedeniyle azaldığına dair endişeler artıyor.
Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, NATO bakanlarından ricasının basit olduğunu söyledi: “Sakin olun ve tankları verin”.
Şu anda G7’ye başkanlık eden Almanya, Ukrayna’daki savaşın neden olduğu enerji krizini görüşmek üzere NATO toplantısının aralarında bir toplantı düzenledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, katılımcıların 13 Aralık’ta Paris’te düzenlenen uluslararası bir konferans öncesinde “en acil ihtiyaçları daha iyi anlamaya ve öncelik sırasına koymaya” çalıştıklarını söyledi.
Ayrı bir gelişmede, Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna Devlet Başkanı ile görüştü. Volodymyr Zelensky ve Almanya’nın 350 jeneratör göndereceğini ve enerji altyapısını onarmak için 56 milyon avro (57 milyon dolar) değerinde mali yardım sağlayacağını söyledi.
Zelensky, hem ikili hem de uluslararası ortamlarda işbirliğini görüştüklerini söyledi.
Zelenskiy Salı günü geç saatlerde yaptığı günlük video konuşmasında “Öncelikler açık: füze terörüne karşı savunma, enerji geri kazanımı, gıda güvenliği” dedi ve “cephedeki durumun zor” olduğunu kaydetti.
“Oldukça ağır Rus kayıplarına rağmen işgalciler hala Donetsk bölgesinde ilerlemeye, Luhansk bölgesinde yer edinmeye, Kharkiv bölgesinde hareket etmeye çalışıyor, güneyde bir şeyler planlıyorlar” dedi.
“Ama dayanıyoruz.”
NATO, Bükreş toplantısının, Moskova’nın komşusuna karşı savaşı 10. ayına girerken Ukrayna’yı destekleme konusundaki birliğini gösterdiğini söyledi.
Ancak ittifak, yaklaşık 14 yıl önce Kiev’in bir gün katılacağı sözünü tutmasına rağmen, Ukrayna’nın katılım talebinde ilerleme kaydetmedi.
Stoltenberg, yeni üyeler için “kapının açık olduğu” konusunda ısrar etti, ancak artık odak noktasının Ukrayna’ya Moskova ile mücadelesinde yardım etmek olduğunu söyledi.
Ukrayna cumhurbaşkanının yardımcılarından Oleksiy Arestovych, zirve sırasında “birkaç somut ve önemli duyuru yapıldığını” söyledi.
“Ukrayna düşmanlıklar sona erdikten sonra ittifaka katılabilir” ve “Ukrayna’ya verilen desteğin enerji ve askeri açıdan genişletileceğini” kaydetti.
Bakanlar, Ukrayna’daki savaşa ek olarak, 30 üye ülkeden 28’i tarafından onaylanan ancak Macaristan ve Türkiye’den yeşil ışık gelene kadar beklemede olan NATO adayları Finlandiya ve İsveç’in katılımıyla ilgili ilerlemeleri değerlendirecek.
Toplantının oturum aralarında Finlandiya, İsveç ve Türk dışişleri bakanları bir araya gelmelerine karşın, Ankara herhangi bir ilerleme kaydedildiğine dair herhangi bir sinyal vermedi.