Putin’in savaşı ve küçük adalar temiz enerjiye küresel geçişi nasıl hızlandırıyor ve 2023’te nelere dikkat edilmeli?

QAvvap

New member
2022 yılı, dünya çapında gıda güvensizliği ve enerji yoksulluğu içinde yaşayan ve sayıları giderek artan insanlar için zor bir yıl oldu ve 2023’ün başlangıcı kasvetli görünüyor.
Rusya’nın dünyanın en büyük tahıl ve gübre tedarikçilerinden biri olan Ukrayna’ya karşı savaşı, küresel gıda ve enerji arzını daralttı ve bu da enflasyonu artırdı.
Gıda yardımını engelleyen savaşan gruplar tarafından yer yer şiddetlenen kuraklık, Afrika Boynuzu’nun bazı kısımlarını kıtlığa sürükledi. Aşırı hava olayları, maliyetleri artan neredeyse her kıtada yıkım izleri bıraktı. Daha fazla ülke borç sıkıntısına girdi.
Ancak, neredeyse her hafta çıkan kötü haberlerin altında, insanlığın iklim değişikliği, türlerin yok oluşu ve gıda ve enerji güvensizliğini ele alabileceği daha sürdürülebilir bir dünya yaratma potansiyeline sahip önemli değişiklikler yaşanıyor.
Kariyerimin çoğunda uluslararası sürdürülebilir kalkınmaya dahil oldum ve şimdi iklim diplomasisi öğretiyorum. Küresel ekonomiye güç veren iki kilit sistemin – enerji ve finans – sürdürülebilirliğe doğru nasıl kaymaya başladığı ve 2023’te nelere dikkat edilmesi gerektiği aşağıda açıklanmıştır.
Yenilenebilir enerjinin büyümesini hızlandırmak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir PutinUkrayna’nın Ukrayna’ya karşı savaşı Avrupa’da yankılandı ve doğal gaz için uzun süredir bölgeye bağımlı olan diğer ülkelere yayıldı. Ancak petrol üreten ülkeler ve gaz lobicileri daha fazla sondaj için çağrıda bulunurken, küresel enerji yatırımı daha temiz enerjiye geçişin hızlandığını yansıtıyor.
Buna Putin etkisi deyin – Rusya’daki savaş, küresel olarak fosil yakıtlardan uzaklaşmayı hızlandırıyor.
Aralık ayında Uluslararası Enerji Ajansı, yenilenebilir enerjinin geleceğine işaret eden iki önemli rapor yayınladı.
Birincisi, IEA yenilenebilir enerji büyüme tahminini %30 oranında yukarı yönlü revize etti. Şimdi, dünyanın son 50 yılda olduğu gibi önümüzdeki beş yılda da güneş ve rüzgar enerjisi kurmasını bekliyor.
İkinci rapor, enerji kullanımının dünya çapında daha verimli hale geldiğini ve verimliliğin yılda yaklaşık %2 arttığını gösterdi. Enerji araştırma grubu RMI’den enerji analisti Kingsmill Bond’un belirttiği gibi, iki raporun birlikte ele alınması fosil yakıtlara olan talebin zirve yapmış olabileceğini gösteriyor. Bazı düşük gelirli ülkeler fosil yakıt kaynaklarından yararlanmak için anlaşmalar yapmaya hevesliyken, IEA yeni fosil yakıt üretiminin önümüzdeki 20 yıl boyunca durma veya ekonomik olmama riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor.
Yenilenebilir enerjinin katlanarak büyümesinin önündeki başlıca engeller, IEA’nın işaret ettiği gibi, enerji sistemlerinin, fiyatlarının ve kamu hizmetlerinin fosil yakıtlara odaklandığı bir zamanda yazılan eski enerji politikası çerçeveleri, yönetmelikler ve sübvansiyonlar.
2023’te, akıllı şebekelere ve yeni iletim hatlarına izin vermek için mücadele eden ülkeler de dahil olmak üzere reformlar arayın ve tüketicileri verimlilik ve temiz enerji üretimi için ödüllendirmenin yollarını bulun.
2023 yılında ayrıca temiz enerji altyapısının geliştirilmesi için yetenek geliştirmeye daha fazla önem verilecektir. ABD’de yakın zamanda kabul edilen Enflasyon Azaltma Yasası ve İki Partili Altyapı Yasası temiz enerji ve teknolojiye yüz milyarlarca dolar yatıracak. Avrupa’nın REPowerEU taahhütleri de yatırımları artıracaktır. Bununla birlikte, yeni ABD iklim yasalarındaki “Amerikan satın al” kuralları ve AB’nin bir karbon sınır ayarlama vergisi başlatma planı hakkındaki endişeler, ticaret politikasındaki milliyetçiliğin yeşil büyüme oranına zarar verebileceğine dair korkuları artırıyor.
