Sağlık: DSÖ: Kısırlık tedavisini daha uygun hale getiriyor

PiKe

Member
Sağlık
DSÖ: Kısırlık tedavisini daha uygun fiyatlı hale getiriyor





Bir monitör intrasitoplazmik sperm enjeksiyonunu (ICSI) gösterir. Tedavi sırasında bir yumurta hücresine bir sperm enjekte edilir. Fotoğraf

© Klaus-Dietmar Gabbert/dpa-Zentralbild/dpa


Önemli ıstırap, damgalanma ve zihinsel ıstırap: Kısırlık, etkilenenler için büyük bir rahatsızlıkla birlikte gelir. Ancak tedavi pahalıdır ve nadiren sigorta kapsamındadır.





Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bir raporuna göre, dünyadaki altı kişiden biri kısırlıktan etkileniyor. DSÖ’nün Pazartesi günü bildirdiğine göre, zengin ve fakir ülkeler arasında neredeyse hiçbir fark yok.


DSÖ, “Etkilenen çok sayıda insan, doğurganlık tedavilerine erişimin genişletilmesi gerektiğini ve sağlık araştırması ve politikasının artık bu konuyu bir kenara bırakmaması gerektiğini gösteriyor, böylece ayakta durmak isteyen herkes için güvenli, etkili ve uygun fiyatlı ebeveynlik yolları mevcut” dedi. şef Tedros Adhanom Ghebreyesus.


DSÖ’nün tanımına göre doktorlar, bir yıl veya daha uzun bir süre boyunca düzenli, korunmasız cinsel ilişkiden sonra gebelik oluşmazsa kısırlıktan söz ederler.


Bu, önemli ölçüde ıstıraba ve damgalanmaya yol açabilir ve insanların ruh sağlığına zarar verebilir. Bununla birlikte, birçok insan için suni tohumlama yaptırmak karşılanamaz. Bu tür hizmetler genellikle civarda sunulmaz. Tedaviler pahalıdır ve çoğu ülkede cepten ödenmesi gerekir. DSÖ, kısır insanlara her yerde uygun maliyetlerle daha fazla yardım sağlanmasını savunmaktadır.


Bu rapor için DSÖ, 1990 ile 2021 yılları arasında dünya çapında 12.000’den fazla çalışma arasından 133’ü seçti ve değerlendirdi.


dpa

#Konular