Pasifik: Denizdeki çöpler hayvanlar için kalıcı bir yaşam alanı haline geliyor

PiKe

Member
Pasifik
Saldaymış gibi yaşamak – denizdeki çöpler hayvanlar için kalıcı bir yaşam alanı haline gelir





Şimdi bir çalışma, Pasifik’teki çöplerde 37 kıyı yaşamı türü tanımladı. Hayvanlar atıkların üzerinde uzak bölgelere sürüklendi.

© Ardea / Imago Görseller

annette-berger



Pasifik, devasa bir çöp yığınıyla kirleniyor. Ancak bazı küçük canlılar, atıkları yeni bir yuva olarak kullanmayı başarır. Bir çalışma bunu gösteriyor.





Etkisi biraz batık gemilerden bildiğimize benziyor: Bir süre sonra deniz canlıları insan yapımı hurdaların üzerine yerleşiyor.


ABD’li araştırmacılar şimdi bir çalışmada, Pasifik’te yüzen plastik atıklarda normalde açık denizde barınmayan bir dizi küçük hayvan için yeni habitatların ortaya çıktığını gösterdiler: Kuzey Pasifik Okyanusu’nun Kaliforniya ile Kaliforniya arasındaki atıklarında. Hawaii’de Nature Ecology and Evolution dergisinde bu hafta yayınlanan bir makalede anlattıkları gibi toplam 37 omurgasız türü tespit ettiler. Genel olarak, Büyük Pasifik Çöp Yaması olarak bilinen devasa çöp yamasından çıkan enkazın üçte ikisinden fazlasında kıyı yaşamı buldular.


Hayvanların okyanusların çöplüklerine yerleştiği birkaç yıldır tekrar tekrar rapor ediliyor. Edgewater’daki Smithsonian Çevresel Araştırma Merkezi’nden Linsey Haram liderliğindeki araştırma grubu, şimdi bu etkiyi daha ayrıntılı bir şekilde araştırdı ve türlerin yüzen enkaz üzerinde uzun süre hayatta kalabildiğini ve hatta bazı durumlarda üreyebildiğini gösterdi. Bu nedenle hayvanlar, denizdeki yaşam alanı çöplerini kalıcı olarak fethediyor.


Açık Pasifik, normal şartlar altında kıyı hayvanları için bir yaşam alanı değildir.




Sallarda olduğu gibi, organizmalar başka türlü asla kolonileştiremeyecekleri okyanuslarda sürüklenirler. Genellikle bir alt tabakaya veya anemonlarda olduğu gibi tortu veya kaya gibi sağlam bir temele ihtiyaç duyarlar. Açık suda yiyecek de genellikle azdır.


Haram ve ekibi tarafından okyanus enkazında tanımlanan canlılar arasında küçük yengeçler gibi omurgasız kabuklu deniz hayvanları, anemon gibi yumuşakçalar ve bryozoan adı verilen yosun benzeri yaratıklar yer alıyor. Araştırmacılara göre, bu hayvanların asıl vatanı çok uzak kıyı bölgeleriydi, örneğin Japonya’da. Okyanus çöplüğündeki yeni ortamlarında, plastik atıklarda buldukları bakteri ve alglerden yapılan balçıkla beslendiler.


Plastik şişelere, kaplara ve diğer uygarlık atıklarına kenetlenen organizmalar, bu sayede kendilerine yeni yaşam alanları açmayı başardılar.


Tsunami ayrıca bir dizi hayvan türünü yeni bölgelere getirdi.




Bilim adamları benzer bir etkiyi Mart 2011’de Japonya’da meydana gelen tsunamiden sonra gözlemlediler, çalışmanın belirttiği gibi, diğer şeylerin yanı sıra: O sırada, çok büyük miktarlarda moloz ve tortu denize yıkandı ve deniz akıntılarıyla birlikte okyanusun uzun kesimlerine taşındı. okyanus. Sonuç olarak, 2012 ve 2017 yılları arasında Kuzey Amerika ve Hawaii’de Japonya’dan toplam 381 kıyı hayvanı türü bulundu.


Uygarlığın ardından canlıların göçü de yeni bir şey değil. Karadaki bitkilerden, böceklerden ve hatta şu anda Almanya’ya da yerleşmiş olan rakun gibi memelilerden biliniyorlar. Bu tür türler yeni yerlere çeşitli yollarla seyahat ederler – gemilerde veya uçaklarda, araba lastiklerinde veya kasıtlı olarak insanlar tarafından taşınırlar. Yeni gelenler sorunlu olabilir, yerel türleri dışlayabilir ve ekosistemleri bozabilir.


Kıyı hayvanlarının okyanustaki dağılımının oradaki ekosistemleri nasıl etkilediği henüz araştırılmadı. Bununla birlikte, genel olarak, denizdeki çöpler büyük bir sorundur – yalnızca mikroplastiklerin besin zincirine girmesi nedeniyle değil. Birçok hayvan da çöpe yakalandıkları veya atıkları yedikleri için ölürler. “Büyük Pasifik Çöp Alanı” yalnızca tahmini boyutuyla ünlüdür: Almanya’nın boyutunun yaklaşık dört buçuk katı olduğu bildiriliyor.


Kaynaklar: “Nature Ecology and Evolution”, “Wissenschaft.de” / AFP materyalleriyle

#Konular