Moda: Kazak nasıl tekrar bir parça haline geldi?

PiKe

Member
Moda
Slipover nasıl tekrar önemli bir parça haline geldi?





Dönemin Federal Dışişleri Bakanı Hans-Dietrich Genscher (FDP) uçuş sırasında sarı bir atlet giyiyor. Fotoğraf

© Martin Gerten/dpa


Atletler eski moda ve yaz için değil mi? Bu efsane şimdi ortadan kaldırılıyor. Büyükanne ve büyükbabanın modası geri döndü. Elit yatılı okul tarzı şıktır. Yoksa bu sadece sahte yutturmaca mı?





Havasız olduğu iddia edilen atlet, Alman tarih kitaplarında dikkate değer bir yere sahiptir. FDP’li siyasetçi Hans-Dietrich Genscher, sarı atletiyle Dışişleri Bakanı olarak Almanya’nın birliğinin şekillenmesinde kilit rol oynadı. Sakson komedyen Olaf Schubert’in eşkenar dörtgen desenli ya da komedyen Karl Dall’ın “Der Opa” adlı sahne şovunda giymeyi sevdiği kolsuz giysinin yeniden moda olduğu söyleniyor. Çünkü tiki tarzına hizmet ediyor. Ve büyükanne/büyükbaba tarzı moda olduğu için. Tüm bunları anlamadıysanız, okumaya devam etmelisiniz.


Geçenlerde yaşam tarzı dergisi “Gala”, “Temelde havasız ve modası geçmiş görünen şeyler 2023’te çok fazla yutturmaca yaşayacak ve sıkıcı olmaktan başka her şey olacak” diye yazmıştı. Sözde Granny Style, “büyükannelerimiz ve onların gardıropları hakkında” olduğunu adından zaten ortaya koyuyor. “Bazen büyükbabamın gardırobunu da içerir – sonuçta, toplumsal cinsiyet klişelerini çoktan geride bıraktık.”


Lady Blog’dan Daniela Uhrich, trendin aslında hem kadınlar hem de erkekler için işe yaradığını açıklıyor. “Moda endüstrisinde cinsiyet akışkanlığı ve unisex moda konusunda artan bir farkındalık var. Çok yönlü bir giyim parçası olarak süveter yelek, cinsiyet ayrımı gözetmeyen bu akıma çok iyi uyuyor. Bir başka noktada da zamanın ruhuna tekabül ediyor: Evde ofis zamanlarında, aynı zamanda rahat ve iyi giyimli olanların görünüşlerine bayılıyoruz.”


Burjuva kısmından olmazsa olmazlara


Uhrich şöyle açıklıyor: “Kazak yelek yaklaşık üç yıldır bir rönesans yaşıyor.” Slipover’ın bir burjuva parçasından modanın olmazsa olmazı ve sözde parça haline gelmesi iki trendden kaynaklanıyor: büyükbaba ve tiki tarzı. Büyükbabanın gardırobu artık bir ilham kaynağı. Fitilli kadife pantolon ve örgü hırka ile bir görünüm için yünlü bir kazak yeleği de eksik etmemelisiniz.


Hazırlık okulları adı verilen gösterişli özel okullardan türetilen hazır giyim tarzı yeniden canlanıyor. “Elit yatılı okul şıklığı, tenis, yelken, polo ve kütüphane için polo tişörtler, örgü kazaklar, makosen ayakkabılar ve tekne ayakkabıları, inci boncuklar ve V yakalı süveterler gibi modayı içerir.”


Gazeteci ve yazar Uhrich’in (“lady-blog.de”) dediği gibi, her iki eğilim de geleneğe ve retro görünüme dönüşü ifade ediyor. “Hızlı hareket eden ve teknoloji odaklı bir dünyada, atlet geçmiş zamanları anımsatıyor.” İngiliz pop yıldızı Harry Styles, nostaljik (ve oldukça ironik) giysinin en büyük savunucularından biridir.


Slipover’ın revize edilmiş bir versiyonu, tabiri caizse, kadınlar tarafından bir elbisenin üzerine, büyük beden bir varyant (yani bir slipover elbise olarak) bir bluzun üzerine veya şortlu bir üst olarak da giyilebilir.


Ticari olarak mı lanse edildi?


Giyim tarihçisi Julia Burde, retro moda ve atlet gibi modaya uygun öğeleri değerlendirirken daha temkinli: “Atlet gibi retro unsurların geri dönüşünün gerçekte ne ölçüde sosyo-kültürel araçlarla sağlandığı sorusu üzerine. daha doğrusu piyasaya sürülen ticari moda piyasasının mekanizmalarıyla ikincisine yöneliyorum” diyor.


Yazar Burde (“Erkek Modasında Bel Çizgisinin Düzleştirilmesi”), “Atlet spor giyimdir. Kökeni, örme ve triko giysilerin modern giyimin özü haline geldiği 19. yüzyılın sonlarına kadar uzanır” diyor. Bu, Anglo-Amerikan seçkin üniversitelerinin spor takımlarından – temel olarak bugün küreselleşen ve “burjuva kıyafet kurallarını büyük ölçüde alt üst eden” günlük kıyafetlerin (gündelik giyim) çekirdeğinden kaynaklandı.


Berlin Sanat Üniversitesi’nde kostüm tasarımı dersinde giyimin kültürel tarihini öğreten Burde’ye göre, slipover 1920’lerden itibaren erkek gardırobunun bir parçası haline geldi. Ve tüm sosyal sınıflarda, örneğin yelek yerine.


1970’lerin modasının kendisi retro modaydı. Burde, “20’li ve 30’lu yılların süveter yeleğini aldı: geleneksel kıyafet kurallarının ötesinde sportif, gündelik bir tür olarak” diyor. Kısa, hızlı moda patlamaları, Burde’nin de vurguladığı gibi, her zaman kültürel teori açısından yorumlanabilecek bir Haberin Detaylarıa sahip değildir. “Bunu ve diğer tüm “trendleri” ticarileşmenin, medya iletişiminin ve retro modanın bir inşası olarak görüyorum. Yanılıyor olabilirim.”


dpa

#Konular