Uluslararası iklim finansmanını çözme
2023’te reform için izlenecek ikinci sistem uluslararası finans. Ayrıca, düşük gelirli ülkelerin enerji sistemlerini nasıl geliştirecekleri, direnç oluşturacakları ve iklim felaketlerinden nasıl kurtulacakları açısından da çok önemlidir.
Zengin ülkeler, enerji geçişini yeterince hızlı ilerletmedi veya gelişmekte olan pazarlara ve gelişmekte olan ülkelere verimsiz fosil yakıtlı enerji sistemlerinden geçmeleri için yetersiz destek sağladı. Düşük gelirli ülkelerde borç artıyor ve iklim değişikliği ile Pakistan’daki yıkıcı seller gibi felaketler büyümeyi sıfırlıyor ve maliyetleri artırıyor.
Barbados Başbakanı Mia Mottley, değişimi yönlendirmek için uluslararası finans kurumlarını düşünce kuruluşları ve hayırseverlerle bir araya getirdi.
Mottley’ninki gibi ülkeler, mevcut uluslararası finans sisteminin – özellikle Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası dahil çok taraflı kalkınma bankalarının – artan iklim sorunlarına uyum sağlayamaması nedeniyle hüsrana uğruyor.
Mottley’nin Bridgetown Girişimi yeni bir yaklaşım öneriyor. Ülkelerin savunmasızlığının iklim üzerindeki etkileriyle ölçülmesi ve bu temelde gelirler yerine kaynakların serbest bırakılması çağrısında bulunuyor. Ayrıca kalkınma bankalarını, iklim borç takasları da dahil olmak üzere hassas ülkelerdeki özel yatırımları çekmek için daha fazla risk almaya çağırıyor.
Bridgetown Girişimi ayrıca ülkeleri, IMF üyelerine sağlanan bir rezerv olan IMF özel çekme haklarını, savunmasız ülkelerin daha sonra iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı hale gelmek için kullanabilecekleri önerilen bir fona iade etmeye çağırıyor. G-20 tarafından kurulan bir çalışma grubu, acil iklim müdahalesi için erişilmesi “en kolay” trilyon doların halihazırda sistemde bulunan dolar olduğuna işaret ediyor.
2023’ün başlarında, Mottley ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, diğerleriyle birlikte, Nisan ayındaki Dünya Bankası ve IMF yıllık toplantıları öncesinde ve ardından Haziran ayında Fransa tarafından düzenlenen bir zirvede mevcut sistemi iyileştirmek için olası önlemleri keşfetme sürecini yürütecekler. .
Bunun G-7 ve G-20’nin küresel ekonomik liderlik liderleri olarak rollerini yeniden canlandırdıkları yıl olup olmadığını görmek için 2023’e bakın. Üyeleri, uluslararası finans kurumlarının en büyük sahipleri ve aynı zamanda dünyadaki en büyük karbondioksit yayıcılarıdır. Hindistan, 2023’te G-20’ye liderlik edecek, ardından 2024’te Brezilya gelecek. Liderlikleri çok önemli olacak.
2023’te küçük ulusların liderliğine bir göz atın
2023’te, iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkelerin maliye bakanları olan V-20 liderliğindeki küçük ülkelerin küresel dönüşüm için giderek daha fazla baskı yapmasını bekleyin.
Bridgetown Girişimi’ne ek olarak Barbados, Uluslararası Denizcilik Örgütü’ndeki bir petrol sızıntısı tazminat fonu modelini izleyerek yeni fonları bir araya getirmenin bir yolunu önerdi. Büyük petrol ithalatçıları IMO fonuna ödeme yapar ve fon bir sızıntı durumunda ödeme yapar. Barbados, bir iklim olayı bir ülkenin GSYİH’sının %5’inden fazlasına mal olduğunda ülkelere yardım etmek için benzer bir fonun oluşturulmasını destekliyor.
Bu model, 2022’de dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca insan enerji fiyatlarındaki enflasyondan zarar görürken kârlarının hızla arttığını gören enerji şirketlerinin beklenmedik kârlarına konulan bir vergiden fon toplamanın bir yolu olabilir.
Son olarak, biyoçeşitlilik konusunda Aralık 2022’de varılan dönüm noktası niteliğindeki anlaşma, 2023 için daha fazla umut vaat ediyor. Ülkeler, dünyadaki biyolojik çeşitliliğin %30’unu korumayı ve dünyadaki bozulmuş toprakların %30’unu eski haline getirmeyi kabul etti. 2030’a kadar 30 milyar dolarlık bir fon olan fon henüz bulunamadı, ancak plan önümüzdeki görevi ve doğanın içindeki yerini netleştiriyor. Ve 2023’ün doğaya karşı savaşımızda barış işaretlerinin başladığı bir yıl olmasını temenni edebiliriz.
(Konuşma)