Sendikalar Macron’un emeklilik reformuyla mücadele ederken Fransa ülke çapındaki grevle sarsıldı

QAvvap

New member


PARİS: Perşembe günü Fransa’da trenler durma noktasına geldi, okullar kapandı ve hükümetin emeklilik yaşını iki yıl artırarak 64’e çıkarma planlarını raydan çıkarmak amacıyla işçiler işlerini bırakırken rafineriler durdu.
Ülke çapındaki grevler ve protestolar, Başkan Emmanuel için büyük bir sınavdır. MacronKamuoyu yoklamalarının pek popüler olmadığını söylediği amiral gemisi reformunun, emeklilik sisteminin iflas etmemesini sağlamak için şart olduğunu söylüyor.
Sendikaların önündeki zorluk, reforma yönelik bu muhalefeti – ve yaşam maliyeti krizine duyulan öfkeyi – sonunda hükümeti planlarını değiştirmeye zorlayacak kitlesel bir toplumsal protestoya dönüştürüp dönüştüremeyecekleridir.
Fransa genelinde protesto mitingleri planlanıyor.
FO sendikası başkanı Frederic Souillot, Sud Radio’ya “Bugün seferberlik güçlü olacak, çok güçlü … Biz buradayız, bu nedenle hükümetin projesi geri çekiliyor” dedi. Fransa’nın en büyük sendikası CFDT’nin başkanı Laurent Berger, BFM TV’ye “Çok fazla öfke var” dedi.
Akşam daha fazla grev ve protesto açıklaması yapması beklenen sendika liderleri, Perşembe gününün sadece başlangıç olduğunu söylediler.
Fransa’nın güneyindeki Cannes kentinde Rozenn Cros ve diğer öğretmenler ellerinde “64’e Hayır” yazılı pankartlar taşıyarak greve hazırlanırken, “Bu reformun iyi bir yanı yok” dedi.
Macron için tehlikede olan şey, hem kendi ülkesinde hem de Avrupa Birliği’ndeki meslektaşları nezdinde reformist itibarı ve hükümet harcamalarını kontrol altında tutması.
Emeklilik yaşının iki yıl düşürülmesi ve ödeme süresinin uzatılması, Çalışma Bakanlığı’nın sistemin 2027’ye kadar başa baş etmesine izin verebileceğini tahmin ettiği yıllık emeklilik katkılarında ek 17,7 milyar Euro üretecektir.
Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, LCI TV’ye “Bu reform gerekli ve adil” dedi.
Sendikalar, emeklilik sisteminin uygulanabilirliğini sağlamanın süper zenginleri vergilendirmek veya işveren katkı paylarını veya varlıklı emeklilerin katkı paylarını artırmak gibi başka yolları olduğunu savunuyorlar.
“Ülkeyi engelle” mi?
Sciences Po Üniversitesi’nden Profesör Bruno Palier, “Hiç kimsenin, sendikaların bile bilemeyeceği şey, Fransızların … ülkeyi bloke edecek kadar kızgın olup olmadığıdır” dedi.
Reform, Macron’un mutlak çoğunluğunu kaybettiği parlamentodan henüz geçmedi, ancak muhafazakarların desteğiyle geçirmeyi umuyor.
Perşembe günü toplu ulaşımda ciddi aksamalar yaşandı.
SNCF demiryolu işletmecisi, beş yüksek hızlı TGV hattının yalnızca üçte biri kullanımda olduğunu ve neredeyse hiçbir yerel veya bölgesel trenin çalışmadığını söyledi.
Paris’teki işlek Gare du Nord istasyonunda, sarı yelekli işçiler yolcuların yollarını bulmalarına yardım ederken, insanlar hala çalışan birkaç banliyö trenine yetişmek için koşturdu. Yakındaki Chantilly’den istasyona yeni gelen 42 yaşındaki Zoheir Djema, öğleden sonra dönüş treni olmayacağını öğrenince doğruca eve gideceğini söyledi.
Ana sendikalarına göre, her 10 ilkokul öğretmeninden yaklaşık yedisi grev yapacaklarını söyledi.
EDF, Fransa’nın elektrik arzının grev sonucunda sekiz nükleer reaktörde ve bazı hidroelektrik santrallerinde kesildiğini söyledi.
Sendika ve şirket yetkilileri, Fransa’daki TotalEnergies rafinerilerinde sevkiyatların engellendiğini söyledi. TotalEnergies CEO’su Patrick Pouyanne Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bir günlük grevin rafineriyi kesintiye uğratmayacağını, ancak protestolar devam ederse bunun değişebileceğini söyledi.
Bu arada Macron ve birkaç bakanı, İspanyol yetkililerle görüşmek üzere Perşembe günü Barselona’da olacak ve grevler ve protestolar arasında ülkeden uzak durmakla sendikalardan eleştiri alacak.