Rusya’daki savaş devam ederken Ukrayna, Sovyet dönemindeki kıtlığı işaret ediyor

QAvvap

New member
Kiev: Cumartesi günü Ukrayna, Kremlin’i, Kiev’in 1932-33 kışında milyonlarca Ukraynalıyı öldüren Sovyet dönemindeki bir kıtlığı anması sırasında, 1930’larda Josef Stalin yönetiminde Kremlin’e karşı kullandığı “soykırım” taktiklerini kullanmakla suçladı.
Ukrayna, işgalci Rus güçlerini savuşturmak için mücadele ederken ve hayati altyapıya yönelik Rus hava saldırıları dalgalarının ardından ülke çapındaki büyük elektrik kesintileriyle uğraşırken, bu yıl “Holodomor” kıtlığının kurbanları için Anma Günü’nü düzenliyor.
Başkan, “Bir zamanlar bizi açlıkla yok etmek istediler, şimdi ise karanlık ve soğukla” dedi. Volodymyr Zelensky onun üzerine yazdı Telgraf kanal. “Biz kırılmayız.”
Kasım 1932’de Sovyet lideri Stalin, bir sonraki mahsulü ekmek için gerekli tohum da dahil olmak üzere yeni kolektifleştirilmiş Ukrayna çiftliklerinden gelen tüm tahıl ve canlı hayvanlara el koyması için polisi gönderdi.
Sonraki aylarda milyonlarca Ukraynalı köylü, Yale Üniversitesi tarihçisi Timothy Snyder’ın “açıkça önceden tasarlanmış toplu katliam” olarak adlandırdığı olay nedeniyle açlıktan öldü.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Andriy Yermak, Telegram’da “Ruslar, Holodomor’un tüm kurbanlarının bedelini ödeyecek ve bugünkü suçların hesabını verecek” dedi.
Rusya, son haftalarda yaygın elektrik kesintilerine yol açan ve sivilleri öldüren büyük hava saldırıları dalgalarıyla Ukrayna genelinde kritik altyapıya saldırıyor.
Zelenskiy Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, bu haftaki yeni grevlerin ardından milyonlarca Ukraynalının hala elektriksiz olduğunu söyledi.
Kremlin, Ukrayna halkının öfkesini alevlendirmekten başka bir işe yaramayan saldırılarının sivilleri hedef aldığını yalanladı, ancak Perşembe günü Kiev’in Rusya’nın savaşı sona erdirme ve çözme taleplerine uyarak “acıyı sona erdirebileceğini” söyledi.
Ukrayna dışişleri bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada Moskova’yı 1930’ların taktiklerini yeniden canlandırmakla suçladı.
Açıklamada, “Ukrayna’daki 1932-1933 Holodomor’un 90. yıldönümünde, Rus soykırımsal taarruz savaşı, 1932-1933 soykırımı sırasındakiyle aynı hedefi izliyor: Ukrayna ulusunun ve devletinin ortadan kaldırılması” denildi.
Bildiride, “Stalinist dönemin, özellikle sözde ‘düşman Batı’ imajını ve Ukrayna’nın bağımsız bir devlet olarak varlığını inkar eden siyasi ve ideolojik anlatıları bugün aktif olarak yeniden üretiliyor.”
Ukrayna, 1991’de bağımsızlığını ilan edene kadar Sovyetler Birliği’nin bir parçasıydı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta başlattığı işgali gerekçelendirmesinin bir kısmı, Batı’nın Rusya’ya tehdit olarak sunduğu Ukrayna’yı kucağına atma çabası olarak tasvir etmesiydi.
Bakanlık ayrıca Rusya’nın, Ukrayna’nın Karadeniz yoluyla tahıl ihracatının önündeki engeli kaldırmak için BM aracılığıyla yapılan bir anlaşmayı baltalayarak gıdayı silah haline getirme çabalarını da kınadı.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Cumartesi günü Ukraynalı mevkidaşı Denys Shmyhal ile bir araya geldiği Kiev ziyareti ve Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte ile yaptığı ziyarette benzer bir duyguyu tekrarladı.
Şimdi dünya yeni bir suni kıtlıkla karşı karşıya” dedi. “Ukrayna’dan Afrika ve Asya ülkelerine tam tedarik sağlamak için birlikte çalışıyoruz.”
Rusya’nın Türkiye büyükelçisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Rusya’nın süreci geciktirdiği yönündeki suçlamasını reddederek, Moskova’nın Karadeniz tahıl anlaşması kapsamında gerekenden daha fazla gemi teftişi için İstanbul’a her gün temsilcilerini gönderdiğini söyledi.