Ukrayna, kış gelirken Rusya’nın saldırmasının ardından elektrik şebekesini eski haline getirmek için yarışıyor

QAvvap

New member
KYIV: Ukrayna Salı günü, Rusya’nın son füze saldırıları dizisinin kış donları artarken ve sıcaklıklar düşerken ülke genelinde elektrik kesintilerine neden olmasının ardından gücü geri kazanmak için çalıştı.
Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyyy, Moskova tarafından fırlatılan 70 füzenin “çoğunun” düşürüldüğünü söyledi, ancak baraj hala Ukrayna’nın zaten hırpalanmış altyapısını vurdu.
Ulusal elektrik tedarikçisi Ukrenergo, Telegram’da yaptığı açıklamada, “bombardımanın sonuçları nedeniyle” tüm bölgelerde yeni elektrik kesintilerinin duyurulduğunu söyledi.
Ukrenergo’nun başkanı, füzelerin düştüğü yere bakarak “Rus ordusunun bu saldırı sırasında Rus enerji mühendislerine danıştığından şüphesi olmadığını” söyledi.
Ukraynalı bir haber programına konuşan Volodymyr Kudrytskyi, “Rusların bu saldırı için seçtikleri zaman, mümkün olduğu kadar fazla zarar verme arzularıyla ilgiliydi.” girdi.
“Tamircilerimiz enerji sistemini eski haline getirmek için çalışacak.”
Ukrayna’nın enerji sisteminin neredeyse yarısı, elektrik altyapısına yönelik aylarca süren saldırılardan sonra hasar gördü ve dış sıcaklık sıfır santigrat derecenin altına düştüğü için insanları saatlerce soğukta ve karanlıkta bıraktı.
Kiev’e füzeler yağarken, bu hafta sonu dört günlük bir ziyaret için gelen BM başkanı Volker Türk, aktivistlerle yaptığı toplantıları bir yer altı sığınağına taşımak zorunda kaldı.
Zelenskiy gece yaptığı konuşmada Rusya’nın saldırılarında 4 kişinin öldüğünü duyurdu.
Ancak cumhurbaşkanı bir video açıklamasında “halkımız asla pes etmiyor” dedi.
Moskova da Ukrayna’yı Rusya’nın Saratov ve Ryazan bölgelerinde iki havaalanında patlamalara neden olan ve üç askerin ölümüne neden olan insansız hava aracı saldırılarından sorumlu tuttu.
Aynı zamanda, “Ukrayna askeri komuta sistemlerine ve ilgili savunma, iletişim, enerji ve askeri tesislere yönelik büyük bir saldırıyı” doğruladı.
Saldırılar, Rusya’nın petrol ihracatına Batı tarafından dayatılan bir fiyat sınırını omuz silkip bu hareketin Ukrayna’daki askeri harekâtını etkilemeyeceği konusunda uyarıda bulunmasından hemen sonra gerçekleşti.
Avrupa Birliği, G7 ve Avustralya tarafından kabul edilen varil başına 60 dolarlık üst sınır, Rusya’nın gelirlerini sınırlandırırken Moskova’nın küresel pazara arz sağlamaya devam etmesini sağlamayı amaçlıyor.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna saldırısı için Moskova terimini kullanarak gazetecilere verdiği demeçte, “Rus ekonomisi, özel askeri operasyonun ihtiyaç ve gerekliliklerini tam olarak karşılamak için gerekli tüm potansiyele sahiptir.”
Bu tedbirler bunu etkilemeyecek” dedi.
Rusya, “küresel enerji piyasalarını istikrarsızlaştırmaya yönelik bir adım” anlamına gelen “tedbirleri tanımayacak” diye ekledi.
Bir varil Rus Ural ham petrolünün piyasa fiyatı şu anda 65 dolar civarında ve 60 dolar sınırının biraz üzerinde, bu da önlemin kısa vadede yalnızca sınırlı bir etkisinin olabileceğini gösteriyor.
Sınır, Moskova’nın dokuz aydan uzun bir süre önce Ukrayna’ya asker göndermesinin ardından dünyanın en büyük ikinci ham petrol ihracatçısı olan Rusya’ya karşı Batılı ülkelerin öncülüğünü yaptığı bir dizi önlemin sonuncusu.
Bu, Pazartesi günü yürürlüğe giren Rus ham petrolünün deniz yoluyla sevkiyatına yönelik AB ambargosunun üstüne geliyor.
Ambargo, Rus ham petrolünün, bloğun Rusya’dan yaptığı petrol ithalatının üçte ikisini oluşturan ve potansiyel olarak Moskova’yı milyarlarca avrodan mahrum bırakan Avrupa Birliği’ne deniz yoluyla gönderilmesini engelleyecek.
Kiev başlangıçta fiyat sınırını memnuniyetle karşıladı, ancak daha sonra bunun Rus ekonomisine yeterince zarar vermeyeceğini söyledi.
Bu arada Rus devlet medyası, Başkan Vladimir Putin’in Kırım köprüsünden bir Mercedes arabasıyla geçtiği görüntüleri yayınladı – 70 yaşındaki liderin Ukrayna’da cepheye en yakın olduğu yer.
Eklenen yarımadayı Rusya anakarasına bağlayan köprü, Ekim ayında meydana gelen patlamada hasar gördü.
– ‘Hazırlanmak imkansız’ – G7 ülkeleri – İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD – Avustralya ile birlikte gerekirse petrol fiyat tavanını ayarlamaya hazır olduklarını söylediler.
Moskova, Batı yaptırımlarına misilleme şüphesiyle AB’ye arzı durdurduğundan ve blok alternatif enerji tedarikçileri bulmakta zorlandığından, son aylarda gaz fiyatları fırladı.
Ukrayna’nın Kiev dışındaki Borodianka kasabasında, zemin zaten karla kaplı olan yerel halk, elektrik kesintisi sırasında ısınmak ve yemek pişirmek için kısa süre önce çadırlarda odun sobalarının etrafında toplandı.
Çadıra çocuğuyla gelen İrina, AFP’ye “Tamamen elektriğe bağımlıyız… Bir gün 16 saat elektriksiz kaldık” dedi.
Gönüllü Oleg Ukrayna’nın önümüzdeki kış aylarında nasıl başa çıkacağını söylemenin zor olduğunu söyledi.
Bu kışa hazırlanmak imkansız çünkü daha önce kimse bu koşullarda yaşamadı” dedi.