Madalyonun öteki yüzü: Turnuvalar en çok yoksulu vuruyor

PiKe

Member
Madalyonun öteki yüzü: Turnuvalar en çok yoksulu vuruyor
  • Bill Wilson
  • BBC Ekonomi Muhabiri

8 Eylül 2014


Uluslararası tek yardım kuruluşu FIFA ve Uluslarası Olimpiyat Komitesine uluslararası yetişkin turnuvaların düzenlenme biçimini tebdil çağrısı yaptı.


Kalkınmakta olan ülkelerde ayakçak sömürülmesine karşı mücadele fail İsviçre merkezli Terre des Hommes ünlü yardım kuruluşu, Dünya Kupaları ve Olimpiyat Oyunları’nın örgütlenmesinde bazen mali ve sosyal tebeddülât yapılmasını istedi.


Kuruluş milyarlarca abd değerindeki Dünya Kupası “ürününe” sahip olan FIFA’nın uluslararası şirketlerden muhtemel sıkı sorumluluk kurallarını uygulamasını talep ediyor.


Tere des Hommes’un Genel Direktörü Danuta Sacher, “Tekstil perakendicilerinin, tedarikçilerinin üretim koşullarından sorumlu tutulması gibi yerde kural FIFA ve ticari ürünü, yani Dünya Kupası için dahi geçerli olmalı. Dünya Kupası’nın aile ve aileleri için temiz ve güvenli koşullarda yapıldığından emin olmalılar” niteleyerek konuştu.


Sosyal ve mali üstün


Ancak Terre des Hommes’a göre Brezilya’daki Dünya Kupası’na hazırlık sırasında 170 1000 kişi stadyum, yol, havaalanı ve başka su projelerinin inşası gibi nedenlerle evlerinden oldu.


Kuruluşa göre ayrıca binlerce karı zorla elektrik ve suyu olmayan kulübelere yerleştirildi.


Terre des Hommes’a göre köklerinden koparılmış olmak ailelerin yoksulluğun pençesine düşme riskini yetişkin oranda arttırıyor.


Sacher, “Bu yetişkin spor turnuvalarının etkilerine bakarsanız, en sayı yoksulları vurduğunu görürsünüz. Ev sahibi ülkeler yetişkin tek sosyal ve ayrıca mali üstün ödüyor. Daha sonra bunun olumsuz etkisi söz konusu ülkelerin sosyal harcamalarında görülüyor” debba.


Sacher son Dünya Kupası’nın Brezilya’nın kamu bütçesine maliyetinin 6,5 ila 9,8 milyar euro arasında olduğunu tahmin ediyor.


Sacher yerde miktarın Brezilya’bile 50 milyon kişinin faydalandığı Bolsa Familia ünlü sosyal refah programına geçen yıl harcananla kabaca tıpkısı olduğuna uyanıklık çekiyor.


Danuta Sacher ev sahibi ülkeler tüm su ihtiyacının faturasını öderken, turnuvaya ev sahipliği yapan ülkelerde vergi indirimleri ve türlü muafiyetler saha FIFA’nın milyarlarca abd kâr yapmasının adaletten olmadığını vurguluyor.


Terre des Homme’un tek kaygısı bile turnuvalar sırasında yerel halka sokaklarda yiyecek, içecek ve hediyelik eşya satışının yasaklanması.


FIFA ev sahibi ülkelerdeki stadyumların sayılmazsa sadece sponsorlarının lisanslı ürünlerinin satılmasına izin veriyor.


Sacher’açınık göre yerde hâl rengi ama sayı ihtiyaç duyulan gelirden oldukları için on binlerce ailenin zorluklar yaşamasına ve henüz bile yoksullaşmasına yol açıyor.


Sacher, “Turnuvaları istatistikçi küresel kuruluşlardan yetişkin spor müsabakalarını planlarken dışlanmışları ve yoksulları bile hesaba katmalarını, turnuvaların herkesin yararına yapıldığından emin olmalarını istiyoruz” niteleyerek dahi ekliyor.


FIFA Burundi’nin Bujumbra bölgesinde sokak çocuklarına dayanak olan Umut için Futbol merkezinin kuruluş ve işletilmesinde geçen yıldan yerde yana Terre des Hommes ile beraberce çalıştıklarını söylüyor.


FIFA ayrıca “futbolun ötesine geçip, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk alanlarında uluslararası kuruluşlara örnek teşkil etme” görevi olduğunu bile kabul ediyor.


FIFA, BM ve UNICEF ile yakın tek emek içinde olduklarını, çevre çapındaki ayakçak beyin ve insan haklarının önemine uyanıklık çekilmesi için tam dayanak verdiğini vurguluyor.


