Rus petrolüne AB ambargosu ve G7 fiyat tavanı yürürlükte

QAvvap

New member
MOSKOVA: Avrupa ve ABD Pazartesi günü, Rusya’nın Ukrayna’nın yaklaşık 10 aylık savaşını finanse etmek için kullandığı ana para kaynağı olan petrolden elde ettiği geliri kesmeyi amaçlayan en sert önlemlerden ikisini uygulamaya başladı. İlki, ABD önderliğindeki tavan fiyat girişimi, ABD üzerindeki ekonomik baskıyı artırmayı hedefliyor. Kremlin küresel bir petrol şokundan kaçınırken. Üst sınır varil başına 60 dolar olarak belirlendi ve G7 ülkeleri tarafından onaylandı. Avustralyave AB. İkincisi, Avrupa ülkelerinin Pazartesi gününden itibaren Rus ham petrolünün çoğunu artık satın alamayacakları bir ambargo. Bu, AB’nin aylar önce kabul ettiği bir adımdı, ancak üye devletleri hazırlamak için kademeli olarak uygulamaya kondu.
Analistler ve tüccarlar, uygulanması zor olabileceği ve esas olarak Hindistan ve Çin gibi Rus petrolünün büyük alıcılarını etkileyeceği için fiyat sınırının ne kadar işe yarayacağı konusunda şüpheliler. ABD’li yetkililer, AB ambargosu yürürlüğe girerken ani bir arz daralmasından ve bunun sonucunda benzin ve ısıtma yağı fiyatlarında meydana gelebilecek artıştan kaçınmaya çalıştıklarını ileri sürdüler. Rusya, bir fiyat sınırını kabul etmeyeceğini söyledi ve plana bağlı olan ülkelere teslimatları durdurmakla tehdit etti. Analistler, Rusya’nın petrolünü ihraç etmek ve yaptırımlardan kaçınmak için eski tankerlerden sözde bir “gölge filo” oluşturduğunu söylüyorlar, ancak yeterince büyük bir filo oluşturup oluşturamayacağı konusunda şüpheleri var. Aksi takdirde, Rusya kaynakları kapatmaya başlamak zorunda kalabilir.
Yaklaşan ambargo ve tavan fiyat, OPEC ve Rusya dahil müttefiklerinin Pazar günü petrol üretim kotalarını değiştirmeden bırakacaklarını söylemelerinin ana nedenleriydi. Uluslararası ölçüt olan Brent ham petrolü Pazartesi günü varil başına 87 dolar civarındaydı ve birçok analistin Suudi Arabistan’ın aradığı hedef olduğuna inandığı 90 doların altındaydı.