Ücretli adet izni için dünya çapında baskı

QAvvap

New member


PARİS: Pek çok kadın sancılı dönemler geçiriyor, ancak çoğu Asya’da olmak üzere yalnızca bir avuç ülke, iyileşmeleri için işten izin almalarına izin veriyor.
Ancak bu değişiyor.
Perşembe günü, ispanya bunu mümkün kılan mevzuatı geçiren ilk Avrupa ülkesi oldu ücretli regl izni.
Diğer bazı ülkelerde şirketler, kanunen zorunlu tutulmadan periyodik izinler sunmaya başladı.
İşte dünyadaki durumun bir özeti:
İspanya’nın solcu hükümeti tarafından hazırlanan yasa tasarısı, hastalara doktor notu olması koşuluyla adet ağrısı için ücretli izin veriyor. Yasa böyle bir izin için bir süre sınırlaması belirlememiştir.
Eşitlik Bakanı Irene Montero, “Artık acı çekerek işe gitmeyeceğiz, işe gitmeden önce hap almayacağız ve çalışmamıza engel olan ağrılarımız olduğu gerçeğini saklamak zorunda kalmayacağız.”
Tasarı eleştiri aldı İspanyol sendikalarıKadınlar için özgürleştirici olmaktan çok uzak olan regl izninin, işverenleri işe alırken erkeklere öncelik vermeye sevk edebileceği konusunda uyarıda bulunanlar.
Endonezya, 2003 yılında kadınlara bildirimde bulunmaksızın ayda iki gün ücretli adet izni hakkı veren bir yasa çıkardı.
Ancak hüküm uygulamada takdire bağlıdır.
Birçok işveren ayda yalnızca bir gün izin verirken, diğerleri ya yasadan habersiz oldukları ya da görmezden gelmeyi seçtikleri için adet iznine hiç izin vermiyor.
Japonya’da 1947 tarihli bir yasa, şirketlerin kadınlara isterlerse, ihtiyaç duydukları sürece adet izni vermeyi kabul etmeleri gerektiğini belirtir.
Bununla birlikte, kadınlara adet izni sırasında ödeme yapmaya devam etmelerini gerektirmiyor, ancak 2020 araştırmasına göre Japon şirketlerinin yaklaşık yüzde 30’u tam veya kısmi ödeme sunuyor. çalışma Bakanlığı anket.
Ancak, pek çok kadın yasayı kullanmıyor. Yaklaşık 6.000 şirketin katıldığı anket, uygun çalışanların yalnızca yüzde 0,9’unun adet izni kullandığını ortaya çıkardı.
Güney Kore’de kadınların ayda bir gün ücretsiz adet izni alma hakları vardır. Bunu yapmayı reddeden işverenler, 5 milyon won’a (3.844 $) varan para cezaları riskini alıyor.
2018’de yapılan bir anket, kadınların yüzde 19’dan biraz fazlasının işten izin alarak Japonya’dan daha fazla meşgul olduğunu gösterdi.
Tayvan’da yasa İstihdamda cinsiyet eşitliği kadınlara yılda üç gün adet izni verir ve bu izinler, yasal 30 günlük normal hastalık izninden düşülmez.
Kadınlar ayda sadece bir gün alabilirler.
Hastalık izni gibi, adet izni kullanan çalışanlar maaşlarının yalnızca yüzde 50’sini alırlar.
Zambiya, 2015 yılında kadınların regl dönemlerinde haber vermeksizin veya doktor raporu olmaksızın bir gün izin almasına izin veren bir yasa çıkardı.
Önlem geniş çapta kabul edilip desteklense de, tüm işverenler ihtiyatlı bir şekilde “Anneler Günü” olarak adlandırılan yasaya gönüllü olarak uymuyor.
Ancak iletişim uzmanı ve kadın hakları savunucusu Ruth Kanyanga Kamwi, AFP’ye verdiği demeçte, sendikaların teşvikiyle kadınların haklarını kullanmaya başladığını söyledi.
Bazı şirketler ve kurumlar, yasanın onları regl izni verme zorunluluğu getirene kadar beklemedi.
Sırasıyla altı, 10 ve 12 ekstra gün veren Avustralya emeklilik fonu Future Super, Hint gıda dağıtım şirketi Zomato ve Fransız mobilya şirketi Louis’i içeriyor.
Los Angeles merkezli astroloji firması Chani de web sitesinde “rahmi olan kişiler için sınırsız adet izni” sunuyor.