Rusya kayıp şehirleri geri almaya çalışırken Ukrayna’daki çatışma tırmanıyor

QAvvap

New member
KYIV/BAKHMUT: Ukrayna ordusu, çatışmaların yoğunlaşması ve Rusya’nın cephe hattına daha fazla tank ve zırhlı araç konuşlandırması nedeniyle, Rus kuvvetlerinin Çarşamba günü erken saatlerde Ukrayna’nın Herson kentindeki sivil hedeflere 33 roket fırlattığını söyledi.
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı sabah raporunda, Rus birliklerinin Herson yakınlarındaki Dnipro Nehri’nin sağ kıyısındaki yerleşim yerlerine havan ve toplarla saldırdığını söyledi.
Rusya sivillere saldırdığını reddediyor. Reuters raporları hemen doğrulayamadı.
Rus birlikleri, 11 aylık savaşta Ukrayna’nın en önemli zaferlerinden birinde geçen ay Herson’dan ayrıldı, ancak sert kış havasının başlamasıyla birlikte savaş yavaş ve zorlu bir aşamaya girdi.
Ukraynalı askeri analist Oleh Zhdanov, “Cephede çok az değişiklik oldu, ancak hem asker sayısı hem de teçhizat türü ve miktarı açısından düşman baskısı arttı” dedi.
Zhdanov, Rusya’nın zırhlı araçlar ve tanklar konuşlandırmasıyla çatışmaların yoğunlaştığını söyledi.
En şiddetli çatışmalar, Rusya’nın aylardır büyük insan hayatlarına mal olacak şekilde saldırmaya çalıştığı, bombalanan hayalet bir kasaba olan doğudaki Bakhmut kenti çevresinde ve daha kuzeyde Ukrayna’nın bulunduğu Svatove ve Kreminna kasabalarında gerçekleşti. Rus savunma hatlarını kırmaya çalışıyor.
Reuters muhabirleri, savaştan önce 70.000 kişinin yaşadığı ve şu anda bir harabe haline gelen Bakhmut’ta büyük bir konut binasında yangınlar gördü. Enkaz sokakları doldurdu ve çoğu binanın camları uçtu.
85 yaşındaki Oleksandr, “Binamız yıkıldı. Binamızda bir dükkân vardı ama artık yok.”
Yakındaki 73 yaşındaki Pilaheia, “sürekli patlamalara” uzun süredir alıştığını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’yı işgalini 24 Şubat’ta başlattı ve bunu, Rusya için tehdit oluşturduğunu söylediği komşusunu “denazize etmek” için “özel bir askeri operasyon” olarak nitelendirdi.
Rusya birkaç gün içinde Ukrayna’yı boyun eğdirmeye çalıştı, ancak kuvvetleri ilkbaharda başkent Kiev’in eteklerinde yenildi ve sonbaharda diğer bölgelerden çekilmek zorunda kaldı.
Putin, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez yüz binlerce yedeği toplayarak yanıt verdi.
Rusya tavan fiyattan intikam alıyor
Putin, Salı günü Batılı ülkelerin petrolüne koyduğu tavan fiyatlara misillemede bulunarak, Rusya’nın 5 Aralık’ta uygulanan tavana uyan ülkelere petrol satışını yasaklayacağını söyledi.
Batı ile Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş zamanlarında bile görülmeyen sınır, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri çabalarını – petrol arzını fiilen bloke ederek piyasaları bozmadan – felce uğratmayı amaçlıyor.
Üst sınır kapsamında, sigorta gibi küresel deniz taşımacılığının önemli yönleri için Batı finansmanına erişimini sürdürmek isteyen petrol tüccarları, Rus deniz petrolü için varil başına 60 dolardan fazla ödeme yapma taahhüdünde bulunmalıdır.
Bu, Rus petrolünün mevcut fiyatına yakın, ancak beklenmedik enerji kazanımlarının mali yaptırımların etkisini dengelemeye yardımcı olduğu geçen yılın büyük bölümünde Rusya’nın petrolü satabildiği fiyatların çok altında.
Petrol yasağı kararnamesi Putin “ABD ve onlara katılan yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan kaba ve uluslararası hukuka aykırı eylemlere” doğrudan bir yanıt olarak sunuldu.
Yasak, 1 Şubat’tan 1 Temmuz 2023’e kadar fiyat sınırına katılan ülkelere ham petrol satışını durduracak. Benzin ve motorin gibi rafine petrol ürünlerine yönelik ayrı bir yasak, hükümetin belirleyeceği bir tarihte yürürlüğe girecek. Putin, özel durumlarda önlemleri iptal etme yetkisine sahip olacak.
Rusya, Suudi Arabistan’dan sonra dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısıdır ve arzdaki herhangi bir fiili kesintinin küresel enerji arzı üzerinde geniş kapsamlı sonuçları olacaktır.
Barış planını teşvik edin
Putin, son günlerde yaptığı açıklamalarda barış görüşmeleri arzusundan defalarca bahsetti.
Ancak dışişleri bakanı Sergei Lavrov, Rusya’nın Ukrayna topraklarının yaklaşık beşte birinin zorla ele geçirildiğini kabul etmesi de dahil olmak üzere Rusya’nın bazı koşulları olduğunu açıkça belirtti.
Ukrayna toprak vermeyi asla kabul etmeyeceğini söylüyor.
Zelenskiy 10 maddelik bir barış planını destekledi, bunu diğerlerinin yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü ve dünya liderlerini küresel bir barış zirvesi düzenlemeye çağırdı.
Salı günü gece geç saatlerde yaptığı bir konuşmada Zelenskyy, askeri komutanlığın bir toplantısının “yakın gelecekte atılacak adımları belirlediğini” söyledi.
“Ukrayna’nın silahlı kuvvetlerini ve güvenliğini gelecek yıl için hazırlamaya devam edeceğiz. Bu belirleyici bir yıl olacak. Kışın risklerini anlıyoruz. İlkbaharda yapılması gerekenleri anlıyoruz.”