Toplum: Alman nüfusu 2040 yılına kadar artacak ve yaşlanacak

PiKe

Member
Şirket
Alman nüfusu 2040 yılına kadar artacak ve yaşlanacak





Yapılan bir araştırmaya göre 2040 yılına kadar nüfusun minimum düzeyde artması bekleniyor. photo

© Jan Woitas/dpa


Bir şehrin 16 yılda kaç kreşe ihtiyacı var? Peki kaç tane bakım yeri var? Belediyelerin planlama yapabilmesi için uzmanlar tahminler oluşturuyor. Sonuç bölgeye göre değişir.





İstatistiksel olarak konuşursak, bir araştırmaya göre Almanya'nın nüfusu 2040 yılına kadar minimum düzeyde artacak. Bertelsmann Vakfı'nın “Belediye Rehberi”ne göre Federal Cumhuriyet'te 16 yıl içinde yaklaşık yüzde 0,6 daha fazla insan yaşayacak.



Sorun: Gelişme, bireysel federal eyaletlere çok farklı şekilde dağıtılıyor. Saarland ve doğu federal eyaletleri nüfus düşüşünü planlamak zorundayken, yazarlar diğer eyaletler için bir artı öngörüyor. Vakfın 2040 yılıyla karşılaştırma noktası ise 2020 yılı. Federal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, dört yıl önce Almanya'da 83,15 milyon insan yaşıyordu.


Tahminler şehirlerin büyüklüğüne göre değişiklik gösteriyor


Hesaplamaya göre 13 federal eyaletteki nüfus artışı Baden-Württemberg'de artı yüzde 4,6, Saksonya-Anhalt'ta ise eksi yüzde 12,3 arasında değişiyor. Berlin ve Hamburg şehir devletlerinde yüzde 5,8 ve yüzde 3,5 gibi ciddi bir artış var. Bremen sadece yüzde 1,1 oranında ılımlı bir artış gösterdi.


Bağımsız şehirler arasında Leipzig, Potsdam ve Bamberg'de yüzde 10'un üzerinde bir artış bekleniyor. Bu aynı şekilde Biberach (Baden-Württemberg), Mühldorf am Inn ve Kelheim (her ikisi de Bavyera) bölgeleri için de geçerlidir. Doğu federal eyaletlerindeki ilçeler ve bağımsız şehirler yüzde 17 veya daha fazla düşüşle listenin en altında yer alıyor.


Savaş doğum oranlarını etkiliyor


Araştırma yazarı Petra Klug, “Tahminler için üç faktör çok önemli: doğumlar, ölümler ve göç. 1. ve 2. noktalar nispeten sıkı bir şekilde gelişiyor, göç işin zor kısmı” diyor. Bertelsmann Vakfı uzmanı, “Son yıllarda tahminleri zorlaştıran iki olay yaşandı. Bunlar 2015'te Suriye'deki savaş ve 2022'de Ukrayna'daki savaştı. Her ikisinin de hesaplamalar üzerinde aşırı etkileri oldu ve olmaya da devam ediyor” dedi. .


Ve Klug'a göre her iki olay da farklı etkileri beraberinde getirdi. Bilim insanı, “Suriye'den farklı olarak özellikle genç ve orta yaşlı kadınların büyük bir kısmı Ukrayna'dan bize geldi” diyor. Uzmanlar, Ukrayna'ya yönelik saldırı savaşının ardından aşırı yüksek düzeydeki göçün devam etmeyeceğine inanıyor.


İstihdam edilen kişi sayısı azalıyor


Nüfustaki değişiklikler bir şeydir, demografik gelişmeler başka bir şeydir. Bebek patlaması kuşağı emeklilik yaşına yaklaşıyor ve çalışan insan sayısı azalıyor. Hesaplamalara göre 80 yaş üstü nüfusun sayısı 2027'de 5,8 milyondan 2040'ta 7,7 milyona çıkacak. Bu yaş grubunun toplam nüfus içindeki payı da yüzde 9,2 olacak.


Medyan yaş olarak adlandırılan bu oran, nüfusun yaş yapısındaki farklılıkların ne kadar büyük olduğunu göstermektedir. Bu değer, nüfusu genç yarı ve yaşlı yarıya böler. Ülke genelinde ortalama yaş 2040 yılına kadar 1,2 yıl artarak 47,1'e çıkacak. Federal eyaletler arasındaki fark neredeyse 10 yıl. Hamburg ve Berlin'de bu değer 16 yılda 43 yıl civarındadır.


Büyük şirket ayrılıkları fark yaratabilir


Beş doğu ülkesinin dördünde ortanca yaş 52 ile 53 arasındadır. İlçe düzeyinde ise farklar daha da büyüktür. Bu nedenle en yaşlı bölge 57,3 yıl ile Thüringen'in Greiz bölgesi olurken, en genç bölge ise 38,8 ile Heidelberg şehir bölgesi (Baden-Württemberg) olacak.


Bu tür tahminlerdeki olası hatalar konusunda Klug şunları söylüyor: Varsayımlar, bilgimiz ve inancımız dahilinde federal ve eyalet düzeyindeki çeşitli uzmanlarla tartışılıyor. “Bölgesel birimler ne kadar küçük olursa, tahminlerin hata yapma olasılığı da o kadar artar. Ancak küçük belediyelerin bile eğilimleri değerlendirebilmek için planlama yapabilmesi ve sayılara ihtiyaç duyması gerekiyor” diyor Klug.


Özellikle büyük şirketlerin şehirden uzaklaşması nüfus gelişimini etkiliyor; bunlar nadiren planlanabiliyor. “Tüm hesaplamalar artık doğru değil.” Tahmine ilişkin bir diğer sorun ise ilk kabulleri olan belediyelerdir. Klug, raporlama verileriyle istatistikleri çarpıtan özel durumlardan söz ediyor.


dpa

#Konular