Tıp: Araştırmacı: mRNA teknolojisi korona aşısından daha fazlası

PiKe

Member
ilaç
Araştırmacı: mRNA teknolojisi korona aşısından daha fazlası





Araştırmacı Katalin Kariko’ya göre mRNA teknolojisi yakında korona aşılarının yanı sıra bir dizi başka hastalığa karşı da kullanılabilir. Fotoğraf

© Arne Dedert/dpa


Korona pandemisine karşı mücadelede en güçlü silahlar arasında yer aldılar: yeni mRNA teknolojisine dayalı aşılar. Ancak süreç o kadar genç değil ve hala büyük bir potansiyele sahip olabilir.





Araştırmacı Katalin Karikó’ya göre, mRNA teknolojisi yakında korona aşılarının yanı sıra bir dizi başka hastalığa karşı da kullanılabilir. Karikó, “Deutsches Ärzteblatt”a verdiği demeçte, örneğin HIV, herpes simpleks virüsüne (HSV) ve aynı zamanda influenzaya karşı mRNA aşılarının geliştirildiğini ve halihazırda klinik araştırmalarda test edildiğini söyledi. mRNA tabanlı aşıların geliştirilmesinde önemli bir öncü olarak kabul edilir.


Şu anda Macaristan Szeged Üniversitesi (Szeged) ve Pennsylvania Üniversitesi’nde (ABD) çalışan Karikó, “mRNA tabanlı Covid-19 aşılarının konuşlandırılması bir gecede olmadı” dedi. Aşılardan önce yaklaşık 60 yıllık yoğun araştırmalar yapıldı. Korona pandemisinden gelen destek, diğer aşıların gelişimini etkileyebilir.


Karikó, klinik deneylerde uzun bir yol kat etmiş olan birkaç aşıdan söz etti: Şu anda solunum yollarını etkileyen respiratuar sinsityal virüse (RSV) ve grip virüslerine karşı mRNA bazlı aşıların kullanımına ilişkin faz 3 çalışmaları var.


Bir başka ilginç yön de keneler tarafından bulaşan patojenlere karşı çapraz etkili aşılardır. Şu anda hayvanlar üzerinde test edilmekte olan aşı, kene tükürüğünde bulunan ve patojenlerin konukçu vücutta yayılmasına yardımcı olan çeşitli proteinlere yöneliktir. Karikó, “Hayvanlar aşılandığında, kene ısırmasından sonra ısırık bölgesinde kızarıklık belirdi, ancak bağışıklık tepkisi patojenin yayılmasını hemen durdurdu” dedi. RNA teknolojisi ayrıca kanser tedavisi için büyük bir potansiyel sunmaktadır.


dpa

#Konular