Kış turizmi uçurumun eşiğinde: Kayak şirketleri gelecekleri için savaşıyor

PiKe

Member
Alplerdeki kar yağışı yıldan yıla daha dengesiz hale geliyor. Bu da kış turizmine zarar veriyor. Ancak pist işletmecileri için vazgeçmek söz konusu değil.





Jenner'da bitti. Schönau am Königssee yakınındaki geleneksel kayak alanı vazgeçiyor. Berchtesgadener Bergbahn, “Jenner'da Alp disiplininde kayak yapmanın artık bir geleceği yok” dedi. Onlarca yıl süren bir dönemin sonu. Birkaç yıl önce yeni yapılan teleferiğin 3 Mart'ta son kez pist kayakçılarını 1.800 metredeki dağ istasyonuna çıkarması gerekiyordu. Ama bu bile yeterli değildi; hava çok sıcaktı. 18 Şubat pistlerdeki son gündü.



Bu diğer kayak alanlarının da geleceği olacak mı? Geçtiğimiz kış, Bavyera'daki asansörler Noel tatilinin ortasında kar eksikliği nedeniyle hareketsiz kalmıştı. Bavyera'daki ve aynı zamanda diğer Alp bölgelerindeki meteorologlara göre bu kış, kayıtların başladığı 19. yüzyıldan bu yana her zamankinden daha sıcak geçti.



Sıcaklıkların sıklıkla çift haneli olmasına rağmen, Alman Teleferikler ve T-çubuklu Asansörler Birliği (VDS), bazı durumlarda erken karla erken başlayan ve bazı durumlarda da erken sona eren sezona ilişkin olumlu bir bakış açısına sahip. Almanya'nın pek çok bölgesi Paskalya'ya kadar sürüş hedefine ulaşamıyor.


Dağ dünyasını kışın turistler için çekici hale getirmek




VDS yönetim kurulu üyesi Antonia Asenstorfer, bunun karşılığında misafirlerin artık “kar yağmasa bile eşsiz dağ dünyamızın tadını çıkarabileceklerini” söylüyor. Vazgeçmek istemiyorsun. “Önümüzdeki birkaç on yılda tüm aileye yönelik ek tekliflerin yanı sıra Alp disiplininde kayak yapmaya odaklanmaya devam edeceğiz. Eşsiz doğadaki bu dinlendirici molalar eşsizdir ve değerli mutluluk anları yaratır.”


Bavyera Turizm Bakanlığı özellikle kış turizminin “destinasyonlar için olağanüstü ekonomik öneme sahip” olduğunu vurguluyor. Sadece Alp disiplini kayakını değil aynı zamanda kızak, kros kayağı, kar ayakkabısıyla yürüyüş veya kayak turunu da içerir. Ancak bunun için de kar gerekiyor.


Kar miktarı yıldan yıla değişiklik göstermektedir




Alman Alp Disiplini Derneği (DAV) Başkanı Roland Stierle, diğer uzmanlar gibi, alçak bölgelerde uzun vadede çok az kar garantisi bekliyor. “1500 metrenin altında kötü görünüyor.” Bavyera'daki dağ istasyonları genellikle bu kadar yüksektir.


Almanya'nın en yüksek dağı olan 2.962 metrelik Zugspitze'de ise işler iyi gidiyor. Orada hâlâ neredeyse üç metreye yakın kar var. Asansörlerin mayıs ayı başına kadar çalışması gerekiyor. Kış sezonu giderek iki bölüme ayrılıyor. Aşağıda yemyeşil çayırlar, 2000 metre yükseklikte bol kar. Davos'taki WSL Kar ve Çığ Araştırma Enstitüsü'nün (SLF) bildirdiğine göre, İsviçre'de bu yıl normalden daha fazla kar yağıyor.


SLF çığ uzmanı Lukas Dürr, “2.000 metrenin üzerinde uzun vadeli ortalamanın yüzde 100 ila 140'ı kadar kar derinliği var” diyor. Ancak önceki iki kışta orada çok az kar yağdı. “Bir kış bir iklim yaratmaz.”


Kar topu kalıcı bir çözüm değil




Bilim insanları kayak turizminin yukarıya doğru kayacağını bekliyor ve hassas yüksek dağ doğasına ilişkin sonuçları konusunda uyarıda bulunuyor. Bayreuth Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, yüksek sera gazı emisyonları senaryosu varsayıldığında, dünya çapındaki kayak merkezlerinin yüzde 13'ü yüzyılın sonuna kadar doğal kar örtüsünü kaybedecek.


