Putin: Nükleer silah tehdidi arttı ama delirmedik

QAvvap

New member
LONDRA/KIEV: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordusunun Ukrayna’da uzun süredir savaşıyor olabileceğini kabul etti, ancak şimdilik ikinci bir asker çağırma olmayacağını söyledi.
Putin, dokuz aydan daha uzun bir süre önce başlattığı bir savaşın uzunluğundan nadiren bahsetti, ancak Çarşamba günü televizyonda yayınlanan bir mitingde yandaşlarına daha bir süre olabileceğini söyledi.
“Bu uzun bir süreç olabilir” dedi.
Rusya, Ukrayna’nın doğuda ve güneyde artan Batı silah stoklarıyla yürüttüğü karşı saldırılar karşısında Temmuz ayından bu yana bir dizi büyük geri çekilmeye zorlandı.
Rusya, Ukrayna’nın Batı ile yakın bağlarının bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu söyleyerek, Şubat ayında “özel askeri operasyon” adını verdiği operasyonu başlattı. Ukrayna ve müttefikleri, işgalin emperyalist toprak gasbına vardığını söylüyor.
Putin, yaptığı açıklamalarda nükleer savaş riskinin arttığını ancak Rusya’nın bu tür silahları kullanmakla pervasızca tehdit etmeyeceğini söyledi.
“Çıldırmadık, nükleer silahların ne olduğunu anladık” Putin söz konusu. “Bu kaynaklara diğer tüm nükleer ülkelerden daha gelişmiş ve modern bir biçimde sahibiz… Ancak bu silahı bir jilet gibi savurarak dünyayı dolaşmayı düşünmüyoruz.”
Almanya Başbakanı Olaf Scholz Perşembe günü yayınlanan bir röportajda, Putin’in nükleer silah kullanma riskinin uluslararası baskıya tepki olarak azaldığını söyledi.
‘Saçma’
Putin, Eylül ve Ekim aylarında çağrılan 300.000 yedek askerden 77.000’i savaş birimlerinde olmak üzere yaklaşık 150.000’inin Ukrayna’ya konuşlandırıldığını söyledi. Kalan 150.000 kişi hâlâ eğitim merkezlerindeydi.
Putin, “Bu koşullar altında, ek seferberlik önlemlerinden bahsetmek mantıklı değil” dedi.
Merkez bankası Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya ekonomisinin kısmi seferberlik düzeninin getirdiği kısa vadeli durgunluğun üstesinden geldiğini, ancak bunun tüketici talebini dizginleme üzerindeki dezenflasyonist etkisinin neredeyse tamamen ortadan kalktığını söyledi.
Ukrayna’nın Rusya’nın ele geçirdiği tek eyalet başkenti olan Herson’un kaybedilmesi de dahil olmak üzere son savaş alanlarındaki geri çekilmelere rağmen Putin, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın en yıkıcı savaşı haline gelen bir savaş başlatmaktan hiç pişmanlık duymadığını söyledi.
Rusya’nın “yeni bölgeler” elde etmede “önemli bir sonuç” elde ettiğini söyledi – Ukrayna’nın ve Birleşmiş Milletler’in çoğu üyesinin yasadışı olarak kınadığı kısmen işgal altındaki dört bölgeyi Eylül ayında ilhak etmesine atıfta bulunarak.
Rusya Devlet Başkanı, Çarşamba günü doğu Ukrayna’nın Kurakhove kasabasında 10 kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden oldu. Volodymyr Zelensky gece video adresinde söyledi.
Liderliği nedeniyle Çarşamba günü Time dergisi tarafından “2022 Yılın Kişisi” seçilen Zelenskyy, “Bunlar barışçıl insanlardı, sıradan insanlardı” dedi.
Yakındaki Bakhmut şehri çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandı.
Bandera lakaplı Ukraynalı bir birliğin komutanı, “Düşman son zamanlarda çok aktif hale geldi, saldırıda, havacılığı daha aktif, sürekli hava istihbarat misyonları var” dedi.
Dün bütün gün mevzilerimiz ateş altındaydı, insansız hava araçları bütün gün havadaydı.”
“Kıyamet”
Ukraynalı askeri analist Oleh Zhdanov, Rusya’nın İran yapımı İHA’ları kullanmaya yeniden başladığını ve Ukrayna kuvvetlerinin batı ve orta Ukrayna’daki yerleşim yerlerine saldırdıkları sırada 24 saat içinde 14 tanesini düşürdüğünü söyledi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler’in İran’ın düşürülen insansız hava araçlarını denetlemek üzere Ukrayna’ya uzmanlar göndermesi yönünde Batı baskısıyla karşı karşıya kalırken Rusya’ya insansız hava aracı sağladığı iddialarıyla ilgili “mevcut bilgileri” incelediğini söyledi.
İran, kuvvetlerinin Ukrayna’ya saldırmak için İran insansız hava araçlarını kullandığını reddeden Rusya’ya insansız hava araçları tedarik ettiğini reddediyor.
Interfax Ukrayna haber ajansının Çarşamba günü Ukrenergo şebeke operatörünün genel müdürüne dayandırdığı haberine göre, Rus kuvvetleri Ukrayna’nın büyük hasara rağmen hala faaliyette olan elektrik şebekesine 1000’den fazla roket ve füze fırlattı.
Son zamanlarda kritik altyapıya yönelik sekiz Rus hava saldırısı dalgası, elektrik şebekesine ciddi şekilde zarar vererek, üç milyon nüfuslu bir şehir olan başkent Kiev de dahil olmak üzere ülke genelinde acil durumlara ve planlı kesintilere yol açtı.
Belediye Başkanı Vitali Klitschko bu kış, Rus hava saldırılarının altyapıya devam etmesi halinde elektriğin, akan suyun veya ısıtmanın olmayacağı bir “kıyamet” senaryosu konusunda uyarıda bulundu. Sakinlerin hazır olmaları gerekmesine rağmen şimdi tahliye edilmelerine gerek olmadığını söyledi.
Klitschko bir röportajda, Kiev’de sıcaklığın -15 santigrat dereceye (5 Fahrenheit) düşebileceği bir zamanda merkezi ısıtmanın bitebileceğini söyledi.