Kadınlar Günü etkinlikleri toplumsal cinsiyet eşitliğindeki büyük boşlukları vurguluyor

QAvvap

New member


MADRİD: İslamabad’daki anayasal hak taleplerinden Manila, Paris ve Madrid’deki ekonomik eşitlik çağrılarına, Uluslararası Kadınlar Günü Çarşamba günü dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde düzenlenen gösteriler, dünya nüfusunun yarısına adalet getirmek için tamamlanmamış çalışmaların altını çizdi.
Aktivistler bazı yerlerde siyasi ve yasal ilerlemeyi kutlarken, kutlamalar ayrıca Afganistan ve İran gibi ülkelerdeki baskıya ve dünya çapında çok sayıda kadın ve kız çocuğunun cinsel ve ev içi şiddete maruz kalmasına dikkat çekti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres bu hafta, dünya çapında kadın haklarının “kötüye kullanıldığını, tehdit edildiğini ve ihlal edildiğini” ve mevcut değişim hızı göz önüne alındığında cinsiyet eşitliğinin 300 yıl daha sağlanamayacağını kaydetti.
Guterres, on yıllardır kaydedilen ilerlemenin “ataerkilliğin karşı koyması” nedeniyle ortadan kaybolduğunu söyledi.
Kadınların çok fazla özgürlüğe sahip olduğu ülkelerde bile son zamanlarda gerilemeler yaşanıyor. Bu, ABD Yüksek Mahkemesi’nin anayasal kürtaj hakkını bozduğu ve birçok eyaletin kürtaja kısıtlamalar getirdiği geçen yıldan bu yana ilk Dünya Kadınlar Günü’ydü.
Birleşmiş Milletler, Uluslararası Kadınlar Günü 1977’de, ancak olayın kökleri 20. yüzyılın başlarındaki işçi hareketlerine dayanıyor. Gün, dünyanın her yerinde farklı şekillerde ve değişen derecelerde anılır.
Birleşmiş Milletler, Afganistan’ı 2021’de Taliban’ın devralmasından bu yana kadınlar ve kız çocukları için dünyanın en baskıcı ülkesi olarak tanımladı. BM misyonu, Afganistan’ın yeni yöneticilerinin “çoğu kadın ve kızı etkili bir şekilde evlerine hapseden kurallar koyduğunu” söyledi.
Altıncı sınıftan sonra kızların eğitimini yasakladılar ve kadınların parklar ve spor salonları gibi kamusal alanlara erişimini engellediler. Kadınlar tepeden tırnağa örtünmek zorundadır ve ayrıca ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarına izin verilmemektedir.
Afgan kadın hakları aktivisti Zubaida Akbar, BM Güvenlik Konseyi’ne ülkedeki kadın ve kızların “dünyanın en kötü kadın hakları kriziyle” karşı karşıya olduğunu söyledi.
Zubaida, “Taliban sadece kadınları kamusal yaşamdan silmeye değil, aynı zamanda temel insanlığımızı da silmeye çalıştı” dedi.
Kadınlar Pakistan’ın büyük şehirlerinde sıkı güvenlik altında yürümek için toplandı. Organizatörlere göre, gösteriler anayasa tarafından güvence altına alınan hakların peşinde koşmayı amaçlıyordu. Bazı muhafazakar gruplar geçen yıl benzer yürüyüşleri şiddetle durdurmakla tehdit etmişti.
Japonya’daki kadın hakları aktivistleri, hükümetin evli çiftlerin farklı soyadlarını kullanmaya devam etmesine izin vermesi taleplerini yinelemek için küçük bir miting düzenlediler. 1898 tarihli Medeni Kanun’a göre, bir çift evlilik anında “karı veya kocanın soyadını” almalıdır. Anketler, çoğunluğun hem erkeklerin hem de kadınların kendi isimlerini korumalarını desteklediğini gösteriyor.
Filipinler’de çeşitli kadın gruplarından yüzlerce protestocu daha yüksek ücretler ve insana yakışır işler için Manila’da toplandı.
Protesto lideri Joms Salvador, “Kadınlar ve erkekler arasındaki en büyük maaş farkını görüyoruz” dedi. Herhangi bir korumasız kayıt dışı çalışan kadın işçi sayısında benzeri görülmemiş bir artış görüyoruz” dedi.
Tanzanya’nın ilk kadın lideri Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan, bir muhalefet partisi tarafından düzenlenen Dünya Kadınlar Günü mitinginde Doğu Afrika ulusuna yeni bir siyasi hoşgörü düzeyi getirdiğini söyledi.
Hassan, selefi John Magufuli’nin anti-demokratik politikalarını sürdürmekle suçlansa da, muhalefet mitingleri üzerindeki altı yıllık yasağı Ocak ayında kaldırdı.
Başkan, “Muhalefet, başında bir kadın başkana sahip olduğu için şanslı çünkü bir yanlış anlaşılma olursa, barış için ayağa kalkar ve erkeklerin egolarını onarmasını sağlarım.” dedi.
