Ukrayna Batılı savaş uçakları alacak mı ve zorluklar neler?

QAvvap

New member


LONDRA: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky Perşembe günü yaptığı açıklamada, birkaç Batılı ülkenin Rus işgalini yenmek için Kiev’e uçak sağlamaya hazır olduğunu söyledi.
Böyle bir teklifin hemen teyidi yoktu. Ancak aşağıda Ukrayna’nın istediği jetler ve neler alabileceği hakkında bazı ayrıntılar var.
UKRAYNA HANGİ JETLERİ İSTİYOR?
Ukrayna müttefiklerinden, Zelenskiy’nin bu hafta İngiliz milletvekillerine yaptığı konuşmada “özgürlük için kanatlar” olarak adlandırılan – eskiyen Sovyet MiG ve Sukhoi uçak filosunun yerini alması için modern savaş uçakları sağlamalarını istedi.
ABD yapımı F-16’lar, yıkıcı güçleri ve dünya çapında kullanılabilirliği nedeniyle istek listesinde. Ayrıca, müttefiklerinin hangi savaş uçaklarını sağlayabileceğini hala tartıştığını söylemesine rağmen, İsveçli Gripen savaş uçaklarını da istiyor.
Ukrayna, Rus mevzilerine saldırmak ve önleme uçuşları yapmak için mevcut filosuna güveniyor, ancak hava kuvvetleri daha yeni jetlerin savaşın gidişatını değiştirebileceğine inanıyor.
Zelenskiy’nin danışmanı Mykhailo Podolyak, bu tür uçakların Rus saldırılarına “gökyüzünü kapatacağını” söyledi. Ukrayna Hava Kuvvetleri sözcüsü, havadaki ve karadaki “hemen hemen her hedefi yok etmeye yardımcı olacaklarını” söyledi.
UKRAYNA NE KADAR YAKINDA BUNLARI KULLANMAYA BAŞLAYABİLİR?
İngiltere, Zelenskyy’nin bu hafta Londra’da Eurofighter Typhoon jetlerini talep etmesinden sonra Ukraynalı pilotların yeni jet modellerini kullanmayı öğrenmelerinin yıllar alacağını söyledi.
Londra, ilk adım olarak baharda pilot eğitimine başlamayı kabul etti ve deneyimli Ukraynalı pilotlar için eğitim sürelerini kısaltmayı değerlendirecek.
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bu, sınıra kadar basit bir uçak çekme olayı değil” dedi.
“Bir pit ekibi olmadan, bir Formula 1 aracı temelde çalışamaz ve kesinlikle birkaç turdan fazla dayanamaz. Savaş uçakları gibi gelişmiş silahlar kullanacaksanız, bir pit ekibi vardır. onunla ve set hakkında da bunu sormalıyız.”
İngiltere, Ukraynalı pilotların savaş sonrasına kadar Batı uçaklarını uçurmak için eğitilemeyeceğini söyleyerek kendi Tayfunlarından birini göndermeyi taahhüt etmedi. Wallace, İngiltere’nin ayrıca Eurofighter’ı yapan diğer ülkelerin – Almanya, İtalya ve İspanya – onları gönderme iznine ihtiyacı olduğunu söyledi.
Bazı savaş uçağı modelleri muhtemelen diğerlerinden daha uygun olacaktır.
RUSI düşünce kuruluşundan Justin Bronk, Ukrayna Tayfunları vermenin “çok pahalı sembolik bir jest” olacağını söyledi.
Jetler, Rus hava savunmasından kaçınmak için alçaktan uçmak zorunda kalacaktı. Ancak Bronk, bir analizde, Tayfunların füzelerine daha fazla menzil sağlamak için yüksek seviyeli uçuş için optimize edildiğini, bu taktiğin uzun menzilli Rus tehdidi tarafından büyük ölçüde etkisiz hale getirileceğini savundu.
Typhoon’ların ve F-16’ların pürüzsüz pistlerden ve merkezi üslerden çalışması gerektiğini, İsveç Gripen uçağının ise daha düşük irtifalarda uçabileceğini ve daha kısa, daha sert pistlerde hizmet verilebileceğini söyledi.
UKRAYNA JETLERİ ALACAK MI?
Ukrayna kendinden emin ve müttefiklerin başlangıçta gelişmiş silahlar gönderme konusunda isteksiz oldukları, ancak daha sonra pes ettikleri geçmiş zamanlara işaret etti.
Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa, Almanya’nın reddetmesine rağmen jet göndermeyi reddetmediklerini söylüyorlar.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, savaş uçağı gönderilmesini dışlamadı, ancak konunun şu anda Stockholm’ün gündeminde olmadığını söyleyerek beklentileri küçümsedi.
Ukrayna’nın en saldırgan destekçilerinden biri olan Polonya, böyle bir kararı tek başına vermeyeceğini ve NATO’nun bir grup olarak hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Slovakya, mevcut filosunu genişletmek için Ukrayna’ya 11 MiG savaş uçağı göndermeyi kabul etti.
Batılı hükümetler, çok fazla ekipman vererek kendi ülkelerini savunmasız bırakmaktan çekindiler.
Ayrıca, Moskova’nın savaşı tırmandırmak için bir sebep sunması ihtimaline karşı, Rusya topraklarının derinliklerine saldırabilecek herhangi bir şey göndermekten de şimdiye kadar kaçındılar. Kremlin, Batılı ülkelerin jet göndermeleri halinde Rusya ile doğrudan çatışmaya gireceğini söyledi.