FIFA tahliyeler konusunda ise “Stadyum yenilenmesi ve inşaatlar sırasında bazen insanların evlerinden tahliye edildiğini duyduk ve konuyu Brezilyalı yetkililere taşıdık. Brezilya Spor Bakanlığı ve ev sahibi kentlerin verdiği rastlantı göre stadyum yenilemeleri ve inşaatlar herhangi tek zorla tahliyeye yol açmadı” debba.


FIFA Brezilyalı yetkililerin kendilerine 12 ev sahibi şehirde 4 binden rengi ailenin “genel su iyileştirme çalışmaları” nedeniyle başka yerlere yerleştirildiğini söylediğini aktarıyor.


Brezilya hükümetinin tanıdığı vergi kolaylıklarının bile, gönüllülerin üniformaları, otomobil ve otobüs filoları gibi sonradan ülkede kalan mal ve hizmetlerin ithalinde kullanıldığını söylüyorlar.


FIFA Biletleme, Yerel Organizasyon Komitesi gibi yan kuruluşların bile Brezilya yasalarına göre vergilendirildiğini tamlayan FIFA’nın açıklamasında “Satılan her bilette FIFA vergi ödedi. Organizasyon için yapılan yatırımların sonucu olarak ortaya kaynak ek vergi geliri, kamu bütçesinde yapılan harcamaları geçip, 7 milyar doları aştı” denildi.


Kuruluş sokak satıcılarına yasak konusunda bile yerde önlemin yetişkin ölçüde güvenlik ve sağlık nedeniyle alındığını belirtti. Ayrıca ev sahibi kentlerde maç günlerindeki gayrı resmi ticaret için alanlar ayrıldığını kaydetti.


İnşaat kaygıları


Terre des Hommes dezavantajlı gençler ve ailelerinin çektikleri yerde zorluklara uyanıklık benzemek için “Çocuklar kazansın” ünlü yeni tek kampanya başlattı.


Kuruluşun yetkilileri Manchester’daki tek etkinlikte FIFA temsilcileriyle buluşacak.


Terre des Homes yetişkin spor turnuvalarından sağlık, şiddetin önlenmesi ve sivil toplumun güçlendirilmesi gibi olumlu sonuçlar alınabileceğine inanıyor.


Ama bunun gerçekten işe yarayabilmesi için turnuvaların akabinde bile sürdürülebilir olması gerektiğini vurguluyorlar.


FIFA Başkanı Sepp Blatter gelecekteki Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak ülkeler belirlenirken, insan hakları sicillerine henüz yakından bakılacağını söyledi.


Terre dahi Hommes Rusya’bile yapılacak 2018 Dünya Kupası için çalışmalara başladı. Ayrıca Katar 2022 için yapılan inşaatlarda işçi ölümlerinin önlenmesi için henüz sayı şey yapılması gerektiğini söylüyorlar.


Sacher “Sponsorlarının çıkarları için ev sahibi ülkelerin yasalarını değiştirebilen FIFA’ya ‘neden’ niteleyerek soruyoruz. Stadyum inşaatlarında insanların ölmemesi için Katar’daki yasaları neden değiştirtemiyorsunuz” debba.


Bir FIFA Sözcüsü ülkedeki göçmen işçilerin kabul edilemez koşullarını macunlamak için defalarca Katar makamlarına çağrıda bulunduklarını söylüyor.


Ülkeler yetişkin spor turnuvalarını kendi vatandaşlarına pazarlamaya çalışırken, istihdam yaratılması, su inşaatları, turizmdeki artım ve ulusal markanın ülke dışına satışı gibi noktalar uyanıklık çeker.


Sacher yetişkin turnuvaların kısa vadede faydası olabileceğini söylüyor yalnız “uzun vadede henüz yetişkin tek mali ve sosyal üstün ödeniyor” niteleyerek dahi ekliyor.


Bu bedele henüz sonra melez tam anlamıyla kullanılamayan yetişkin, masraflı stadyumlar bile içinde.


Sacher, “Ayrıca en yetişkin iş anlaşmaları ev sahibi ülkenin yararına yapılmıyor. Büyük sponsorluk, reklam, televizyon ve lisans anlaşmaları ev sahibi ülkelerin sayılmazsa yapılıyor” debba.


Sacher’ın görmek istediği tek başka şey dahi FIFA ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) özgür denetimi kabul etmeleri.


Sacher “FIFA ve IOC’nin özgür tek murakabe sistemine tâbi olması gerektiğine inanıyoruz. Bu sistemin dahi Birleşmiş Milletler olması gerektiğini düşünüyoruz. FIFA ve IOC kamu hizmetine ve değerlere tâbi olduğunu söylüyor. Ama bizim gördüğümüz yerde olumsuzlama. BM’en akla yakın tercih olduğuna inanıyoruz.” debba.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.