Türkiye’de kadınlar, hakları için gösteri yapmak ve bir ay önce Türkiye ve Suriye’yi vuran ölümcül depremin sarsıcı bedelini protesto etmek için İstanbul’un merkezindeki bir mahallede toplandılar.
Yürüyüşe ilişkin resmi yasağa meydan okuyan binlerce kişi, göz yaşartıcı gaz sıkan ve çok sayıda kişiyi gözaltına alan polis tarafından karşılandı. Benzer olaylar, son yıllarda yürüyüşü düzenleme çabalarına gölge düşürdü.
Gruplar, 6 Şubat depreminde Türkiye’de güvensiz binalarda hayatını kaybeden 46 bin 100’den fazla kişiye ve evsiz kalan yüz binlerce kişiye atıfta bulunan “Öfkeliyiz, yastayız” yazılı pankartlar taşıdı.
Avrupa’da, Kosova’nın başkentinde ev içi şiddeti protesto eden yüzlerce etnik Arnavut kadın polis merkezine siyah ve kırmızı sis bombaları attı. “Yürüyeceğiz, kutlamayacağız” sloganıyla bir araya gelen göstericiler, polisi, savcılığı ve mahkemeleri cinsiyet ayrımı yapmakla suçladı.
Dünya Kadınlar Günü’nün ulusal bayram olduğu Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de düzenlenen törenle çok sayıda kadına devlet ödüllerini takdim etti. Kremlin’in “özel bir askeri operasyon” olarak adlandırmakta ısrar ettiği Ukrayna’daki savaş sırasında görevlerini yerine getirmeleri için bir askeri sağlık görevlisi ve bir gazeteci seçti.
Sadece İspanya’da, önceki yıllarda olduğu gibi 1 milyonun üzerinde bir beklentiyle yüzbinlerce kadın Madrid, Barselona ve diğer şehirlerdeki akşam gösterilerine katıldı.
İspanya, yıllardır 8 Mart’ta dünyanın en büyük katılımlarından birine sahipken, bu yılki yürüyüşlere, yüzlerce cinsel suçlunun cezalarını istemeden azaltan bir cinsel özgürlük yasası nedeniyle kendi solcu hükümeti içindeki bölünmeler damgasını vurdu. .
İspanya’daki feministler, geçen hafta yürürlüğe giren ve 16 yaş ve üstü herkesin sağlık raporu olmadan resmi belgelerde cinsiyetini değiştirmesine izin veren yeni bir transseksüel hakları yasası konusunda da bölünmüş durumda.
Avrupa’nın başka yerlerinde, on binlerce insan Paris’te ve diğer Fransız şehirlerinde “Eşit Ücret, Şimdi” ve “Dünya kadınlarıyla dayanışma” mesajlarının yazılı olduğu posterler sallayarak yürüdü. Mitingler, kadın gruplarının çalışan annelere haksızlık ettiğini söylediği emeklilik sisteminde yapılması önerilen değişiklikleri protesto etmeye odaklandı.
Protesto, Başkan Emmanuel Macron’un hükümetinin, toplumsal cinsiyet eşitliği endeksi yayınlamayan veya düşük dereceli şirketlere devlet ihaleleri verilmesini yasaklayacak yeni bir toplumsal cinsiyet eşitliği planı sunmasından saatler sonra geldi. Fransa’da kadınların maaşları erkeklerinkinden ortalama %15,8 daha düşük.
İrlanda’da hükümet, cinsiyet eşitliğini yüceltmek ve ayrımcı dili ülke anayasasından çıkarmak için Kasım ayında bir referandum düzenleyeceğini duyurdu.
1937’de hazırlanan İrlanda Anayasası, şu anda devletin “annelerin evdeki görevlerini ihmal etmeleri için ekonomik zorunluluklar nedeniyle çalışmaya zorlanmamasını sağlamak için” çaba sarf etmesi gerektiğini belirtiyor.
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, kısmen selefi Jair Bolsonaro yönetimindeki aşırı sağcı güçlerin yükselişiyle körüklenen yıllarca süren başarısızlıkların ardından kadınları desteklemek ve korumak için önlemler açıkladı.
Lula, aynı işi yapan kadın ve erkeklere eşit ücret ödenmesini garanti eden bir yasa tasarısı çıkardı. ve aile içi şiddet sığınakları inşa etmek için 372 milyon real (73 milyon $) sözü verdi.
Her yıl dünya çapında protestolara rağmen, Dünya Kadınlar Günü ABD’de geniş çapta kutlanmıyor
Pennsylvania Üniversitesi’nde Rus ve Doğu Avrupa çalışmaları profesörü olan Kristen Ghodsee, “Kadınlar Günü, tarihinin büyük bir bölümünde sosyalizmle ilişkilendirilmiştir” dedi. “Bunun Amerika Birleşik Devletleri’nde pek popüler olmadığını tahmin edebileceğinize eminim.”
Ghodsee, günün, kadınların işçi olarak hakları için ayağa kalktığı birçok etkinliğe bir selam niteliğinde olduğunu söyledi. “Sadece oy kullanma hakkını elde etmeye çalışmıyorlar – tüm işçi sınıfına ilerici bir davayı tanıtmaya çalışıyorlar.”