Tıp: Korona aşısının öncülerine Nobel Ödülleri | Haberler

PiKe

Member
Nobel Tıp Ödülü için bu yılki kadar güçlü bir şekilde tercih edilen bir konu çok az olmuştur. Ödül, korona aşılarının geliştirilmesinde önemli temelleri araştıran iki araştırmacıya verildi.





Bu yıl, Macaristan doğumlu biyokimyacı Katalin Karikó ve ABD’li immünolog Drew Weissman, Corona’ya karşı mRNA aşıları üzerine yaptıkları temel çalışmalar nedeniyle Nobel Tıp Ödülü’nü alacaklar. Bu, Stockholm’deki Karolinska Enstitüsü tarafından açıklandı. Nobel Komitesi, araştırmalarının “modern zamanların insan sağlığına yönelik en büyük tehditlerden biri sırasında eşi görülmemiş bir aşı geliştirme hızına katkıda bulunduğunu” söyledi.


Nobel Komitesi’ne göre, mRNA aşılarının geliştirilebileceği etkileyici esneklik ve hız, diğer bulaşıcı hastalıklara karşı aşıların önünü açıyor. “Gelecekte teknoloji aynı zamanda terapötik proteinler sağlamak ve belirli kanser türlerini tedavi etmek için de kullanılabilir.”


Milyonlarca hayat kurtarıldı


Nobel Komitesi, “Sars-CoV-2’ye karşı farklı yöntemlere dayalı başka aşılar da hızla uygulamaya kondu ve dünya çapında toplamda 13 milyardan fazla Kovid-19 aşı dozu uygulandı” dedi. “Aşılar milyonlarca insanın hayatını kurtardı ve çok daha fazlasında ciddi hastalıkları önleyerek toplumların açılmasına ve normal koşullara dönmesine olanak sağladı.”


Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD), eski adıyla Twitter’da X’te Nobel Tıp Ödülü için daha iyi bir seçim olamayacağını yazdı. “Katalin Karikó ve Drew Weissman, yıllardır bu trende karşı mRNA araştırması yapan iki kişiyi onurlandırıyor. Onlar olmasaydı milyonlarca insan daha Kovid’den ölürdü.” Aşılardaki mRNA, viral bir proteinin planıdır. Bu, aşılamadan sonra vücutta üretilir. Bağışıklık sistemi daha sonra viral proteine karşı döner.


Karolinska Enstitüsü Nobel Meclisi sekreteri Thomas Perlmann, Karikó ve Weissmann’ın ödül haberinden son derece mutlu olduklarını ve onlarla konuşmanın harika olduğunu söyledi. Karikó tamamen şaşkına döndüğünü söyledi.


Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ve Başbakan Viktor Orban araştırmacıyı tebrik etti. Her ikisi de kendisinin bu ödülü alan ilk Macaristanlı kadın olduğunu vurguladı. Orban, Facebook’ta “Nobel Ödülü’nü kazanan ilk Macar kişiyi tebrik ediyorum! Gurur duyuyoruz” diye yazdı. BM her iki kazananı da övdü. Araştırma tüm insanlığa yarar sağlar.


Biontech’ten de tebrikler


Aşı üreticisi Biontech, Mainz merkezli şirkette yıllardır çalışan Weissman ve Karikó’yu tebrik etti. Mainz’daki şirket, çalışmalarının öncü olduğunu ve Biontech ve Pfizer’in mRNA tabanlı Kovid-19 aşısı için önemli yeniliklerden birini getirdiğini duyurdu. “Kati ve Drew’a tutkuları, ısrarları ve bağlılıkları için teşekkür ediyoruz.”


1955 yılında Macaristan’da doğan Katalin Karikó, şu anda Pennsylvania (ABD) ve Szeged (Macaristan) üniversitelerinde, Drew Weissman (64) da Pennsylvania Üniversitesi’nde çalışıyor. Doktorlara verilen en önemli ödül, 2023 yılında bir milyon artırılarak 11 milyon İsveç kronuna (950.000 euro) çıkarıldı.


Mainz şirketi Biontech ve ABD şirketi Moderna’nın korona aşıları, piyasaya çıkan ilk iki mRNA ürünü oldu. Araştırmacılar onlarca yıldır bu teknoloji üzerinde çalışıyorlar. Ancak uzun bir süre boyunca, daha umut verici olduğu düşünülen diğer yaklaşımlara büyük miktarda fon ayrıldı.


Başlangıçta Macaristan’da araştırma yapan Karikó, tüm aksiliklere ve olumsuzluklara rağmen mRNA’nın tıp açısından faydalarına inanmaya devam etti. 1998’den itibaren uzman makalelerini kopyalarken tesadüfen tanıştığı Drew Weissman ile ABD’de araştırmalar yaptı. Karikó bir keresinde New York Times’a “Neyse ki yıl 1998’di ve ben o zamanlar hâlâ kopya çekiyordum” demişti.


Araştırma ikilisi, mRNA’nın bir bileşenini değiştirdikleri ve mRNA’nın artık hücre içinde o kadar hızlı parçalanmadığı zaman belirleyici ilerlemeyi elde etti. Ancak ekibin 2005 yılında yazdığı uzman makalesi hem uzmanlardan hem de bağışçılardan çok az yanıt aldı.


Karikó, son olarak 2013 yılında eşi Özlem Türeci ile birlikte Biontech’i kuran Uğur Şahin ile tanıştı. Karikó, New York Times’a aynı gün kendisine iş teklif ettiğini söyledi. Karikó, Lepolodina haber bültenine 2023’te planladığı gibi iki yıl yerine dokuz yıl kaldığını söyledi. Ekim 2022’den bu yana yalnızca Biontech’in danışmanlığını yapıyor; birçok konferans ve onur vermenin yanı sıra, bu görevi sürdürmeye devam etmek istediğini söyledi. En son araştırmalara ayak uydurmanın zamanı geldi.


Nobel Ödülü döngüsü başladı


Aşılardan ve biyotıptan sorumlu Paul Ehrlich Enstitüsü (PEI) Başkanı Klaus Cichutek dpa’ya mRNA ile yeni bir madde sınıfının tıpta kullanılabileceğini söyledi. Önemli bir avantaj, çok sayıda aşı dozunun hızlı üretilmesidir. Aşılar aynı zamanda yeni varyantlara da hızla adapte edilebiliyor. Her ikisi de korona salgını sırasında değerlerini kanıtladı. mRNA’nın gelecekteki muhtemel uygulama alanları arasında gribe karşı koruyucu aşıların yanı sıra kanser ve romatizmaya karşı tedaviler de yer alıyor.


Nobel Ödülü döngüsü Tıp Ödülü ile başladı. Salı ve Çarşamba günü fizik ve kimya ödüllerinin kazananları açıklanacak, ardından edebiyat ve barış ödülleri gelecek. Dizi önümüzdeki Pazartesi İsveç Reichsbank’ın sponsorluğunda Nobel Ekonomi Ödülü olarak adlandırılan ödülle sona erecek. Tüm ödüller, ödülün kurucusu Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta verilecek.


dpa

#Konular