Teknoloji: “Merhaba Joel”: İlk cep telefonu görüşmesi 50 yaşında

PiKe

Member
teknoloji
“Merhaba Joel”: İlk cep telefonu araması 50 yaşında





İlk cep telefonlarından biri ABD’li mühendis Martin Cooper’ın elinde. Fotoğraf

© Cereijido/EFE/EPA/dpa


Bugün gezegende insanlardan daha fazla cep telefonu var. Her şey yarım asır önce bir sohbetle başladı.





Bir devrim başlatması beklenen telefon görüşmesi aslında oldukça aşağılıktı. Motorola mühendisi Martin Cooper, meslektaşına “Merhaba Joel,” dedi.


“Seni cep telefonundan arıyorum. Ama gerçek bir cep telefonu. Kişisel, taşınabilir bir cep telefonu,” diye hatırlıyor Cooper cep telefonundan yapılan ilk aramayı. Meslektaşım Joel o kadar şaşırmıştı ki hattın diğer ucunda sessizlik oldu. Pazartesi günü, bir cep telefonundan ilk arama tam 50 yıl önceydi.


1973’te bugün Cooper, New York’un kalbindeki 6. Cadde’de duruyordu. Birkaç yıl önce, ekibinin o gün için ilk cep telefonunun tanıtımı için bir basın toplantısı düzenlediğini duyurdu. Ama sonra bir gazeteci ona cihazı sordu. Cooper kendiliğinden gazeteciye “göz kamaştırıcı bir gösteri” yapmaya karar verdi.


50 yıl sonra, ilk işlevsel cep telefonu olan DynaTAC, modern cihazlarla karşılaştırıldığında bir canavar gibi görünüyor: Cooper’ın büyük antenli prototipi neredeyse bir kilo ağırlığında ve 25 santimetre uzunluğundaydı. Mobil aramalar için altyapı, ABD’de birkaç yıldır var – araç telefonları için hücresel hücreler şeklinde.


Cooper ve ekibi teknolojiyi taşınabilir bir cihazda paketledi ve on yıldan fazla bir süre sonra seri üretime geçemedi: 1983’te Motorola, bugün 10.000 doların çok üzerinde olan 4.000 dolara satılan DynaTAC 8000X’i piyasaya sürdü. Buna karşılık, ödeme yapan müşteri tam 30 dakikalık pil ömrüne sahip oldu. Satışların başlangıçta sınırlı olmasına şaşmamalı.


1992’den beri Almanya’da dijital mobil iletişim


Dijital mobil iletişim Almanya’da 1992 yazında tanıtıldı. Efsanevi “kemik” ilk kez pazara galip geldi, Motorola International 3200 – 500 gramdan daha ağır, maksimum 120 dakikalık konuşma süresi sağlayan pil kapasitesi ve uygun fiyatlı Vodafone Almanya’nın teknik direktörü Tanja Richter olarak yaklaşık 3000 Alman Markı bir kez idam edildi. “O zaman için bu küçük bir servetti.” Nisan 1993’te, başlamasından bir yıl sonra, birkaç yüz bin abone Deutsche Telekom ve Mannesmann D ağlarını kullanmaya başladı.


Ardından yeni bir hizmet, cep telefonlarını özellikle gençler için çekici hale getirdi: 160 karakterli “Kısa Mesaj Servisi” (SMS). “Mutlu Noeller” mesajlı ilk SMS, 3 Aralık 1992’de Vodafone çalışanı Richard Jarvis’e gitti. 1994’te Almanya’da kullanılmaya başlandı ve beş yıl sonra Almanlar şimdiden yaklaşık 3,6 milyar kısa mesaj gönderiyordu. Sözlük sözlüğünde “Şimsen” kelimesine yer vermiştir.


Giderek daha net hale geldi: Gelecek cep telefonlarının yanı sıra hareket halindeyken mesajlar ve konuşmalara aitti. Bunu 2007’de Steve Jobs iPhone’u şaşkın bir dünya kamuoyuna sunduğunda bir sıçrama izledi. Yenilikçi işlevler ve yeni bir kullanıcı arayüzü türü ile akıllı telefonların çığır açmasına yardımcı oldu. İlk Samsung Galaxy ile iPhone ve Google’ın Android işletim sistemi arasındaki düello nihayet 2009’da başladı ve akıllı telefon dünyasını bugüne kadar şekillendirdi.


Artık dünyada insandan daha fazla cep telefonu var ve cihazlar dünyanın hemen her köşesine yayılmış durumda. iPhone ve Android akıllı telefonların yanı sıra, Hindistan gibi ülkelerde tonlarca basit özellikli telefon var. Almanya’da şu anda her kişi için neredeyse iki cep telefonu bağlantısı var.


Telefon yerine metin


Ancak telefon görüşmesi, kişisel görüşme önemini büyük ölçüde yitirmiştir. Mesajlaşma – ister Instagram, Whatsapp, iMessage veya diğer platformlar aracılığıyla olsun – büyük ölçüde konuşmanın yerini aldı. Birini aramak, özellikle gençler arasında bazen saldırgan olarak kabul edilir. Bunun yerine, bazıları sesli mesaj gönderirdi. Bugün tamamen normal görünen şeyler, birkaç yıl önce insanların sadece telesekreterde birbirleriyle konuşmasıyla karşılaştırılabilirdi.


Genel olarak cep telefonlarıyla iletişim artık neredeyse herkes için neredeyse hayal edilemezken, sabit hat bağlantıları giderek daha az önemli hale geliyor. Martin Cooper, trend belirleyen fikirden önce cep telefonu devriminin gerçekten başlayıp başlamayacağından bile emin değildi: “Telefonu açarsak çalışır mı diye endişeliydik. Neyse ki oldu.”


dpa

#Konular