Rusya’nın ilhak ettiği Kırım, Suriye’yi buğdayla doldurdu, Ukrayna gaddarca ağlıyor

QAvvap

New member
LONDRA/DUBAI/BEIRUT: Göze çarpmayan bir gemi filosunu kullanarak ABD yaptırımlarıSuriye bu yıl, Rusya’nın Ukrayna’dan ilhak ettiği Karadeniz’deki Kırım yarımadasından buğday ithalatını keskin bir şekilde artırdı; bu, Batı’nın dışladığı iki müttefik arasındaki ekonomik bağların sıkılaştığının bir işareti.
Karadeniz limanından Suriye’ye buğday sevkiyatı Sivastopol Refinitiv’in daha önce bildirilmeyen nakliye verilerine göre, Kırım bu yıl 17 kat artarak 500.000 tonun biraz üzerine çıktı ve ülkenin toplam tahıl ithalatının yaklaşık üçte birini temsil ediyor.
Verilere göre, yaptırımlar Suriye ve Rusya’nın düzenli deniz taşımacılığı ve deniz sigortası kullanarak ticaret yapmasını zorlaştırırken, iki ülke tahıl taşımak için kendi gemilerine giderek daha fazla güveniyor.
Rusya, 2014’te Kırım’ı ilhak etti. Rus kuvvetleri 24 Şubat’ta Ukrayna’nın daha fazlasını işgal etti ve askeri başarısızlıklara rağmen, ülkenin tarım merkezleri olan Herson ve Zaporizhzhia’nın bir kısmını hâlâ kontrol ediyorlar.
Hem Ukrayna hem de Rusya’nın atadığı yetkililer, tahılın bir kısmının Kırım üzerinden işgal altındaki Zaporijya’dan ihraç edildiği konusunda hemfikir. Ancak Ukrayna, tahılın işgalciler tarafından çalındığını söylerken, Rusya bu suçlamayı reddediyor.
Ukrayna, Sivastopol’dan geçen tahılın en azından bir kısmının Rusya’nın işgalinden sonra Ukrayna topraklarından alındığını söylüyor. Suriye’ye sevkiyatı takip eden Beyrut’taki Ukrayna büyükelçiliği, işgalden bu yana çeşitli limanlardan sevk edilen yağmalanmış Ukrayna tahılının 500.000 ton Suriye’ye ulaştığını tahmin ediyor.
Büyükelçilik, bu hesaplamaların ve Ukrayna makamlarının tahılın çalındığına dair iddialarının işgal altındaki bölgelerdeki tarla ve silo sahiplerinden alınan bilgilere, limanlara giden kamyon hareketlerine ilişkin uydu verilerine ve gemi takibine dayandığını söyledi.
Rusya Tarım ve Dışişleri Bakanlıkları, bu hikaye hakkında yorum taleplerine hemen yanıt vermedi. Mayıs ayında Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın Ukrayna’daki özel askeri operasyonu olarak adlandırdığı olay sırasında tahıl çaldığına dair iddiaları “sahte” olarak nitelendirdi.
Reuters, Kırım’dan sevk edilen buğdayın menşeini ve onu işleyen çiftçilere ve tüccarlara ödeme yapılıp yapılmadığını bağımsız olarak doğrulayamadı.
“KIRMIZI HASAT”
Yevgeny BalitskyZaporizhzhia bölgesinin Rus işgali altındaki kısmının Moskova tarafından atanan valisi Haziran ayında Kırım limanlarının Zaporizhzhia’dan tahıl ihraç etmek için kullanıldığını söyledi. Ancak Rusya’nın Interfax haber ajansının bildirdiğine göre, çiftçilere kendi yönetimi tarafından kurulan bir şirket aracılığıyla ödeme yapılacağını söyledi.
Ayrıca, Kırım’ın Rusya tarafından kurulan hükümeti, Ağustos ayında sosyal medyada yaptığı yorumlarda, Kırım’ın kendi tarlalarından bunker ağırlığına göre 1,4 milyon ton buğday hasat edildiğini söyledi.
Ukrayna, Kırım’ın hiçbir yerde bu kadar üretim yapmadığını söyleyerek bu rakamlara itiraz ediyor.
Ukrayna tarım bakanlığı Reuters’ten gelen sorulara yanıt olarak yaptığı açıklamada, “Sözde ‘Kırım mahsulü’ anakara Ukrayna topraklarından ihraç edilen tahılı içeriyor.”
Reuters’in bildirdiğine göre, mevcut savaştan önce Suriye, Rusya’nın yarımadanın kontrolünü ele geçirmesinden bu yana Kırım’dan tahıl ithal etmişti.
Refinitiv verilerine göre Suriye, 2021’in tamamında yaklaşık 28.200 ton olan bu yıl Kasım ayı sonuna kadar Sivastopol’dan yaklaşık 501.800 ton buğday ithal etti.
Liman işletmecilerinden alınan liman denetim raporlarından derlenen verilere göre, sevkiyatlar Mayıs ayından toplandı ve aylık en büyük sevkiyat 78.600 tonla Ekim ayında gerçekleşti.
