Türkiye ve Suriye: Türkiye’de 20.213 deprem öldü – hamile kadınlar kurtarıldı

PiKe

Member
Kurtarma ekipleri hala enkaz altında insanları arıyor. Ancak her geçen saat hayatta kalanları bulma umudu azalıyor. Dondurucu sıcaklıklar özellikle çocuklar için tehlikelidir.





Türkiye ve Suriye’deki depremden ölenlerin sayısı artmaya devam ediyor, ancak felaketten beş gün sonra bile kurtarma ekipleri hayatta kalan birkaç kişiyi kurtarmaya devam ediyor.


Sağlık Bakanlığı’nın Cuma günü açıkladığı üzere, yetkililer şu anda yalnızca Türkiye’de 20.213 ölü ve 80.052 yaralı sayıyor. Başlangıçta sayısız insan yıkılan binaların enkazından kurtarıldı, ancak şimdi yardımcılar cesetten başka bir şey bulamıyor: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a göre, son 24 saatte ülke genelinde sadece 67 kişi enkazdan canlı çıkarıldı.


Ama yine de varlar, mutlu sonlarla dokunan bireysel kaderler. Kahramanmaraş’ta kurtarma ekipleri, depremden 112 saat sonra 46 yaşındaki bir adamı yedi katlı bir binanın enkazından çıkardı. Gaziantep’te hamile bir kadın, 115 saat endişeli çalışmanın ardından gün ışığına çıkarıldı. Yine Gaziantep’te yardımcılar dokuz yaşındaki bir kızı 108 saat sonra enkazdan kurtardı – ancak iki ebeveyni ve kız kardeşi çoktan ölmüştü.


Yıkıcı depremden neredeyse beş gün sonra, Türkiye’deki kurtarma ekipleri dokuz yaşındaki bir çocuğu da enkazdan kurtardı. İsrail ordusu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rıdban adlı çocuğun Kahramanmaraş’ta çöken bir evde yaklaşık 120 saat kilitli kaldığını söyledi. Babası ve 14 yaşındaki kız kardeşinden sonra İsrail ekibi tarafından kurtarılan ailenin üçüncü üyesi. Öte yandan annesi ölü bulundu. Çocuk, 24 saatten uzun süren zorlu bir operasyonun ardından cuma akşamı kurtarıldı.


Suriye’de, depremden dört günden fazla bir süre sonra kurtarma ekipleri kıyı kenti Jabla’da çöken bir evden iki kişiyi kurtardı. Medyaya göre 60 ve 22 yaşlarında olan anne ve oğlu, cuma akşamı kurtarıldıktan sonra hastaneye geldi. Her ikisi de birden fazla kırık yaşadı. Bunun dışında sağlığı stabil.


Enkaz altında mucizeler ummak


Sınırın her iki tarafında, kurtarıcılar hala her yaşam için savaşıyor. Türkiye’nin devlet televizyonu TRT World’den bir muhabirin Cuma günü acil servislerden bir sözcü tarafından aktarıldığına göre, “Kurtulan olmadığından emin olana kadar devam edeceğiz.”


Ve aslında, hala neredeyse inanılmaz kurtarmalar olduğuna dair raporlar var. Türkiye’nin güneydoğusunda, altı kişilik bir aile enkaz altında 102 saat sonra sağ olarak kurtarıldı. Devlet haber ajansı Anadolu’nun bildirdiğine göre, 15-24 yaşları arasındaki çocukları ile anne-baba hastaneye kaldırıldı. Aynı binada oturan komşu çift 107 saat sonra kurtarıldı.


İsrail ordusu Cuma günü yaptığı açıklamada, 100 saatten uzun bir süre sonra Kahramanmaraş’ta çöken bir evden on yaşındaki bir çocuğun kurtarıldığını söyledi. Kurtarma operasyonu yaklaşık bir saat sürdü.


İsviçreli yardımcılar da bir mucize bildirdi: Cuma sabahı Hatay’da altı aylık bir bebek ve annesini enkazdan sağ olarak kurtardılar. İsviçre İnsani Yardım Birimi (SHA) orada yerel ortaklarla birlikte çalıştı. SKH sözcüsü, İsviçreli arama köpeklerinin yardımıyla on bir kişinin canlı olarak kurtarıldığını söyledi.


Bu kadar uzun bir aradan sonra hala hayatta olan birini kurtarmak bir mucize. Sadece nadir durumlarda, bir kişi susuz üç günden fazla yaşayabilir. Buna donma sıcaklıklarını ekleyin.


Alman Kızıl Haç federal doktoru ve Köln’deki Üniversite Hastanesi müdürü Profesör BeHaberler Böttiger, “Böyle bir durumda ne kadar süre hayatta kalabileceğiniz birçok faktöre bağlıdır: hava durumu, su temini, fiziksel yapı” diyor. “Kış sıcaklıklarının çevre koşulları özellikle çocukları etkiliyor. Yetişkinlerden daha hızlı soğuyorlar.”


