Meteoroloji: Haziran yağışlı bir başlangıç ve güneşli bir son getirdi

PiKe

Member
meteoroloji
Haziran yağışlı bir başlangıç ve güneşli bir son getirdi





Bavyera'daki Pförring'in yukarısındaki gökyüzünde bir şimşek çakması görülebilir. Fotoğraf

© Ferdinand Merzbach/NEWS5/dpa


Haziran, yılın şimdiye kadarki en güneşli günlerini getirdi. Ancak şimşek, dolu ve fırtınalar da hava durumu repertuarının bir parçasıydı.





Sıcak, dondurucu soğuk, sel, yoğun yağış: Haziran bu yıl her türlü havayı yaşadı. Alman Hava Durumu Servisi Cuma günü Offenbach'ta yaklaşık 2.000 ölçüm istasyonunun ilk değerlendirmelerinin ardından “Sıcaklıklar erken sonbahar serinliği ile yaz ortası sıcağı arasında dalgalandı,” diye duyurdu. Yoğun yağış sele yol açtı ve yılın sonuna doğru yılın şimdiye kadarki en güneşli günleri yaşandı. “Haziran ayında hava dinamik ve değişkendi, heyecanlı bir futbol maçını andırıyordu.”



Büyük sıcaklık dalgalanmaları


Meteorologlara göre, yazın açılış ayı üst üste 15. sıcak Haziran'dı. Ortalama sıcaklık 16,8 dereceydi. Karşılaştırma için: 1961'den 1990'a kadar olan referans döneminde, ortalama 15,4 dereceydi. Ölçüm istasyonlarında, ay boyunca en düşük 1,4 derece ve en yüksek 34 derece ölçüldü. Yani tek haneli sıcaklıkların yanı sıra koyun soğuğu ve yaz ortası sıcağı vardı.


Fırtınalar ve seller


Ancak yağış miktarı da aynı dönemdekinden yüzde 107 daha fazlaydı. Ortalama olarak, aynı dönemdeki 85 litreye kıyasla metrekare başına yaklaşık 91 litre düştü. DWD, “Ay, Baden-Württemberg ve Bavyera'nın bazı bölgelerinde çok fazla yağış ve şiddetli fırtınalarla başladı” diye yazdı. 3 Haziran'da, Yukarı Bavyera'daki Raubling-Pfaundorf'ta metrekare başına 137 litre ölçüldü. En yüksek aylık yağış miktarları da Alpler'in kenarında kaydedildi: oraya 250 litreden fazla düştü. Kuzey Brandenburg'da metrekare başına 20 litreden azla önemli ölçüde daha kuru kaldı.


Güneşli saatler


DWD'ye göre, en fazla güneş ışığı kuzeydoğu ve doğudaki bazı yerlerde 250 saatten fazla güneş ışığıyla görüldü. En düşük değerlere ise 100 saat güneş ışığıyla Kara Orman ve Alpler'de ulaşıldı. 1961'den 1990'a kadar olan referans dönemiyle karşılaştırıldığında, genel olarak 203 saatten 210 saate hafif bir artış görüldü.


dpa

#Konular