Tayland: Hükümetin Çin’den panda istemesi tartışmalara yol açtı

PiKe

Member
Dostluğun simgesi
Tayland için yeni bir panda mı? Çin’e talep tartışmalara yol açtı





Tayland’da fena halde özlendi: Dişi panda Lin Hui Nisan ayında öldü

© Apichart Weeeawong / AP / DPA


Tayland pandasızlıktan muzdarip. Bu nedenle Başbakan Thavisin yakında Çin’den kabarık bir kopya isteyecek. Hayvan hakları aktivistleri bunu önlemek istiyor.





Tayland’da Çin’den ödünç olarak yeni dev pandaların ithalatı olasılığı konusunda tartışma çıktı. Başbakan Srettha Thavisin geçtiğimiz günlerde Ekim ayında Pekin’e yapmayı planladığı ziyaret sırasında “iyi niyet elçisi” olarak görev yapacak yeni bir panda isteyeceğini duyurdu. Hayvan hakları aktivistleri buna kesinlikle karşı çıkıyor. Pandaların genellikle yer değiştirmeden büyük zarar gördüklerini ve genellikle hayvanat bahçelerinde türlerine uygun şekilde muhafaza edilmediklerini savunuyorlar.


Dişi Lin Hui’nin Nisan ayında Chiang Mai Hayvanat Bahçesi’nde 21 yaşındayken beklenmedik bir şekilde ölmesinin ardından popüler tatil beldesinde şu anda sevimli hayvanların hiçbir kopyası kalmadı. Dev panda kadını, kuzey şehirdeki hayvanat bahçesinin ilgi çekici yeri olarak değerlendirildi ve son 20 yılda milyonlarca ziyaretçinin ilgisini çekti.



Lin Hui ile birlikte 2003 yılında Tayland’a getirilen erkek Chuang Chuang, 2019 yılında ölmüştü. Çiftin 2009 yılında çocukları oldu: Kızı Lin Bing, ülkeler arasındaki anlaşma uyarınca 2013 yılında Çin’e getirildi.


Hayvan hakları savunucuları Tayland için pandaya karşı




Tayland Çevre Bakanlığı danışmanı politikacı Kanchana Silpa-archa, Facebook’ta geniş çapta izlenen bir mesajda şunları yazdı: “Onların Çin’de yaşamasına izin vermek daha iyi. Pandaları seviyorum, tüm hayvanları seviyorum (…). Ama “Birini seviyorsak, onun mutluluğunu kendi mutluluğumuzun üstüne koymalıyız.” Chiang Mai’de hayvanlar için sadece sınırlı bir alan var. “Çin’de pandaların dışarı çıkıp koşabileceği bir bahçe var. Bizde buna sahip değiliz” diye vurguladı hayvan hakları aktivisti.


Pandalar, Çin ile ödünç verildikleri ülkeler arasındaki dostluğun sembolü olarak kabul ediliyor. Yıllardır “panda diplomasisi” uygulanıyor, ancak hayvanlar ve yavruları her zaman ödünç veriliyor.


Hayvanları koruma grubu Peta Asia’nın başkan yardımcısı Jason Baker, “Pandalar ülkeden ülkeye taşınabilecek nesneler değil” dedi. “Onlar aileleri ve arkadaşlarıyla yakın bağlar kuran zeki, sosyal hayvanlardır.” Tayland’ın daha sonra esaret altında ve “çok küçük alanlarda, doğal beslenmeden ve sosyal zenginleşmeden yoksun” yaşamak zorunda kalacak yeni pandaları ithal etmeyi düşünmesi “yürek parçalayıcı”.


şans
DPA

#Konular