İstatistikler: Almanya’da ölüm sayısı arttı

PiKe

Member
İstatistik
Almanya’da ölü sayısı arttı





Krematoryumda tabut yakıldı: Almanya’da geçen yıl ölü sayısı yüzde 4,2 arttı. Fotoğraf

© Thomas Frey/dpa


Almanya’da 2022’de bir milyondan fazla insan öldü. Koronadan ölenlerin sayısı düşüyor. Buna karşılık başka bir bölgedeki ölümler önemli ölçüde artıyor.





Almanya’da ölüm sayısı geçen yıl yüzde 4,2 arttı. Wiesbaden’deki Federal İstatistik Ofisi’nin açıkladığı gibi, 2022’de yaklaşık 1,07 milyon insan öldü; bir önceki yıl bu oran yaklaşık 1,02 idi. Kardiyovasküler hastalıklar bir kez daha en yaygın ölüm nedeni oldu ve tüm ölümlerin üçte birini (yüzde 33,6) oluşturdu. Beşte birinden biraz fazlasında (yüzde 21,7) neden kanserdi.


Peki ya Corona? Edinilen bilgiye göre, hayatını kaybeden 52 bin 357 kişide (yüzde 4,9) birinci ölüm nedeninin Kovid 19 olduğu belirlendi. Bir yıl önce, yani 2021’de bu, yüzde 6,9’luk payla (71.331 ölüm) üçüncü en yaygın ölüm nedeniydi. Rakamlara, ölüm belgesinde Kovid-19’un ek hastalık olarak belgelendiği vakalar dahil değil. Bu rakamların daha sonraki bir tarihte yayınlanacağı belirtildi.


Buna karşılık, solunum sistemi hastalıklarından kaynaklanan ölümlerin sayısı yüzde 18 artışla ortalamanın üzerine çıkarak 67.633’e yükseldi. İstatistikçiler bunun için gripten ölümlerin ve zatürreden ölenlerin sayısının artmasının önemli olduğunu açıkladı. Bir sözcü, Federal Ofis’in bu istatistiklerde Kovid-19’u bir solunum yolu hastalığı olarak saymadığını, çünkü salgının ayrı bir nedeni olarak değerlendirildiğini söyledi.


Demans ve intihar


Federal Ofis, psikolojik acı veya davranış bozuklukları nedeniyle ölen kişilerde önemli bir artış (artı yüzde 14,7) kaydetti. Bu hastalıklardan 25.941’i erkek, 42.836’sı kadın olmak üzere toplam 68.777 kişi hayatını kaybetti. 53.323 ölümle demans bu hastalık grubunun dörtte üçünden fazlasını oluşturuyor.


Doğal olmayan nedenlerden ölümlerin sayısı da arttı: Verilere göre 47 bin 912 kişi (yüzde 4,5) sözde dış nedenlerden öldü. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 11 civarında bir artışa tekabül ediyor. En yüksek artış ise 20 bin 311 kişinin hayatını kaybetmesiyle (artı yüzde 11,7) düşmelerde kaydedildi. Başta karayolu trafik kazaları olmak üzere ulaşım kazalarında, bir önceki yılın pandemi etkisi artık ortadan kalktı. Burada ölüm sayısı yüzde 8 artarak 3.141 vakaya yükseldi.


İntihar sayısı bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artarak 10 bin 119 ölüme ulaştı. Ancak önceki yıllarda olduğu gibi tüm ölüm nedenleri arasında intiharların oranı yüzde bir civarında sabit kaldı. Erkekler yüzde 74 civarında en büyük kısmı oluşturdu.


Otopsi sonrası doktorun bir ölüm belgesi doldurması gerekir. Kişisel ayrıntılar, ölüm zamanı ve yeri burada resmi olarak belgeleniyor. Bu ölüm belgesinde şüpheli ölüm nedeninin kaydedildiği gizli bir bölüm bulunmaktadır. Kesin ölüm nedeni, eşlik eden veya ikincil hastalıklar ve doğrudan ölüm nedenine göre ayrım yapılır.


dpa

#Konular