Putin: MH17 soruşturması: Putin’in füze tedarikini kabul ettiğine dair ‘güçlü göstergeler’

QAvvap

New member


LAHEY: Uluslararası bir araştırma ekibi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2014 yılında Malezya Havayolları’na ait 17 sefer sayılı seferi Rus füzesiyle düşüren Ukraynalı ayrılıkçılara ağır uçaksavar silahları verilmesini onayladığına dair “güçlü kanıtlar” bulduğunu söyledi.
Ancak Ortak Soruşturma Ekibi üyeleri, kovuşturma için yeterli delilleri olmadığını söylediler. Putin veya diğer şüpheliler ve Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a uçan Boeing 777’deki 298 kişinin tamamını öldüren silahlı saldırıyla ilgili 8½ yıllık soruşturmalarını askıya aldılar.
Rusya, 17 Temmuz 2014’te Ukrayna’nın doğusunda düşen uçağın düşmesiyle herhangi bir ilgisi olduğunu her zaman reddetti ve soruşturmada işbirliği yapmayı reddetti.
Hollandalı savcılar, “Rusya cumhurbaşkanının teslim etmeye karar verdiğine dair güçlü göstergeler var” dedi. Eğil füze sistemi – MH17’yi düşüren silah – Ukraynalı ayrılıkçılara.
Hollandalı savcı, “Güçlü belirtilerden bahsetmemize rağmen, tam ve kesin kanıtların yüksek çıtasına ulaşılmadı” dedi. Digna van Boetzelaer Rusya’nın işbirliği olmadan soruşturmanın artık sınırına ulaştığını da sözlerine ekledi. Tüm ipuçları tükendi.”
Ayrıca, devlet başkanı olarak Putin’in Hollanda’da kovuşturmaya karşı dokunulmazlıktan yararlanacağını söyledi. Ekip, Putin’in doğu Ukrayna’daki çatışmayı tartıştığını söyledikleri bir telefon görüşmesinin kaydını oynattı.
“Hayal kırıklığına mı uğradık? Hayır, çünkü 2014’te düşündüğümüzden daha ileriye gittiğimizi düşünüyoruz. Daha ileri gitmek ister miydik? Tabii ki evet” dedi Andy Krag Hollanda polisinden.
Ekip, MH17’nin düşürülmesinin kurbanlarının akrabalarını, bulgularını kamuoyuna açıklamadan önce bilgilendirdi.
Kraag, “Hayal kırıklığı yaşandı çünkü … MH17’nin neden düşürüldüğünü öğrenmek istediler,” dedi. Ne olduğu konusunda çok netiz, ancak MH17’nin neden vurulduğuna dair yanıt hala Rusya’da.
Van Boetzelaer, soruşturma askıya alınırken, hala kanıt sunmak isteyebilecek olası tanıklar için telefon hatlarının açık kalacağını söyledi. Böyle bir durumda, çalışma yeniden etkinleştirilebilir.
Rus yetkililer, 2014 yazında isyancılara askeri destek sağlama kararının Putin’in elinde olduğunu söylüyor.
Soruşturma ekibi, Putin’e atıfta bulunulan bir telefon görüşmesine atıfta bulunarak, silah tedarik kararının bir hafta ertelendiğini, “çünkü şu anda Fransa’da bir zirvede olan tek bir karar veren (…) var” dedi. .
Savcılar, Putin’in o sırada Fransa’da bir D-Day anma törenine katıldığını söyledi.
Soruşturma ekibinin duyurusu, bir Hollanda mahkemesinin iki Rus ve bir Ukraynalı asiyi uçağın düşürülmesindeki rollerinden dolayı mahkum etmesinden yaklaşık üç ay sonra geldi. Bir Rus mahkeme tarafından beraat etti.
Sanıklardan hiçbiri mahkemeye çıkmadı ve birden fazla cinayetten suçlu bulunan üç kişinin cezalarını çekip çekmeyecekleri belli değildi.
Mahkumiyetler ve mahkemenin karadan havaya Buk füzesinin bir Rus askeri üssünden geldiğine dair kararı, Moskova’nın trajedide rol oynadığının açık göstergeleri olarak görüldü. Rusya her zaman müdahaleyi reddetmiştir. bu Rusya Dışişleri Bakanlığı Kasım ayında mahkemeyi Hollandalı politikacılar, savcılar ve medyanın baskısına boyun eğmekle suçladı.
Ancak Kasım ayındaki mahkumiyetlere göre, 2014 itibariyle Moskova, füzenin fırlatıldığı doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı bölge olan, kendi kendini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin genel kontrolünü elinde tutuyordu. Buk füze sistemi, Kursk şehrinde konuşlanmış Rus Ordusunun 53. Uçaksavar Füze Tugayından geldi.
Ortak Soruşturma Ekibi Hollanda, Avustralya, Malezya, Belçika ve Ukrayna’dan gelen uzmanlardan oluşmaktadır. Kurbanların çoğu Hollandalıydı. Uçağı düşüren füze sisteminin mürettebatını ve Ukrayna’da konuşlandırılması emrini verenleri soruşturmaya devam etmişti.
Hollanda’da yürütülen ceza davasına ek olarak, Hollanda ve Ukrayna hükümetleri, MH17’nin düşürülmesindeki iddia edilen rolü nedeniyle Rusya’yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde dava ediyor.
Çarşamba günü açıklanan bulguların insan hakları mahkemesindeki davayı güçlendirmesi muhtemel ve Ukrayna’da ayrılıkçı çatışmanın başlangıcına kadar uzanan olası savaş suçlarını soruşturan Uluslararası Ceza Mahkemesi savcıları tarafından da kullanılabilir.
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Putin’i “kınanması gereken” olarak nitelendirerek, MH17’de ölen 38 Avustralya vatandaşı ve sakini için adalet aramaya devam sözü verdi.
“MH17’nin düşürülmesi, burada Avustralya’da ve diğer birçok ülkede etkisi olan bir terör eylemiydi. Albanese, Avustralya’nın başkenti Canberra’da yaptığı konuşmada, elimizdeki tüm kaynaklarla bu konuların peşine düşmeye devam edeceğiz” dedi.
“Bu, otoriter bir rejimi yöneten, insan haklarını umursamayan, toplum yıkımını umursamayan bir adam – ister Ukrayna’da, ister kendi vatandaşlarına yönelik baskı olsun, ister Rusya dışında hareket ediyor olsun, bazıları bunlardan bazılarıdır. gördük,” diye ekledi Albanese.