Meksika: “Otis” Kasırgası’nın ardından yağma: ölüm sayısı arttı

PiKe

Member
Meksika
“Otis” Kasırgası sonrası yağma: ölüm sayısı arttı

Otis Kasırgası’ndan sonra insanlar bir mağazadan eşya alıyor. Fotoğraf

© Felix Marquez/AP

Otis Kasırgası Meksika’da yıkıma yol açıyor. Pek çok insan temel ihtiyaçlarını kaçırıyor, bazıları ise bunu ceplerini doldurmak için kullanıyor. Silahlı güvenlik görevlileri artık mağazaları koruyor.

Meksika’nın Pasifik kıyısındaki yıkıcı “Otis” kasırgasının ardından ölü sayısı 48’e yükseldi. Meksika hükümeti, diğer altı kişinin hâlâ kayıp olduğunu söyledi.

Bu arada silahlı kuvvetler sahil beldesi Acapulco’da yardım malzemeleri dağıttı. Savunma Bakanlığı, askerlerin özellikle etkilenen mahallelere gıda paketleri ve içme suyu getirdiğini söyledi. Ordu, felaket bölgesine uçakla 40 ton yardım malzemesi ulaştırdı ve Kızılhaç da 75 ton yardım malzemesi ulaştırdı.

Yağma

Basında çıkan haberlere göre daha önce çok sayıda yağma olayı yaşanmıştı. İnsanlar yanlarında sadece yiyecek ve içme suyunu değil, elektrikli aletleri ve lüks eşyaları da götürdüler. Ulusal Muhafızlar, kamu düzenini sağlamak için 1.700 subayı Acapulco’ya gönderdi.

“Otis”, Çarşamba gecesi en yüksek seviye 5’te bir kasırga olarak, saatte neredeyse 270 kilometreye varan sürekli rüzgar hızları ve saatte 330 kilometreye varan sert rüzgarlarla kıyıya vurdu. Sadece on iki saat içinde tropikal bir fırtınadan tehlikeli bir kasırgaya dönüştü. Daha sonra karadaki gücünü kaybetti ve sonunda dağıldı.

Turizm ağır darbe aldı

Fırtınadan bölgenin turizm altyapısı büyük darbe aldı. “Otis” Acapulco’daki otelleri, restoranları, gece kulüplerini ve alışveriş merkezlerini harap etti. İlk tahminlere göre fırtınanın 15 milyar ABD doları (14,2 milyar euro) değerinde ekonomik hasara neden olabileceği belirtiliyor.

Acapulco uçurum dalışçıları ve lüks otelleriyle tanınır. Tatil beldesi aynı zamanda düşük bütçeli turistler arasında da popülerdir. Uluslararası jet sosyete bir zamanlar orada kalmıştı. Ancak, şiddet içeren suçların yaygınlaşması nedeniyle son zamanlarda yurt dışından gelen turist sayısı giderek azalıyor. Bugün tatillerini veya uzun hafta sonlarını burada geçirenler öncelikle Mexico City sakinleridir.

dpa

#Konular