NATO ve AB, Rusya’dan gelen tehdit ışığında ‘bir sonraki seviye’ ortaklığa bakıyor

QAvvap

New member


BRÜKSEL: NATO ve AB, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Avrupa güvenlik düzenini alt üst etmesinden sonra işbirliğini hızlandırmak istiyor, AFP’den Pazartesi günü yapılan ortak bildiri.
Brüksel merkezli iki örgüt, bazı çevrelerde AB’nin savunmadaki rolünü güçlendirmeye yönelik çabaların ABD öncülüğündeki ittifakı baltalayabileceği yönündeki korkulara rağmen, yıllardır daha iyi bir koordinasyon arayışında.
Ukrayna’nın işgali, üye devletlerde yaşayan bir milyar vatandaşı daha iyi korumak için Avrupa’nın ekonomik gücünün ve ABD ordusunun birleşik gücünden daha iyi yararlanma çağrılarını ateşledi.
Birleşmiş Milletler üst düzey yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “Bu, Avrupa-Atlantik güvenliği ve istikrarı için transatlantik bağlantısının önemini her zamankinden daha fazla gösteren ve AB ile NATO arasında daha yakın işbirliği çağrısında bulunan çok önemli bir andır.” ve AB Salı günü yayınlanacak.
“Karşılaştığımız güvenlik tehditleri ve zorlukları kapsam ve ölçekte geliştikçe, işbirliğimizi bir sonraki seviyeye taşıyacağız.”
Bildiri, “artan jeostratejik rekabeti” ele almaya, kritik altyapıyı korumaya ve ortaya çıkan teknoloji ve uzay tehditleriyle başa çıkmaya daha yakın işbirliği için kilit alanlar olarak işaret ediyor.
Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesinden 21’i halihazırda NATO üyesidir ve İsveç ve Finlandiya şu anda üyelik için bastırmaktadır.
Açıklamada, organların “uluslararası barışı desteklemede tamamlayıcı, tutarlı ve karşılıklı olarak güçlendirici bir rol oynadığı” belirtildi ve siyasi, ekonomik ve askeri güçlerini “daha fazla seferber etme” sözü verildi.
NATO Başkanı ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından imzalanacak. Avrupa Konseyi Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Ursula von der Leyen.
Fransa’nın AB’nin savunma rolünü güçlendirmeye yönelik çabaları, Washington’u güvenliklerinin temel dayanağı olarak gören Doğu Avrupa ülkeleri arasında gerginliğe yol açtı.
Şubat ayında Moskova’nın işgalinden bu yana, NATO Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana savunmasında en büyük revizyonu gerçekleştirirken, Washington Avrupa’daki asker sayısını 100.000’in üzerine çıkardı.
2018’den bu yana ilk kez yapılan ortak bildiri, ittifakın üyeleri ve daha geniş Avrupa-Atlantik bölgesi için “toplu savunmanın temeli olmaya devam ettiğini” açıkça ortaya koyuyor.
Ama aynı zamanda şunu da söylüyor: “Küresel ve transatlantik güvenliğe olumlu katkıda bulunan ve NATO’yu tamamlayıcı ve onunla birlikte çalışabilir, daha güçlü ve daha yetenekli bir Avrupa savunmasının değerini kabul ediyoruz.”
ABD uzun süredir Avrupalı müttefiklerini ordularına daha fazla harcamaya, siber tehditlere karşı koymaya ve birlikleri hızla hareket ettirmek için kıta genelinde ihtiyaç duyulan altyapıyı güçlendirmeye çağırdı.
Washington ayrıca Avrupa’yı Çin’in büyüyen gücünün oluşturduğu algılanan tehdide karşı daha sert bir tavır almaya çağırdı.
Ortak açıklamada, “Çin’in artan iddialılığı ve politikaları, ele almamız gereken zorluklar oluşturuyor.”