Türkiye ve Suriye: Depremden iki hafta sonra: arama çalışmaları sona eriyor

PiKe

Member
Türkiye ve Suriye
Depremden iki hafta sonra: arama çalışmaları sona eriyor





Hatay, Türkiye’de enkaz – varoluşsal ihtiyaç ve ölen akrabaların kederine ek olarak, etkilenenlerin mücadele etmesine neden olan bir sonraki deprem korkusu da. Fotoğraf

© Clodagh Kilcoyne/POOL REUTERS/AP/dpa


Türk medyası şimdiden “yüzyılın felaketi”nden bahsediyor: Birçoğunun hâlâ enkaz altında öldüğüne inanılıyor. Ancak bazı bölgelerde arama çalışmaları sona erdi.





Türkiye-Suriye sınır bölgesinde meydana gelen deprem felaketinden iki hafta sonra, Türkiye’de etkilenen illerin çoğunda arama çalışmaları sona erdi. Afad Genel Başkanı Yunus Sezer dün Ankara’da gazetecilere verdiği demeçte, kurbanları arama çalışmalarının sadece Kahramanmaraş ve Hatay illerinde süreceğini söyledi.


Yalnızca Türkiye’de 41.000’den fazla olmak üzere toplam yaklaşık 47.000 ölüm kaydedildi. Ancak Türk medyası sık sık “yüzyılın felaketi”nden söz etse de gerçek boyut ancak yavaş yavaş ortaya çıkıyor.


BM’nin Suriye temsilcisi yardımcısı Najat Rochdi dün Twitter’da yalnızca Suriye’de 8,8 milyon insanın sonuçlardan etkilendiğini yazdı. Afad lideri Yunus Sezer, Türkiye’de 1,2 milyondan fazla insanın etkilenen bölgeden kaçtığını tahmin ediyor. Şu anda bir milyondan fazla insan acil barınaklarda.


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD hükümetinin Türkiye ve Suriye’ye yönelik deprem yardımını 100 milyon ABD doları daha artırarak toplam 185 milyon ABD dolarına çıkardığını söyledi.


NATO da yardım çalışmalarına katılıyor ve Türkiye’de en az 4.000 kişilik acil barınma yeri olan bir kamp kurmaya hazırlanıyor. İttifak sözcüsü, 600 konteynerlik bir kargo gemisinin Pazar akşamı İtalya’nın Taranto kentinin limanından ayrıldığını söyledi. Bir hafta içinde Türkiye’nin İskenderun şehrine varması gerekiyor. Kendi açıklamalarına göre NATO şu anda Pakistan’dan Türkiye’ye çadır nakliyesi için bir hava ikmalini de koordine ediyor.


Şimdiden 6000’den fazla artçı sarsıntı


Varoluşsal ihtiyaç ve ölen yakınlarının üzüntüsüne ek olarak, etkilenenler için sorun yaratan bir sonraki depremin korkusu da var. Sivil savunma ajansı Afad Pazar günü yaptığı açıklamada, depremden sonraki 13 gün içinde toplam 6.000’den fazla artçı sarsıntının kaydedildiğini söyledi. Normalde dört ay içinde bu kadar sayı sayılırdı.


Çıplak rakamlara bakıldığında, sadece Türkiye’de etkilenen deprem bölgesinin ne kadar olağanüstü büyüklükte olduğu görülüyor: Orman Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, etkilenen bölge 103.000 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor ve 13,5 milyon nüfusa sahip. . Bu da Türkiye toplam nüfusunun yüzde 17’sine tekabül ediyor.


İç savaş ülkesi Suriye’de, depremden önce bile durum birçok insan için yıkıcıydı. BM’ye göre, daha önce 15 milyondan fazla insanın bir tür yardıma ihtiyacı vardı.


Suriye’deki insanların yardıma ihtiyacı var


Ve sarsıntılardan yaklaşık iki hafta sonra, kuzeybatı Suriye’deki herkes acil yardım almadı. BM’nin Suriye’den sorumlu acil yardım koordinatörü Muhannad Hadi, dpa’ya “Hala yolun başındayız ve en kötüsünü henüz görmedik.”


Felaketten bu yana, BM yardımını taşıyan 140’tan fazla kamyon Türkiye’den isyancıların elindeki kuzeybatı Suriye’ye gitti. Orada 9.000’den fazla bina tamamen veya kısmen yıkıldı ve en az 11.000 kişi evlerini kaybetti.


6 Şubat sabahı 7,7 büyüklüğündeki bir sarsıntı Türkiye’nin güneydoğusunu ve kuzey Suriye’yi salladı, ardından saatler sonra 7,6 büyüklüğünde ikinci bir şiddetli sarsıntı geldi.


dpa

#Konular