HAYALET FİLOSUNUN YÜKSELİŞİ
Suriye, deniz yoluyla mal taşımak için olağan ihale ve kiralama sürecinden kaçınan hükümetler arası anlaşmalar yoluyla yiyecek getirmek için kendi filosuna veya Rus bandıralı kargo gemilerine giderek daha fazla güveniyor.
Denizcilik ve kargo veri platformu Shipfix’in analizi, 30 Kasım’a kadar Suriye’ye kargo siparişlerinin sayısının – tahıl taşımak için mevcut gemilere yönelik küresel taleplerin – 2021’in tamamına göre üçte iki oranında düşerek 54’e düştüğünü gösterdi.
Bunun yerine, geziyi bilen iki tahıl ticaret kaynağına, Beyrut’taki Ukrayna büyükelçiliğine, diğer Ukraynalı diplomatlara ve Shipfix’in bir analizine göre, tahıl sevkiyatları tipik olarak üç Suriye gemisiyle Suriye’nin Lazkiye ve Tartus limanlarına gidiyor.
Equasis ve ABD Hazine Bakanlığı’na göre gemiler – Laodikya, Finikia ve Souria – devlete ait Suriye Deniz Taşımacılığı Genel Müdürlüğü’ne ait. Üçü de, son on yılda Suriye’deki çatışmada rol aldıkları iddiasıyla 2015’ten beri ABD tarafından yaptırıma tabi tutuldu.
Belirlenen gemiler, kaliteli sigorta ve belgelendirme hizmetlerine erişimin yasaklanması nedeniyle daha az bakımlı ve daha eski olma eğilimindedir. Yaptırımlar altında bile ülkeler arasında daha kolay hareket edebiliyorlar, bu iki müttefik arasındaki artan ticaretin olası bir açıklaması.
Rusya, bu yıl uygulanan yaptırımların, halklarını beslemek için ürünlerine güvenen Afrika ve Arap dünyasındaki ülkelere tahıl gönderme kabiliyetini sınırladığından defalarca şikayet etti.
Batı’nın Suriye ve Rusya’ya yönelik yaptırımları resmi olarak gıdayı hedef almıyor, ancak pratikte bu tür ticaretleri daha da zorlaştırabilir, çünkü kısmen bazı tahıl ticaret evlerinin, esas olarak finansman kısıtlamaları nedeniyle, onlarla iş yapmasını zorlaştırıyor.
Suriye denizcilik yetkilileri, Reuters’in gemilerle ilgili yorum taleplerine yanıt vermedi.
Bir nakliye veritabanı olan Equasis’e göre, Birleşik Gemi İnşa Şirketi adlı bir Rus devlet şirketinin bir yan kuruluşuna ait olan Mikhail Nenashev, Matros Pozynich ve Matros Koshka da dahil olmak üzere Rus bandıralı gemilere de bazı sevkiyatlar geldi.
Washington, Avrupa Birliği ve İngiltere, Rusya’nın işgalinin ardından Nisan ayında United Shipbuilding Corporation’a yaptırımlar uygulamıştı.
United Shipbuilding Corporation, yorum talebine yanıt vermedi.
MOSKOVA’YA DAHA YAKIN
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın hükümeti, ülkedeki iç savaşın bir zamanlar ülkenin sübvanse edilen yassı ekmeğin yanı sıra ihracat fazlası için yeterli olan yerli mahsullere bir darbe indirmesiyle tahıl ithalatına güvenmeye başladı. Daha yakın zamanlarda, kuraklık mahsulü daha da küçülttü.
Rusya onlarca yıldır Suriye hükümetini destekledi ve 2015’ten beri Esad güçlerinin ülkenin büyük bölümünü muhalif savaşçılardan geri almasına yardım etti.
Yaptırımlar ve on yılı aşkın süredir devam eden çatışma Suriye’yi nakit sıkıntısına soktu ve bu da Rusya’nın görece ucuz buğdayını cazip hale getirebilir.
Ocak ayında Kırım’a yaptığı ziyarette Suriye ekonomi bakanı, ülkesinin çoğu Rusya’nın sağladığı 1,5 milyon ton buğday ithalatına ihtiyacı olduğunu söyledi.
Suriye’nin tahıl alımlarına aşina bir ticaret kaynağına göre, gerçek ithalat buna yakın olacak ve bu yılki hasadın Suriye tarihinin en kötü hasadı olduğunu söyledi.
Refinitiv verileri, Suriye’nin Romanya da dahil olmak üzere diğer ülkelerden satın alımlarla stokları doldurduğu önceki yıllardan farklı olarak, ithalatın bir kısmı hariç tamamının Rusya’dan ve kontrol ettiği bölgeden geldiğini gösteriyor.
İlk tahıl ticareti kaynağı, 2021 ve 2022’de Rusya’dan en az bir milyon ton tahıl ithalatının Moskova tarafından Şam’a verilen bir kredi limiti ile finanse edildiğini söyledi. Geçen yıl, Rusya’nın başbakan yardımcısı Moskova’nın Suriye’ye yiyecek için kısmen borç verdiğini söyledi.
Suriye hükümet yetkilileri ve devlet tahıl kurumu Hoboob, bu haberle ilgili bilgi taleplerine yanıt vermedi. Rus makamları birkaç yıldır Suriye’ye tahıl sevkiyatını açıklamadı.