Putin: Ukrayna’da savaş: NATO, Putin’in Belarus’taki taktik nükleer silahlarla ilgili söylemini kınıyor

QAvvap

New member


KYIV: Rus güçleri Ukrayna’nın ön cephe hattındaki Avdiivka kentini bombalamayı yoğunlaştırırken, Rusya cumhurbaşkanının Beyaz Rusya’da taktik nükleer silahlar konuşlandırma planlarını açıklamasının ardından NATO, Vladimir Putin’i “tehlikeli” nükleer retorikle suçladı.
Putin Cumartesi günü Belarus planını ABD’nin silahlarını Avrupa’da konuşlandırmasına benzetti ve Rusya’nın nükleer silahların yayılmasını önleme taahhütlerini ihlal etmediği konusunda ısrar etti.
Beklenmedik olmasa da bu hareket, Rusya’nın bugüne kadarki en açık sözlü nükleer sinyallerinden biri ve yanıt olarak BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağıran Ukrayna’ya askeri desteği konusunda NATO’ya bir uyarı.
NATO sözcüsü Oana Lungescu Pazar günü yaptığı açıklamada, “Rus nükleer söylemi tehlikeli ve sorumsuzdur.”
“NATO tetikte ve biz durumu yakından izliyoruz. Rusya’nın nükleer duruşunda bizimkini ayarlamamıza yol açacak herhangi bir değişiklik görmedik.”
Putin’in nükleer silahların yayılmasını önleme taahhüdü ve ABD’nin yurtdışında silah konuşlandırması açıklaması yanlıştı, diye ekledi.
Bir açıklamada, “Rusya’nın NATO’nun nükleer silahları paylaştığına atıfta bulunması tamamen yanıltıcıdır. NATO müttefikleri, uluslararası yükümlülüklerine tam olarak saygı duyarak hareket etmektedir.” “Rusya, silah kontrolü taahhütlerini sürekli olarak ihlal etti.”
Ukrayna güvenlik şefi Oleksiy Danilov, Rusya’nın planının Moskova tarafından “rehin” olduğunu söylediği Beyaz Rusya’yı istikrarsızlaştıracağını söyledi.
Diğerleri de Pazar günü kınama korosuna katıldı, Litvanya Moskova ve Minsk’e karşı yeni yaptırımlar çağrısında bulunacağını söylerken, AB politika sorumlusu Josep Borrell Belarus’u silahlara ev sahipliği yapmamaya çağırdı ve daha fazla yaptırım tehdidinde bulundu.
Belarus ve Rusya’nın yakın askeri bağları var ve Minsk geçen yıl Moskova’nın Belarus topraklarını Ukrayna’yı tam ölçekli işgali için bir hazırlık noktası olarak kullanmasına izin verdi.
Uzmanlar, Rusya’nın hareketinin önemli olduğunu çünkü şimdiye kadar ABD’nin aksine nükleer silahları sınırlarının ötesine konuşlandırmamış olmakla gurur duyduğunu söyledi. 1990’ların ortalarından beri ilk kez bunu yapıyor olabilir.
Aynı zamanda bir nükleer süper güç olan ABD, Rusya’nın nükleer konuşlandırma planına ilişkin endişelerini hafife aldı.
ABD Temsilciler Meclisi’nin dışişleri komitesinin Cumhuriyetçi başkanı Temsilci Michael McCaul, Rusya’nın planını Batı’yı sindirmek için tasarlanmış olarak gördüğünü söyledi.
“Sanırım bu silah sesi Putin Temelde denemek ve korkutmak için,” dedi McCaul Fox News Sunday programına. “Bu taktik nükleer bombalar rahatsız edici.”
Taktik nükleer silahlar, şehirleri yok edebilecek silahlardan ziyade savaş alanında belirli kazanımlar için kullanılan silahları ifade eder. Hâlâ Soğuk Savaş gizliliğiyle örtülü bir bölge olduğu için Rusya’nın bu tür kaç silaha sahip olduğu belli değil.
Putin Pazar günü Batılı güçlerin İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya ile Japonya arasındaki ortaklığa benzer yeni bir “eksen” inşa ettiğini iddia etti.
Bu, savaşı betimlemesinde kullandığı bir temaya – Moskova’nın Rusya’yı tehdit eden Batılı güçler tarafından desteklenen sözde Nazilerin pençesindeki bir Ukrayna ile savaştığına – misilleme olarak geldi.
Ukrayna, bu paralellikleri emperyal bir fetih savaşı için sahte iddialar olarak görmezden geliyor.
Putin, Rusya’nın Çin ile askeri bir ittifaka girdiğini de yalanladı. Amerika Birleşik Devletleri, Çin’in Rusya’yı silahlandırabileceğinden korktuğunu söyledi, Çin bunu reddediyor.
‘KIYAMET SONRASI’ AVDIIVKA
Üst düzey bir yerel yetkili Pazar günü yaptığı açıklamada, savaş alanında Rus bombardımanının, kuşatma altındaki Bakhmut’un yaklaşık 90 kilometre (56 mil) güneybatısındaki doğu Ukrayna şehri Avdiivka’yı neredeyse tamamen kapatmaya zorladığını söyledi.
Şehrin askeri idaresi başkanı Vitaliy Barabash, “Bunu söylediğim için üzgünüm, ancak Avdiivka giderek kıyamet sonrası filmlerin yapıldığı bir yer haline geliyor” dedi.
Pazar günü Rus bombardımanı, 2014’ten beri Moskova’nın kontrolündeki Donetsk şehrinin kuzey banliyölerinden sadece 10 km uzaklıktaki Avdiivka’da iki yüksek binayı hedef aldı.
Ukrayna ordusu geçen hafta Avdiivka’nın “ikinci Bakhmut” olabileceği konusunda uyardı – burada her iki tarafça “kıyma makinesi” olarak tanımlanan şiddetli çatışmalar şehri enkaza çevirdi.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, güçlerinin Bakhmut bölgesi de dahil olmak üzere doğu cephesinde son 24 saat içinde 85 Rus saldırısını püskürttüğünü söyledi.
Rusya savunma bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, kuvvetlerinin Kharkiv, Donetsk, Zaporizhzhia ve Herson bölgelerindeki askeri hedefleri vurarak Ukrayna’da önemli kayıplara neden olduğunu söyledi.
Bakanlık ayrıca Pazar günü Moskova’nın güneyinde Ukrayna’ya ait bir insansız hava aracını düşürdüğünü belirterek, insansız hava aracı saldırısında üç kişinin yaralandığını ve apartmanların hasar gördüğünü de sözlerine ekledi.
Rusya, geçmişte Ukrayna insansız hava araçlarının kendi topraklarına girdiğini ve sivil altyapıya zarar verdiğini söyledi, Kiev bu iddiayı reddediyor.
Reuters, savaş alanı raporlarını doğrulayamadı.