Bundeswehr’in yardım uçuşları


Depremin ardından yurt dışından giderek daha fazla yardım geliyor. Dışişleri Bakanlığı Cuma günü Ankara’da 61 ülkeden 7 binden fazla yardımcının Türkiye’de olduğunu söyledi. NATO ısıtıcılar, elektrik jeneratörleri ve tıbbi tedavi alanları ile donatılmış mobil acil durum sığınakları göndereceğini söyledi. Yardım malzemeleri ve bir sahra hastanesi taşıyan bir askeri gemi İtalya’dan yola çıkıyor, dört yoğun bakım yatağı var. Alman Kızıl Haçı, Cuma günü Türkiye’ye battaniye, çadır ve yalıtım matları uçurdu.


ABD, Türkiye ve Suriye için 85 milyon dolar (yaklaşık 79 milyon avro) sağlamak istiyor. ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü (yerel saatle) Twitter’da, yardımın gıda, barınak, ilaç ve aile bakımını içermesi gerektiğini yazdı. Dünya Bankası, Türkiye’ye 1,78 milyar ABD Doları (1,65 milyar Avro) yardım sağlayacağını açıkladı.


Almanya ayrıca daha fazla yardım teslimatı sözü verdi. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser Cuma günü Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius (ikisi de SPD’li) ile birlikte ziyaret ettiği Hannover yakınlarındaki Wunstorf askeri havaalanında “Türkiye’nin yanındayız” dedi. Pistorius, “Gerektiği kadar uçuyoruz” diye vurguladı. “Önümüzdeki birkaç gün boyunca durum böyle olmaya devam edecek.” Temel ihtiyaç malzemeleri çadır, yatak, uyku tulumu, battaniye, ısıtıcı ve jeneratördür.


Bölgede çok sayıda artçı sarsıntı


İlk deprem Pazartesi sabahı erken saatlerde sınır bölgesini 7.7 büyüklüğünde sallamıştı. Bunu öğle saatlerinde bölgede 7,6 büyüklüğünde bir sarsıntı daha izledi. Cumartesi sabahı itibariyle bölgede 1.891 artçı sarsıntı meydana geldi. Bu, Türk sivil koruma makamı Afad tarafından açıklandı.


Türk sivil savunma kurumu Afad’a göre, o zamandan beri 1.000’den fazla artçı sarsıntı meydana geldi.


Üçüncü ülke vatandaşları olarak, hayatta kalan ve Almanya’daki akrabalarını ziyaret etmek isteyen kişilerin ülkeye girebilmeleri için geçici olarak vizeye ihtiyaçları vardır. Diğerlerinin yanı sıra Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir (Yeşiller), Almanya’daki Türk Toplumu (TGD) ve Federal ve eyalet hükümetlerinden Yeşiller ve SPD milletvekilleri acil yardım için bastırıyorlar. Federal hükümet vizeler için “pragmatik bir çözüm” sözü verdi.


Suriye cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Esad ve eşi Esma, Cuma günü Halep’teki bir klinikte depremzedeleri ziyaret etti. Ayrıca ikisini yaralıların başucunda gösteren fotoğraflar da yayınladı.


2011’de çıkan iç savaşta Esad kendi halkına vahşice saldırdı. Kimyasal silah kullanımı da dahil olmak üzere insanlığa karşı suç işlemekle itham ediliyor. Onun hükümeti şimdi Halep de dahil olmak üzere parçalanmış ülkenin yaklaşık üçte ikisini yeniden kontrol ediyor.


Suriye’de durum siyasi olarak daha zor


BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Suriye’de yaklaşık 5,4 milyon kişinin barınma konusunda yardıma ihtiyacı olduğu gerçeğine hazırlanıyor. Suriye’deki siyasi durum özellikle yardımcılar için zor. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller) WDR radyosuna verdiği demeçte, sorunun, hükümet ve birliklerinin son zamanlarda iç savaşın harap ettiği ülkeye herhangi bir insani yardım yapılmasına izin vermemesi olduğunu söyledi.


BM Göç Örgütü’ne (IOM) göre, Türkiye’den gönderilen altı tırdan oluşan ilk BM konvoyu Perşembe akşamı isyancı bölgeye ulaştı. Gemide en az 5000 kişi için battaniyeler, şilteler, çadırlar, güneş lambaları ve diğer şeyler vardı. Cenevre’deki bir IOM sözcüsü, 14 tırlık ikinci bir konvoyun Cuma sabahı sınırı geçerek İdlib’e doğru yola çıktığını söyledi.


dpa

#Konular