Tavuk ve yumurta sorunu: Araştırmacılar asırlık bir soruya cevap istiyor

PiKe

Member
Bilim
Nihayet: Araştırmacılar tavuk-yumurta sorununu çözmek istiyor






Mevcut bağlantıyı kopyala







Her şey nasıl başladı? Önce tavuk mu geldi yoksa yumurta mı? Araştırmacılar gerçeği bildiklerine inanıyorlar.


İnsanlık yüzyıllardır aklını kurcalıyor: Gerçekten önce tavuk mu geldi yoksa bir yerlerde bir anda yumurta mı oluştu? Bu sorunun pek çok olası cevabı var ve şimdi Cenevre Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi konuşuyor. Görünüşe göre bilim adamlarına göre yumurta, ilk tavuktan çok önce dünyadaydı.





Deniz yataklarındaki tavuk-yumurta sorununun kanıtı



Araştırmacılar kanıt olarak 2017 yılında deniz yataklarında keşfedilen tek hücreli bir organizmayı gösteriyor. Bilim adamlarına göre, tam adı Chromosphaera perkinsii olan bu tek hücreli yaşam formu, tüm hayvanlardan çok daha yaşlı. “Dünyadaki varlığının ilk işaretleri bir milyar yıldan fazla bir süre öncesine tarihleniyor” diyor.





Üstelik tek hücreli canlı büyüdükçe, araştırmacılara göre hayvan embriyolarına benzerlik gösteren çok hücreli yapılar oluşturuyor. Kısacası: Doğa, hayvanların ortaya çıkmasından çok önce “yumurta yaratma” genetik temeline sahipti. Efsanevi sorunun cevabı şu olabilir: Önce yumurta geldi, sonra tavuk geldi.





“Bilim adamları, C. perkinsii'yi gözlemlerken, bu hücrelerin maksimum boyutlarına ulaştıktan sonra büyümeye devam etmeden bölündüklerini ve hayvan embriyonik gelişiminin erken aşamalarına benzeyen çok hücreli koloniler oluşturduklarını keşfettiler. Bu koloniler yaşam döngülerinin yaklaşık üçte biri kadar sürer ve Araştırmacılar yayınlarında şöyle yazıyor: En az iki farklı hücre tipinden oluşuyor; bu tür bir organizma için şaşırtıcı bir olgu.



Kesin bir şey bilinmiyor



Bunun tavuk-yumurta tartışmasını çözeceği varsayılamaz. Çünkü -araştırmalarda çoğu zaman olduğu gibi- farklı bakış açıları var. Bu yılın baharında bir grup araştırmacı, tavuğun gezegende ilk olduğu sonucuna vardı. Varsayımları şuydu: Tavukların ataları yumurtlamadılar, bunun yerine yaşayan yavrular ürettiler. Ancak daha sonra bu durum değişebilirdi.






Çılgın Tavuklar – Hamburglu karikatüristler tüylü hayvan hakkında kitap yayınladı



Turistler bunu bilecek: Plaja gitme yarışı ve bedava şezlong için verilen mücadele. Çünkü buradaki kural genellikle şudur: Kim önce gelirse, önce hizmet alır. Karikatürist Huse bu senaryoyu temel bir felsefi soruya dönüştürdü: Önce ne geldi; tavuk mu yumurta mı?

© Huse

Daha







Queensland Üniversitesi'ndeki bilim insanları başka bir yaklaşım benimsiyor. Her ikisinin de birinci olduğu sonucuna vardılar. Bunun için araştırmacılar “sebep ve sonucun her zaman bu kadar basit olmadığı” kuantum fiziğine başvuruyorlar. Bu, bir olayın mutlaka bir başkasına neden olması gerekmediği anlamına gelir.



Dr. Jacqui Romero şöyle açıklıyor: “Kuantum mekaniğinin tuhaflığı, olayların belirli bir sırayla meydana gelemeyeceği anlamına gelir.” “Kısmen otobüsle ve kısmen trenle yaptığınız günlük işe gidip gelme örneğini ele alalım. Normalde trenle giderdiniz. Önce otobüs, sonra tren ya da tam tersi. Bizim deneyimizde her iki olay da önce gerçekleşebilir. Buna 'belirsiz nedensel sıra' denir ve günlük yaşamımızda gözlemleyemediğimiz bir şeydir.”



Önce tavuğun mu yoksa yumurtanın mı geldiği sorusunun cevabı belirsizliğini koruyor.




ch