Sıfır derece civarında olması gerektiğinden kar yapmak bile giderek zorlaşıyor. Yapay kar olmadan pek çok yamaçta hiçbir şey işe yaramaz. Elbette yeşil manzaralardaki beyaz şeritler gerçek bir kış hissi yaratmıyor.


Alp kayak sporuna ilgi bazı yerlerde azalıyor gibi görünüyor. Jennerbahn yönetim kurulu üyesi Thomas Mühlthaler, talebin azaldığını bildirdi. 24 Ocak itibarıyla neredeyse 700 günlük kayak bileti satılmıştı; bu, operasyonu karlı hale getirmeye yetmedi. Innsbruck Üniversitesi'nden turizm araştırmacısı Robert Steiger de bir değişiklik görüyor. “Yedi günlük tam gaz kayaktan uzaklaşan belli bir trend zaten var.”


Yüksek irtifa avantajına sahip olan Avusturya, kayak yapmayı mümkün kılmak için büyük yatırımlar yaptı. Tahminen 35.000 kar topu yapay kar taneleri üretiyor. Steiger, iklim modellerinin kar sınırının 2050 yılına kadar 200 metre daha artacağını gösterdiğini söylüyor. Kar yapımıyla birlikte Avusturya'daki kayak alanlarının yüzde 80'inde hala kar var. Steiger, “Ancak çabalar önemli ölçüde artacak” diyor. Depolama havuzlarının genişletilmesi, pompalama kapasitesinin artırılması ve kar topu sayısının artırılması gerekecekti. Soru aynı zamanda hangi bölgenin bunu karşılayabileceği ve hangi konukların ilgili ek ücreti ödemek isteyeceğidir.


Çevreciler kar topu kullanımını eleştiriyor. Bavyera'daki Federal Doğayı Koruma Derneği başkanı Richard Mergner, “Bu kış, gelecekteki yeni gerçekliğin ne olacağına dair bir ön bilgi” diye uyarıyor. Kar toplarına ve depolama havuzlarına da destek vermeye devam eden Bavyera başta olmak üzere milyonlarca dolarlık teleferik desteğinin sona ermesi gerekiyor. Eski yapılara bağlı kalmak çıkmaza yol açar.


Çevre dernekleri Jenner'daki kayak operasyonlarının kapatılmasını memnuniyetle karşıladı. Doğa koruma derneği LBV'den Toni Wegscheider, yeniden düşünmenin çok gecikmiş olduğunu söyledi.


Nihai çözümü arıyoruz




Bu başka yerlerde de başladı. Örneğin kendi tanımına göre “Alplerin en efsane spor şehri” olan Kitzbühel, strateji belgeleriyle iklim değişikliğine hazırlanıyor. Kitzbühel Turizm Genel Müdürü Viktoria Veider-Walser, “Kış yürüyüşü, kar ayakkabısıyla yürüyüş ve kros kayağı er ya da geç dağlara taşınacak” diyor.


Avusturya Turizm Bakanı Susanne Kraus-Winkler, gelişme göz önüne alındığında “melez dağ deneyimine” hazırlanmanın önemli olduğunu söylüyor. Daha önce sadece sonbahar ve ilkbaharda mümkün olan şey artık kışın da mümkün olabiliyor.


Bern Üniversitesi Turizm Araştırma Merkezi eş başkanı Monika Bandi, dağ tatil yerleri için yeni fırsatlar görüyor. Yayıncı SRF'ye verdiği demeçte, “Alp bölgelerinin gelecekteki çok sıcak yazlarda yaz tazeliği avantajına sahip olduğunu düşünüyorum. Sezonun uzatılması açısından da Kasım ayında aniden güzel ve çekici hale gelecekler” dedi. Schwyz kantonunda 1200 metre yükseklikteki Sattel-Hochstuckli kayak alanı, kızak pisti, asma köprü ve döner teleferik içeren bir macera parkıyla şimdiden yaza odaklanmış durumda.


Gelecek? Bazıları suni çim ve paspasların karışımı olan plastik kayak minderlerini deniyor. Daha küçük alanlarda, örneğin kayakla atlamada kullanılırlar. Ancak uzmanlar bunu kitlesel pazar çözümü olarak görmüyor.


Sabine Dobel / Matthias Röder / cl
DPA

#Konular