Kapitalizm ve liberalizm nedir ?

AuuDii

Global Mod
Mod
Kapitalizm ve Liberalizm Nedir?

Kapitalizm ve liberalizm, iki temel ekonomik felsefeyi temsil eden iki farkl kavramdr. Bu kavramlar arasndaki temel farkllk, ozel mulkiyet haklarnn kullanm ve isgucunun ozgurluklerinin saglanmasna odaklanmaktr. Bu makalede, kapitalizm ve liberalizm hakknda daha detayl bir baks acs sunulmaktadr.

Kapitalizm

Kapitalizm, ozel mulkiyet haklarna dayal bir ekonomik model olarak tanmlanr. Bu model, sermaye toplama ve uretim surecinin ozel mulkiyet haklarndan yararlanlarak kontrol edilmesini onerir. Ayn zamanda, kapitalizmde, ozel mulkiyet haklarnn kullanmnn kazanc elde etmeyi ve toplumdaki zenginligi artrmay amacladg varsaylr. Kapitalist ekonomide, kisiler ozgurce sermaye toplama, uretim ve tuketim faaliyetlerine girebilir.

Liberalizm

Liberalizm ise, isgucunun ozgurluklerinin ve kurumsal ozgurluklerin saglanmasna dayanan bir ekonomik model olarak tanmlanr. Bu model, ozel mulkiyet haklarnn kullanmnn, ozgurluklerin ve haklarn korunmasn amaclar. Liberalizm, kapitalizmin ozel mulkiyet haklarnn kullanmn onerdigi gibi, calsma ortamlarnn adaletli hale gelmesini, ucretlerin adil bir sekilde odenmesini ve calsanlarn haklarnn korunmasn onerir.

Kapitalizm ve liberalizm arasndaki farkllklar, saglanan ozgurlukler ve haklar uzerinedir. Kapitalizm, ozel mulkiyet haklarnn kullanmnn kazanc elde etmeyi ve toplumdaki zenginligi artrmay amacladgn varsayarken, liberalizm, calsma ortamlarnn adaletli hale gelmesini, ucretlerin adil bir sekilde odenmesini ve calsanlarn haklarnn korunmasn onermektedir.

Kapitalizm ve liberalizm, dunya capnda ekonomik hareketlilik, istihdam, kalknma ve gelismeyi tesvik etmek icin kullanlan iki onemli ekonomik model olarak gorulmektedir. Bu modele gore, ulkelerin ekonomik gelismesi icin, ozel mulkiyet haklarnn kullanm ve calsma ortamlarnn adaletli hale gelmesi gerekmektedir.