Kişisel edim yükümlülüğü nedir ?

Duru

New member
Kişisel Edim Yükümlülüğü: Bir Görev, Bir Duruş, Ya Da Bir Komik Durum?

Selam forumdaşlar!

Bugün, belki de hayatımızda en çok zorlandığımız ama bir şekilde üstesinden geldiğimiz, belki de en fazla kafa karıştıran ama yine de oldukça eğlenceli bir konuya dalıyoruz: Kişisel Edim Yükümlülüğü! Evet, doğru duydunuz! Bu kavram, hukukçulardan sosyal medya influencer’larına kadar herkesin bir şekilde dokunduğu ama çoğumuzun sadece “aaa neymiş o?” diye baktığı bir şey. Hadi gelin, hem kafa karıştırıcı hem de eğlenceli bir yolculuğa çıkalım.

Kişisel Edim Yükümlülüğü Nedir? Çözüm Odaklı Erkekler ve İlişki Odaklı Kadınlar Arasında Hayal Edilen Sohbet!

Hukukla ya da kişisel sorumluluklarla hiç alakanız yoksa bile, kişisel edim yükümlülüğü denince anlamadığınız bir şey yok aslında. Bu yükümlülük, kısaca bir kişinin yapması gereken bir işi veya edimi tanımlar. Örneğin, “Şu işi yapmazsan seni sevmem” gibi bir şey de olabilir, “Açık hava konserine gitmeye söz veriyorum” gibi bir şey de. Erkekler bunu genelde çözüm odaklı olarak ele alır: “Evet, yapmam gerekeni biliyorum. Şu adımları takip edeceğim ve bu yükümlülüğü yerine getireceğim.”

Kadınlar ise biraz daha farklı bakar. Birçok kişi, kadınların daha çok ilişki odaklı yaklaşımlarını bildiğinden, “Amaaa, o kişi bana gerçekten güvenmeli, o işi de hissetmeli ve içinden gelerek yapmalı!” gibi bir yaklaşımda bulunabilirler. Çoğu zaman, erkekler "Yükümlülüğü yerine getireceğim, rahat ol!" derken, kadınlar daha çok "Evet, ama önce anlaşalım, birbirimizi tam anlayalım!" şeklinde bir açıklama yapar.

Peki, nedir bu kişisel edim yükümlülüğü? Hadi biraz açalım.

Kişisel Edim Yükümlülüğü: Erkeklerin Savaş Planı, Kadınların Duygusal Çözümü

Şimdi, erkeklerin bakış açısından başlayalım. Kişisel edim yükümlülüğü, onların gözünde sanki büyük bir savaş planı gibi görünebilir. Erkekler "plan yapalım, aksiyon alalım, çözümü hemen bulalım!" diye düşünür. Sanki o görev, bir bilgisayar oyununun ‘Final Boss’ karakteriymiş gibi gözükür ve bu işin üstesinden gelmek için strateji belirlerler. “Bu yükümlülüğü yerine getirmek için hangi adımları atmam lazım? Ne zaman bitiririm? Ne kadar süreyi alır?” Bunlar, erkeklerin en sevdiği sorular olabilir.

Kadınlar ise bu durumu biraz daha duygusal bir filtre ile analiz eder. Erkeklerin “Aksiyon alalım!” dediği anda, kadınlar şunu der: “Ama önce bir şeyleri hissetmelisin. Yükümlülüğün sadece bir görev değil, aynı zamanda bir anlayış gerektiriyor.” Buradaki fark, kadınların daha çok ilişki odaklı olmaları ve yalnızca yapmanın değil, yapılacak şeyin arkasındaki duygusal ve insanî bağa odaklanmalarıdır.

Erkeklerin kişisel edim yükümlülüğünü yerine getirme şeklinde “Çözüm, çözüm, çözüm!” varken, kadınlar ise “Empati, empati, empati!” der. Erkekler, yükümlülüğü sadece bitirme amacına yönelirken, kadınlar süreci anlamaya ve anlamlandırmaya çalışır. Birinin çıkıp da “Sadece yap ve bitir!” demesi, kadının gözünde fazlasıyla soğuk ve mekanik bir yaklaşım olur. Erkeklerin aksiyonuna, kadınlar bir "hikaye" ekler.

Kişisel Edim Yükümlülüğü: Günlük Hayatta Hangi Durumlarda Başımıza Gelir?

Hadi gelin, kişisel edim yükümlülüğünü bir de günlük hayatta nasıl karşımıza çıktığına bakalım. Örneğin, sevgilinizle bir yere gitmeye söz verdiniz. “Bugün birlikte yemek yapacağız, değil mi?” dediniz. Erkek bakış açısıyla baktığınızda, “Bu cümlenin anlamı net: Yemek yapacağız ve bitti. Strateji belirledik, görevi yerine getireceğiz.” Kadın bakış açısıyla baktığınızda ise “Bu sözün anlamı çok daha derin: Önce malzemeleri alacağız, mutfakta birlikte vakit geçireceğiz, arada birbirimize gözlerimizi dikip gülümsediğimiz bir an olacak, en sonunda birlikte sofraya oturacağız. Bu yükümlülük, sadece yemek yapmak değil, aynı zamanda bir bağ kurmak!” diyebiliriz.

Evet, kesinlikle kadınlar için bu bir anlam oluşturma çabası. Erkekler içinse, “Evet, görev verildi, tamamdır. Hadi yapılacak işler!” Kadınlar, yükümlülükleri yerine getirmenin yanı sıra ilişkinin anlamını, o anın hislerini de kutlar. Erkekler için sadece ‘yapılacak işler’ listesinde bir madde, kadınlar için ise ‘birlikte geçirilen değerli zaman’ anlamına gelir.

O Zaman, Kişisel Edim Yükümlülüğü Nerelerde İşe Yarar?

Her ne kadar bir yükümlülük gibi gözükse de kişisel edim yükümlülüğü aslında hayatımıza anlam katmak için oldukça önemli bir araçtır. Örneğin, bir işte sorumluluk almak, bir projeye katılmak veya birisine yardımcı olmak gibi durumlarda bu yükümlülük, işlerin düzenli ve zamanında yapılmasını sağlar. Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı, her şeyin yolunda gitmesine olanak tanırken, kadınların ilişki odaklı yaklaşımı ise insani bağları güçlendirir.

Hatta bazen, bu iki yaklaşım birleştirildiğinde ortaya harika bir sinerji çıkar. Erkeklerin “Hadi yapalım!” dediği noktada, kadınlar “Hadi bunu birlikte yapalım!” diyerek o yükümlülüğü çok daha anlamlı hale getirebilir.

Sonuç: Kişisel Edim Yükümlülüğü Bir Görev mi, Bir Bağ mı?

Sonuç olarak, kişisel edim yükümlülüğü yalnızca bir görev değildir. Bir ilişki kurma, bir söz verme ve birbirimize duyduğumuz güvenle yapılan bir hareket olarak da düşünülebilir. Erkekler strateji belirlerken, kadınlar bu süreci empatik bir bağ kurarak yönlendirir. Birinin yükümlülüğü yerine getirmesi sadece bir şeyler yapması anlamına gelmez, aynı zamanda bir anlam yaratması gerektiğini unutmayalım.

Forumda bu konuda yorum yapmaktan çekinmeyin! Erkekler çözüm odaklı mı düşünüyorsunuz? Kadınlar, bu yükümlülüğü duygusal bağlarla mı ele alıyorsunuz? Yorumlarınızı paylaşın, hep birlikte gülümseyelim!